Nå satser flere på grønnere nattmat

Guide: Disse plassene har nattmat - også for deg som ikke spiser kjøtt!

Publisert:
  • Tonette Nerås Haaland
BURGER: Nå finnes det visstnok vegetarburgere som er så gode at selv ikke-vegetarianere spiser dem!

Etter en tur på byen er det veldig vanlig å ha lyst på noe å spise, men nattmat-kulturen oser over av kjøtt, og det er ikke så mange alternativer til de småbrisne vegetarianerne.

Men nå har flere store ferdigmat-kjeder fått øynene opp for «den grønne trenden».

LES MER:

Vurderer du å bli vegetarianer? Dette skjer med kroppen din hvis du slutter å spise kjøtt .

Byas har sjekket hvor du kan få tak i gode alternativer til burgeren og kebaben etter en litt fuktig tur på byen.

Følg Byas.no på Facebook!

- Få tilgang til gode rabatter og fordeler i Stavanger og Sandnes - helt gratis. Bli med i Byas Kompis!

Deli de Luca

I slutten av februar lanserte Deli De Luca vegan-burger i hele Norge.

– Engasjementet er stort på nett og ute i butikk og vi får mange glade tilbakemeldinger på at vi har klart å lansere en juicy vegansk burger. At vi faktisk har gått «all in» på vegansk og ikke bare vegetarisk er også bejublet. Salget har vært bra, selv om det ikke er på linje med kjøttbasert burger. Det hadde vi ikke forventet heller. Vårt mål er at alle våre ulike kunder skal kunne komme til oss og få en fullverdig måltidsopplevelse ved å spise hos oss. Og det ser det ut til at vi har klart, sier Anne-Katrine Aa, kategorisjef for mat i Deli de Luca Norge AS og Tiger AS.

Veganburgeren er laget av hveteprotein, og hamburgerbrødet er uten melk, smør og egg. Tilbehøret består av salat, rødløk, sylteagurk og soyamelk-basert majones, BBQ-saus uten honning og skivet cheddar-style (et melkefritt alternativ til ost).

– Tilbudet av vegetar og veganske produkter finnes på våre Deli de Luca og Deli på ESSO, og sortimentet strekker seg fra wraps og salater til burger, forklarer Aa.

Deli de Luca har vært tidlig ute, og allerede i 2003 hadde de vegetarisk tilbud med panini, panecrosta, calzone samt veganske vårruller. Senere ble sortimentet utvidet med veganske salater, wrap og veganske cookies.

– Alle disse produktene har solgt godt og helt på linje med vårt øvrige sortiment. Vi velger også i samråd med våre veganske diskusjonspartnere, å ikke utheve at dette er vegansk, men fremheve faktisk innhold. Med dette kan vi ikke si at vi satser spesielt på vegan eller vegetar, men heller at vi ønsker å satse på bredde i sortimentet vårt slik at så mange som mulig finner et godt alternativ hos oss, sier kategorisjefen.

LES MER:

- Fått meg deg at Subway gjør comeback i Stavanger? – Satser på å komme tilbake til regionen for fullt! Subway gjør comeback i Stavanger: – Satser på å komme tilbake til regionen for fullt!

Circle K

NB! Vær obs på åpningstider ved Circle K-stasjonen du tenker å kjøpe mat på! Ikke alle stasjonene har åpent like lenge.

Circle K har fornyet seg på flere områder enn navnet (R.I.P Statoil), og forandring fryder! For tre uker siden lanserte de nemlig vegetarburger på alle stasjonene i landet som serverer burger til vanlig.

– Vi har aldri før fått så mye positive tilbakemeldinger i sosiale medier som etter vi lanserte vegetar-burgeren, sier Jeanette Amara, kategorisjef mat i Circle K.

VEGGIE: Vegetarburger og salat med kikerter er noe av det Circle K kan tilby til kunder som vil gå meat-free.

Satsingen på vegetarburger har vært en suksess, ifølge Amara.

– Salgsmessig er vi foran estimat, og det er veldig bra. Nye produkter trenger som regel litt tid for å etablere seg, men denne har vært veldig populær med en gang.

Selv om vegetar-burgeren ikke er like populær som den originale kjøttburgeren, er den godt tatt imot også hos de som ikke er fulltids vegetarianere.

– Til og med folk som spiser kjøtt synes denne er god. Og vi ser at kunder som ikke er 100 prosent vegetarianere også kan velge denne, da de praktiserer kjøttfrie dager eller ønsker å spise mindre kjøtt. Før var vegetarprodukter et veldig smalt marked, men vegetarretter har blitt vanlig og populært.

I tillegg har bensinstasjonen lansert en vegansalat, som da altså ikke inneholder noen produkter av «animalsk opprinnelse.» Dessuten jobbes det med å lansere og utvide tilbud om vegetar- panini og fersksmurte baguetter.

PÅ VEI: Snart kommer det en vegetarburger også på McDonalds!

McDonalds: Snart!

Fast food-giganten McDonalds har hengt seg på den grønne trenden, og i slutten av april blir vegetarburgeren lansert i Norge.

– Vi har akkurat fullført en test- og evalueringsfase av vegetarburger. Vi har engasjert kunder som har tatt kontakt med oss opp gjennom årene, og latt de teste to forskjellige alternativer, forteller Kathrine Moe, kommunikasjonsrådgiver i McDonalds.

Hun legger til at når de utvikler nye produkter er det viktig at disse holder høy kvalitet, i henhold til McDonald's sine egne strenge standarder, og at de imøtekommer kundene sine ønsker.

– Vegetarproduktet som vi utvikler er ment å favne mange forskjellige kunder, så derfor har det vært viktig for oss å involvere de i prosessen. Tilbakemeldingene vi har fått, er at et vegetarprodukt først og fremst skal smake godt og fremstå som "digg", som dermed kan være et alternativ til våre andre kjøttbaserte burgere.

Før den tid kan man alltids kjøpe pommes frites om man ønsker seg nattmat uten kjøtt, den er også glutenfri og laget av norske poteter som friteres i raps og solsikkeolje.

Dersom du er Pescetarianer (spiser fisk men ikke kjøtt) kan man få fiskeburger på McDonalds.

LES MER:

- Guide: Her får du bra burger til en billig penge

Narvesen i Stavanger, «Fiskepiren»

Narvesen lanserte vegetarpølser i utvalgte kiosker i slutten av 2016. Det var megapopulært, meldte E24.

Narvesen ved kaien i Stavanger, «Fiskepiren» var den utvalgte kiosken i vår region, og de selger enda vegetar-pølser! Det er snakk om å utvide vegetar-pølsene til de kioskene som ønsker å selge dem, men foreløpig er denne den eneste i byen som har veggistilbudet.

Det skal ha vært ville tilstander i Stavanger når vegetarpølsen først ble lansert, og familier skal ha ringt for å bestille pølser til middag.

Selv om det ser ut som vegetarpølsen har hatt sin glanstid ved lanseringen i fjor, går det enda jevnt og trutt.

NB! Vegetarpølse-Narvesen stenger klokken 22.00, så her må man planlegge litt om man ønsker seg en pølse uten kjøtt, gjerne pølse + vorsh blir den nye klassikeren? Det er jo viktig å ikke drikke på tom mage.

BURGER KING: utenfor Burger King på Torget er det mange nattmatsultne som samler seg i helgene.

Burger King: Jobber med vegetarburger!

Når ølsalget stopper og lyset går på i lokalene rundt i byen, tusler en relativt stor andel av de gjenværende festløvene for å kjøpe seg mat på Burger King, midt i sentrum.

Dessverre har ikke Burger King så mye på menyen til de som ikke spiser kjøtt, men det er i ferd med å endres!

– Per i dag har vi kun fiskeburger, salat, pommes frites og løkringer, sier markedssjef Heidi Moss.

Men Burger King sitter på en hemmelighet.

– Vi kan røpe at vi jobber med å utvikle en vegetarburger, men vi kan ikke si nøyaktig når denne er klar. Når vi i Burger King lanserer et nytt produkt, vil vi være sikre på at vi tilbyr et produkt av høyeste kvalitet, derfor tar produktutviklingen litt tid.

Burger King har merket den økende interessen for kjøttfrie produkter.

– Vi følger forbrukertrendene tett, og har sett at interessen for vegetariske alternativer har vært stigende i flere år. Andre land har ligget litt foran oss i Norge, men utviklingen vi har sett det siste året gjør at dette markedet er blitt mer interessant, forklarer Moss.

LES MER:

- Nå skal Sabi Sushi åpne omakase-restaurant i Oslo

7-Eleven: Ikke enda, men følger utviklingen

Dessverre har ikke 7-Eleven vegetaralternativer på menyen per i dag.

– Vi har ikke faste alternativer i dag, men vi har prøvd ut flere produkter og vil fortsette med det da vi opplever en økende etterspørsel etter vegan- og vegetarmat. Det er absolutt en utvikling som vi følger tett, er beskjeden fra Petter Knutsen, kategori- og innkjøpsdirektør i Reitan Convenience.

Har dere planer om å satse på vegetar produkter da?

– Ja, vi har blant annet testet pølser, og jobber med en lansering i butikker hvor det er kundegrunnlag. Videre har vi en spennende dialog med aktører fra både fra inn- og utland rundt andre produkter som vi mener kan skape begeistring hos mange.

Andre alternativer

Det finnes flere steder og få tak i veggis nattmat, og flere og flere får øynene opp for den grønne trenden. Blant annet kan man kjøpe falafel og vegetarpizza ved Happy Time i Stavanger, og selvfølgelig har man alternativer som en bakt potet uten bacon fra Potetbarker’n.

Dessuten kan man jo alltids være litt føre-var, og lage noe godt hjemme før man drar ut, slik at man kommer hjem til et deilig hjemmelaget måltid! (PS. Ikke lag mat med komfyren når du kommer hjem berusa, det er faktisk skikkelig brannfarlig, ifølge Dinside.no)

LES MER:

- Sjekk også ut denne guiden: Tre bra steder for veggismat i Stavanger

LES MER:

- Spis med god samvittighet: Slik får du et grønnere kosthold

Publisert:

Her er alle «Spis Ute Ugå»-rettene: Tre ulike prisnivåer

Neste uke er det igjen klar for matkuppuke. Og denne gangen kunne spisestedene velge om retten skal koste 100, 125 eller 150 kroner.

Oppdatert: