I år blir Spiselig byfest dobbelt så stor: – Utviklingen har vært vanvittig!

Fra primitivt og lite, til etablert og stort. I år har Spiselig byfest femårsjubileum - og festivalområdet er dobbelt så stort!

Publisert:
Det begynte med noen hjemmesnekra solsenger utenfor Ostehuset. I år feirer Aslaug Tveit og Spiselig byfest fem år.

–Det er helt vilt, utviklingen har vært vanvittig, sier leder for Spiselig byfest, Aslaug Tveit og ler.

For fem år siden kastet hun ut noen paller foran Ostehuset Øst. Et telt her, en bod der.

– Det var veldig primitivt, mimrer daglig leder ved Ostehuset, Børge Svensen.

Det var starten. Tre spisesteder og et brygghus var med på den lille matfestivalen i Stavanger Øst for fem år siden.

– Hvor mange er det som er med i år?

– Ehhhh... 1, 2, 3, 4... 15, 16... 21...

– Ja, i alle fall over 20 utsalg knyttet til mat, i tillegg til blir det forskjellige kurs, åpne fabrikker, livemusikk og DJs. Det er et stort musikkprogram, jeg har en laaaang liste, sier Tveit.

Følg Byas.no på Facebook!

Slik ser festivalkartet ut, foreløpig. Det har allerede blitt oppdatert tre ganger på fire dager, og trolig må det oppdateres igjen. I år kan du være med på byfesten i områdene rundt Badedammen. Neste år ønsker Spiselig byfest å utvide sørover.

30.000 gjester?

«Vi har troen på at dette skal bli en stor suksess», sa hun til Aftenbladet sommeren 2013.

Det har det blitt. Byfesten har vokst år for år.

Kom, sitt ned, kos deg og ta med egen mat om du vil-konseptet har slått an.

Dugnadsgjengen bak byfesten prøvde å få en oversikt over hvor mange som deltok på arrangementet i 2015.

Da kom de fram til rundt 10.000 besøkende.

– Men det tallet har økt nå. Det vil ikke forundre meg om vi hadde en plass mellom 15.000 til 20.000 besøkende i fjor. Det håper vi å doble i år, sier Tveit.

Spiselig byfest har vokst og vokst. I år er festivalområdet større enn noen gang. Her fra arrangementet i 2015.

Større område

Det kan faktisk bli en realitet.

I år er nemlig festivalområdet dobbelt så stort.

Tidligere har arrangementet konsentrert seg mest rundt områdene ved Ostehuset og Tou Scene, men i år har festivalområdet nådd Badedammen.

– I Hermetikken skal vi ha en uteservering. Det blir også et marked og morgenyoga, sier Tveit og fortsetter:

– Så samarbeider vi med seilskuta «Frøya». Den vil gå tur-retur Vågen to ganger om dagen, så blir det barneaktiviteter i Dokken.

– Felles dugnad

– Vi turte ikke drømme at det skulle bli så stort, sier Svensen i Ostehuset.

Da bedriften åpnet i Stavanger Øst for åtte år siden, var det ikke så mange andre restauranter i nærheten.

Nå har det blomstret. Kaffekanna, Basil & Co, Pizzabakeren, Fortou, Smågrønt.

Ok, Mathallen gikk konkurs, men da dukket seks bedrifter opp og satset videre.

– Dette er en felles dugnad for alle som er med. Vi tar ting litt på sparket, og desto flere ganger vi gjør dette, desto bedre blir vi. I år er det flere aktører med enn i fjor, så bare været holder nå, er vi kjempeglade, sier Svensen.

Fra Spiselig byfest i fjor.

Trekker sørover

De siste fire dagene har Tveit oppdatert festivalkartet tre ganger.

Fortsatt renner det inn forespørsler om å få være med på programmet.

– Men nå må jeg si stopp, hvis ikke må vi lage en festival-brosjyre i stedet for, sier hun og ler.

– Dobbelt så stort festivalområde i år, hvor mye kan dere vokse?

– På kartet ser du at det fortsatt er mye plass igjen. Jeg har allerede snakket med x antall innbyggere om å utvide festivalområdet sørover til neste år. Det var det kjempestemning for, sier Tveit.

MER FRA BYAS:

LES MER:

Slik skal kommunen legge til rette for foodtrucks i Stavanger

LES MER:

Sju Stavanger-restauranter på prestisjefull liste

LES MER:

Vær obs på dette før du kjøper festivalbilletter på «svartebørs»

LES MER:

Nå har juryen bestemt hva Utopia-scenen skal hete

Publisert:

Håper dugnadsinnsatsen gir 20.000 besøkende: – Det er organisert kaos

For sjette året på rad skal Stavanger Øst forvandles til Spiselig byfest.

Publisert: