I år blir Spiselig byfest dobbelt så stor: – Utviklingen har vært vanvittig!
Fra primitivt og lite, til etablert og stort. I år har Spiselig byfest femårsjubileum - og festivalområdet er dobbelt så stort!
–Det er helt vilt, utviklingen har vært vanvittig, sier leder for Spiselig byfest, Aslaug Tveit og ler.
For fem år siden kastet hun ut noen paller foran Ostehuset Øst. Et telt her, en bod der.
– Det var veldig primitivt, mimrer daglig leder ved Ostehuset, Børge Svensen.
Det var starten. Tre spisesteder og et brygghus var med på den lille matfestivalen i Stavanger Øst for fem år siden.
– Hvor mange er det som er med i år?
– Ehhhh... 1, 2, 3, 4... 15, 16... 21...
– Ja, i alle fall over 20 utsalg knyttet til mat, i tillegg til blir det forskjellige kurs, åpne fabrikker, livemusikk og DJs. Det er et stort musikkprogram, jeg har en laaaang liste, sier Tveit.
30.000 gjester?
«Vi har troen på at dette skal bli en stor suksess», sa hun til Aftenbladet sommeren 2013.
Det har det blitt. Byfesten har vokst år for år.
Kom, sitt ned, kos deg og ta med egen mat om du vil-konseptet har slått an.
Dugnadsgjengen bak byfesten prøvde å få en oversikt over hvor mange som deltok på arrangementet i 2015.
Da kom de fram til rundt 10.000 besøkende.
– Men det tallet har økt nå. Det vil ikke forundre meg om vi hadde en plass mellom 15.000 til 20.000 besøkende i fjor. Det håper vi å doble i år, sier Tveit.
Større område
Det kan faktisk bli en realitet.
I år er nemlig festivalområdet dobbelt så stort.
Tidligere har arrangementet konsentrert seg mest rundt områdene ved Ostehuset og Tou Scene, men i år har festivalområdet nådd Badedammen.
– I Hermetikken skal vi ha en uteservering. Det blir også et marked og morgenyoga, sier Tveit og fortsetter:
– Så samarbeider vi med seilskuta «Frøya». Den vil gå tur-retur Vågen to ganger om dagen, så blir det barneaktiviteter i Dokken.
– Felles dugnad
– Vi turte ikke drømme at det skulle bli så stort, sier Svensen i Ostehuset.
Da bedriften åpnet i Stavanger Øst for åtte år siden, var det ikke så mange andre restauranter i nærheten.
Nå har det blomstret. Kaffekanna, Basil & Co, Pizzabakeren, Fortou, Smågrønt.
Ok, Mathallen gikk konkurs, men da dukket seks bedrifter opp og satset videre.
– Dette er en felles dugnad for alle som er med. Vi tar ting litt på sparket, og desto flere ganger vi gjør dette, desto bedre blir vi. I år er det flere aktører med enn i fjor, så bare været holder nå, er vi kjempeglade, sier Svensen.
Trekker sørover
De siste fire dagene har Tveit oppdatert festivalkartet tre ganger.
Fortsatt renner det inn forespørsler om å få være med på programmet.
– Men nå må jeg si stopp, hvis ikke må vi lage en festival-brosjyre i stedet for, sier hun og ler.
– Dobbelt så stort festivalområde i år, hvor mye kan dere vokse?
– På kartet ser du at det fortsatt er mye plass igjen. Jeg har allerede snakket med x antall innbyggere om å utvide festivalområdet sørover til neste år. Det var det kjempestemning for, sier Tveit.
MER FRA BYAS: