Helseskadelige stoffer funnet i smykker

37 prosent av undersøkte smykker hadde kjemiske stoffer over tillatte grenseverdier, opplyser Miljødirektoratet, som har deltatt i en europeisk kontrollaksjon.

Publisert:
  • NTB
Smykkene som ble kontrollert ble kjøpt fra norske og utenlandske nettbutikker som retter sin markedsføring mot Norge. Mange norske forbrukere kjøper produkter fra utenlandske nettbutikker.

Det vanligste bruddet var innhold av kadmium over regelverksgrensen.

– En av tre kontrollerte smykker er ulovlige. Det er for dårlig. Smykker har direkte kontakt med hud, og kan lekke ut helseskadelige stoffer. Det utgjør risiko for forbrukernes helse og for miljøet, sier seksjonsleder Mathieu Veulemans i Miljødirektoratet.

Norge deltok i aksjonen med åtte europeiske tilsynsmyndigheter. 179 smykker ble undersøkt mellom 2020 og 2021. Blant disse var 67 ulovlige.

LES MER:

Vilde (23) har laget sin egen klesbutikk på loftet

LES MER:

Slik skal Isabella (29) fra Tasta gjøre influencere grønnere

– 26 prosent av smykkene til barn og 42 prosent av smykker til ungdom og voksne var ulovlige. Smykkene til barn overholdt regelverket i større grad enn de som var tiltenkt unge og voksne, sier Veulemans.

Miljødirektoratet kontrollerte 27 smykker, hvorav seks hadde for høyt innhold av enten bly, kadmium eller nikkel. Smykkene var kjøpt fra både norske og utenlandske nettbutikker.

Publisert:

Forbrukerrådet advarer mot utenlandske nettbutikker med norsk drakt

Før Black Friday advarer Forbrukerrådet mot nettbutikker som forsøker å gi inntrykk av at de er norske. – De spiller på tilliten til norsk handelsstand.

Publisert:
  • NTB