Aktuelt

Blogg: Kristiansands ildsjeler – byens hjerte

Jeg var lenge en av dem som snevert tenkte at de fleste kristiansandere var kjedelige og trangsynte. Men det var fram til jeg bestemte meg for å motbevise min egen og mange andres bibelbelte-stigma, og oppdage byen på nytt.

Oppdatert:
 • Mirjam Storm
En glad gjeng med frivillige på Festivalen Måkeskrik. Foto: Måkeskrik

Kristiansand er jo byen som egentlig har alt. Jeg mener, alt! Du har kanskje ikke oppdaget det enda, men om du også åpner øynene, finnes det en hel verden av sosiale og kulturelle tilbud rett under nesen din.

Og bak alle disse forskjellige prosjektene, står en gjeng med ildsjeler, som bruker fritiden og kreftene sine til glede for oss, hvor betalingen består av sosialt nettverk og gleden ved å bidra.

Selv har jeg gjennom min oppdagelsesferd i byen, og interesse for musikk, blitt kjent med det fantastiske kulturmiljøet i Kristiansand. Og her snakker vi engasjement! Timevis med hardt arbeid, dag og natt, sommer og vinter.

Makeskrik frivillig Festivalen Måkeskrik er en av kulturaktørene i byen som er bygget på frivillig arbeid. Her er det plass til alle. Foto: Måkeskrik

Som dedikert frivillig i denne bransjen, er det nemlig ikke bare noen timer som billettkontrollør eller vakt på en musikkfestival i strålende sol som inngår i jobben.

Når festivalen er over, gjestene har drukket opp ølen, kastet koppen i gresset, danset fra seg og dratt hjem for å hvile ut, er de frivillige fremdeles på jobb, og da nytter det ikke å klage på regnvær eller søvnmangel. Men det er også da vennskapsbåndene knyttes og følelsen av fellesskap er på sitt beste.

Frivillige under Måkeskrik. Fra Festivalen Måkeskrik i 2014: Stella Marie Brevik og Johannes Kamikaze Rødbotten er to av mange frivillige på festival. Foto: Olav Søhagen

– De frivillige er organisasjonens hjerte

Johanne Moen Jensen er en av disse ildsjelene, og som frivillig i både Trashpop og Måkeskrik, ser hun den store verdien i dette arbeidet: «De frivillige er organisasjonens hjerte – vi hadde ikke overlevd uten!»

Johanne er en ivrig kulturarbeider, og er stadig å se på de forskjellige arrangementene i byen. «Det å jobbe frivillig med kultur gir meg utrolig mye! Muligheten til å være med å skape et levende kulturliv er helt fantastisk»

De frivillige er organisasjonens hjerte – vi hadde ikke overlevd uten!

Det er også helt klart sosialt å jobbe som frivillig: «Det er en arena hvor man møter masse bra mennesker, og får høre masse fete band og talentfulle musikere.

Jeg tror vi alle kan ha godt av å gjøre noe frivillig arbeid, hvor motivasjonen ikke er penger, men det å være med å skape noe for andre – om det er politisk, en bistandsorganisasjon eller kultur»

Jensen tar ikke seg selv så altfor høytidelig. Foto: Kristian Hole Johanne Moen Jensen. Foto: Kristian Hole

Vennskap og givende arbeid: Penger er ikke så viktig.

Dan Olsen Bartholomay fra Saarbruecken i Tyskland er snart ferdig utdannet lærer ved UiA, og han er en av dem som har bygget seg et stort sosialt nettverk gjennom frivillig arbeid.

«Jeg syns det var litt vanskelig å bli kjent med folk i Norge da jeg kom hit for fem år siden, da jeg ikke var kjent med kulturen eller språket. Men gjennom frivillig arbeid har jeg møtt mange kule mennesker, det er sosialt og gøy, og de fleste vennene jeg har nå, har jeg møtt gjennom dette miljøet.»

Frivillig dan Dan (i midten) trives sammen med guttene i kompis-klubben han leder gjennom Lunar-organisasjonen. Foto: Privat

Det dreier seg ikke om penger

Man skulle tro at en ung student hadde nok med seg selv og sitt, men Dan er en av dem som ser at verdien av arbeid med kultur og ungdom, gir en gevinst som ikke dreier seg om penger.

«Motivasjonen for jobben er noe annet når det er frivillig. Jeg er personlig engasjert, og gjør det ikke fordi jeg må, men fordi jeg vil. For meg er det viktig å ha det gøy på jobb, og pengene er ikke så viktig.»

Dan har lenge vært en av ildsjelene i kulturprosjekter som Måkeskrik, Sørveiv, Trashpop og Østsia, og har nå også en egen kompis-gruppe gjennom Lunar-organisasjonen, som jobber med sosialt arbeid for ungdom mellom 15 og 23.

«Målet med kompisgruppa er å være sosial sammen med guttene, og skape en meningsfylt fritid for dem. Vi treffes en gang i uken, har forskjellige aktiviteter, som fisketur og klatring, og temaøkter om for eksempel rasisme eller likestilling. Dette er både religiøst og politisk uavhengig, er utrolig inkluderende og sosialt, og jeg ser at denne jobben også er lærerikt i forhold til min lærerutdannelse. Dette er både gøy, givende og lærerikt, så en win-win-situasjon»

Dagens oppfordring: Du får det ikke mer moro enn du lager selv!

Er du en av dem som syns det skjer lite i Kristiansand? At folk er kjedelige, og at det eneste å finne på er å henge på utestedene i Tollbodgata, rusle i Markens eller trene på SATS Elixia? Er du ny i byen, synes det er vanskelig å bli kjent med folk og føler du ikke passer helt inn?

Da er det på tide du åpner øynene og blir bedre kjent med byen du bor i. For gjennom å engasjere deg, om det er innen sport, politikk, bistand eller kultur, kan du bli med å forme byen, gjøre en forskjell.

Her er mine tips til aktører som alltid trenger flere ildsjeler:

- Frivillig på Måkeskrik

- Frivillig på Sørveiv

- Frivillig i Trashpop

- Frivillig i Lunar

- Frivilligsentralen i Vest-Agder

Publisert:
Oppdatert:
 1. Måkeskrik
 2. Sørveiv

KRSby-trynet: Johannes Rødbotten

Han ble døv som ettåring, men lot seg ikke stoppe av den grunn. Nå jobber Johannes blant annet med Palmesus og Måkeskrik, og lærer bort tegnspråk på si.

Oppdatert:

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  Slik kan du få deg en kul festivalopplevelse - helt gratis!
  4 ÅR SIDEN
 2. AKTUELT
  – To av tre utrykninger til studentboliger skyldes matlaging
  6 ÅR SIDEN
 3. AKTUELT
  Slik kan du hjelpe flyktningene
  7 ÅR SIDEN
 4. MENINGER
  «Vi trenger at stat kjenner på ansvaret også for vår del av næringslivet»
  2 ÅR SIDEN
 5. AKTUELT
  Yousef (22) flyktet fra Syria. Nå har han arbeidspraksis på sykehjem i Kristiansand
  6 ÅR SIDEN
 6. AKTUELT
  Kristiansandere startet organisasjon for å hjelpe flyktninger: – Folk tror at krisen er over, men det er den overhodet ikke
  4 ÅR SIDEN