Eg & Du på Eiganes: – Vi visste det kom til å bli tøft, men ikke så tøft

Likevel går gründerne bak Eg & Du på Eiganes med overskudd i sitt første år i full drift. Mye takket være leverandører, to stillinger på 180 prosent og en velfungerende jungeltelegraf.

Robert Ottesen og Haakon Mørch flyttet inn i Eiganesveien sommeren 2017. I sitt første fulle år i drift, har restauranten klart å gå med overskudd.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

– Det har jo vært litt sånn at kona forteller til mannen, som forteller videre til kompisene, som nevner videre til...

Haakon Mørch forteller om hvordan ordet har spredt seg på Eiganes.

Ikke om hvem som håvet inn mest på børsen i forrige uke, eller hvem som har planer om å kjøpe seg ny millionbil, men om hvordan en restaurant i en bussgate ble en nabolagsplass i Stavangers rikeste bydel.

Men selv om adressen er «rik», betyr ikke dette at kassaapparatet går varmt av seg selv.

– Vi visste det kom til å bli tøft, men ikke så tøft, sier Robert Ottesen.

Økonomiske utfordringer

Duoen Mørch og Ottesen tok over Eiganesveien 1 sommeren 2017. Etter tre måneder var oppussingsprosjektet ferdig. Eg & Du var navnet på den nye restauranten med 40 sitteplasser.

Regnskapstallene for 2017 viste det mange fryktet, men gjerne forventet: Underskudd. 185.000 kroner i minus, viser oversikten fra Proff.no.

Penger gikk fra den ene bunken og ned i sluket på andre siden. Regninger, regninger og regninger.

Mange har prøvet og feilet før dem. Det er velkjent fenomen at ikke alle restauranter har livets rett, selv om hovedpersonene selv har klokkertro på konseptet og maten de leverer.

De åpner og stenger året etter.

– Tanken slo oss jo. Av og til lurte vi på hva vi hadde satt i gang, sier Ottesen, men smiler likevel.

Eg & Du har 40 sitteplasser.

De har mer å smile for nå enn for et år siden.

Omsetningen var i 2018 på nærmere fem millioner kroner. Det er fortsatt litt tidlig å sette to streker under resultatet, men de kan allerede nå slå fast at restauranten vil gå med overskudd.

Hvordan er det mulig?

Stå på-vilje

– Kvaliteten på maten er årsaken til at det går bra. Vi har vel brukt en 500-lapp på markedsføring på Facebook, men ellers har alt gått av seg selv, sier Mørch.

Jo da, kritikerne har gitt gode skussmål og innbyggerne har snakket sammen, men bak all snakkingen ligger det også en jobb som publikum ikke får se, høre eller smake.

Restaurantgründerne møttes da de jobbet sammen på Sjøhuset Skagen. Der var de kolleger i 12 år. Kontaktene de har fått i løpet av år etter år mellom gryter, gjester, kokker og råvarer, har vært uvurderlige i oppstarten av noe helt eget.

– Det ble noen telefoner. Kan vi dele opp denne regningen, kan vi betale litt nå og litt da, forteller Ottesen.

På hjemmebane har de begge to små, her er det også noen som skal ha litt heder og ære, innrømmer gründerne.

Arbeidstidene er døgnet rundt, men de faste arbeidstidene er i restaurantens åpningstider, samt en time før og etter.

– Vi kunne ansatt flere, men det hadde ikke gått økonomisk. Vi hadde ikke vært her. Du er bare nødt til å brette opp ermene selv, sier Ottesen.

 – Det er egentlig veldig deilig å kjenne at vi har kontroll på det vi driver i dag, sier Ottesen.

Utvidelser?

De satset alt, men har klart å holde hodet over vannet. Dette til tross for at mange av byens spise- og drikkeglade oftest snur hodet mot øst i stedet for vest.

Da det ble kjent at Folken skulle pusse opp Akrvariet, kalte daglig leder Mariann Bjørnelv Løkkeveien for «en slags skyggenes og dødens dal» sammenlignet med andre steder i byen.

Studentene skulle få et freshere tilholdssted og innbyggerne en nabolagspub. Beskrivelsen til Bjørnelv får restauranteierne til å rynke litt på nesen, for «dødsdalen» har jo allerede klart å få en nabolagsrestaurant.

– Det som skjer i Fargegata og østre bydel er veldig kult. Det er morsomt å se at det går an å skape noe utenfor Vågen, til og med her. Det er folk som kommer opp fra sentrum og bruker oss. Det eneste som er i veien er egentlig den lille bakken opp fra rådhuset, sier Mørch og ler.

– Hva skjer videre med Eg & Du?

– Vi må først lande dette. Vi tenker ikke så mye på hva vi skal gjøre videre før dette går bra. Det at vi går i pluss nå betyr ikke at vi ser for oss Eg & Du i alle norske byer, sier Mørch.

– Det er egentlig veldig deilig å kjenne at vi har kontroll på det vi driver i dag. Vi har blitt en bydelsplass og blir brukt av de som bor her, sier Ottesen.

MER FRA BYAS:

Publisert: