En djevel på sablering av champagne

Drømmen var arkitekt. Håpet var kokk. Etter en tur i oppvasken ble Pål-Gøran (23) vinkelner i stedet, og det trives han veldig godt med.

Publisert:
PYNTELIG: Har du vært innom Tango har du garantert møtt Pål-Gøran. Alltid ulastelig i klesveien.

\- Den første vinen jeg prøvde? Vel, hvis du ser bort i fra sånt hjemmelaget skvip vi drakk på den tiden var det en rødvin, en Cotes du Rhone. Produsenten husker jeg ikke.

Vi har akkurat spurt gourmetrestauranten Tango Bar & Kjøkkens forfriskende unge vinkelner (og mer enn ofte også hovmester) Pål Gøran Stolt-Larsen Pettersen (23) om hans første vinminne.

Det er helt umulig å velge rødt eller hvitt.

Enkelt å huske, men ...

\- Jeg var 17 og ville jo egentlig ha noe lettdrikkelig. Noe søtt, ikke en sånn fancy, fransk rødvin. Nei, det var ikke en festvin.

- Og i dag. Hva er favorittvinen?

\- Oi, nei. Det er vanskelig. Nå må du være snill.

- Ok. Rød eller hvit?

\- Nei, altså. Det kommer an på dagsformen. Helt ærlig.

- Sikker?

\- Ja, jeg prøver å smake nye ting hele tiden, og opplever spennende viner konstant. Det er helt umulig å velge rødt eller hvitt.

- Men hvis du må velge...

\- Da blir det kanskje en god, rød burgunder.

- Ikke en rhone-vin altså?

\- Nei, ikke prøv deg!

**LES OGSÅ:

LES MER:

Her går det fort 2000 naan - på en dag!

PYNTELIG: - Alle servitørene er restaurantens ansikt utad. Da er det viktig å være pen og pyntelig, sier Pål Gøran Stolt-Larsen Pettersen.

Fra Johnny Cash til Spice Girls

11\. september, 2008. Pål Gøran husker datoen godt. Første gang han var på Tango, 16 år gammel.

Han hadde akkurat kommet til Stavanger fra Karmøy, og fikk jobb i oppvasken hos kjendiskokk Kjartan Skjelde.

\- Første inntrykk? Tempo! På den tida stod Kjartan selv på kjøkkenet, og Johnny Cash hylte ut over anlegget. Jeg kunne alle Johnny Cash-sangene på rams. I dag er det verre ...

- Kokkene spiller Spice Girls blant annet?

\- Ja. Ha, ha!

\- Men faktisk var det litt hat i begynnelsen. Ingen visste hvem du var. Du måtte bare jobbe og stå på, helt til du kom noen vei.

Du må kunne sette deg ned med gjestene, være litt kompis og presentere menyen, men samtidig må du ha autoritet.

- Du fant veien?

\- Ja, altså. Egentlig var drømmen å bli arkitekt, men det gikk ikke på grunn av karakterer. Så da ville jeg bli kokk, men det gikk ikke helt det heller.

- Og du ble vinkelner i stedet?

\- Ja, jeg gikk ut fra Tango en kveld etter å ha jobbet i oppvasken. Hørte daglig leder snakke om at de vurderte å ha en servitørlærling. Jeg tenkte: «Aha! Det er noe for meg!». Det var et tilfelle av rett mann på rett sted til rett tid. Siden gikk jeg virkelig inn for det, tok to års utdannelse som servitør først, senere vinkelner, og lærte meg alt jeg klarte om vin. Hadde et halvt år i London som vinkelnerlærling på restauranten Sketch, så tilbake til Stavanger hvor greip sjansen på Tango.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Blir Jan-Erik (25) fra Tango landets beste kokk?

NOEN ÅR YNGRE: I 2009 dukket Pål Gøran opp i Aftenbladet. Da hadde han akkurat valgt å bli servitørlærling, som en av svært få.

Det personlige touchet

En vanlig, litt travel dag på Tango er synonymt med en lang dag for Pål Gøran. Som regel er han hovmester, og dukker opp i restauranten rundt klokka 14. Sjekker booking, går gjennom mail, finner fram vinpakker og unnagjør møter. Er det noen kjentfolk som kommer innom i kveld? Forandringer i menyen? Er det noen med allergier? Så kjører de på helt til to på natta.

\- Alle servitørene er restaurantens ansikt utad. Da er det viktig å være pen og pyntelig. På Tango handler det om det personlige touchet. Du må være profesjonell, men samtidig laidback. Du må kunne sette deg ned med gjestene, være litt kompis og presentere menyen, men samtidig må du ha autoritet.

**LES OGSÅ:

LES MER:

I et hjørne på Sølvberget står Beniamino og lager pizza i absolutt toppklasse

- Mye løping?

\- Ja, inn og ut i restauranten. Inn i baren, opp på taket. Under Gladmat måtte jeg bruke walkie talkie. tenk det. Walkie talkie på en restaurant, det hadde jeg aldri trodd. Men vi hadde ikke tid til å springe opp og ned, det var for travelt. Og så, plutselig, fikk vi kystvakten inn på linjen. Da skiftet vi fort!

- Tango blir i de fleste sammenhenger nevnt som en av Stavangers beste restauranter. Hvorfor?

\- Du går på restaurant for å oppleve noe. Det gjør du hos oss. Samtidig tror jeg mange liker oss nettopp på grunn av måten vi er på. Konseptet er ikke for stivt.

Jeg må ha tingene mine på stell fordi jeg er så ung.

- Har du noen trumfkort?

\- Kunnskap. Jeg har kontroll på det meste. Mat og vin. Jeg er ung, og av den grunn tror nok mange at jeg ikke er den som kan mest. «Hvem er den unge fyren?», liksom. Da er det en ekstra motivasjon å kunne det meste. Overraske gjestene. Jeg må ha tingene mine på stell fordi jeg er så ung. Kanskje mer enn andre, som er litt eldre.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Møt Mathallen-Whitney: - Det er i hvert fall bedre å hete Whitney Love enn Whitney Hate!

- Hva gjør du når du ikke er på jobb?

\- Jeg er nesten alltid på jobb. I hvert fall med mobilen. Men jeg liker å slappe av hjemme, og bruker tid med sønnen min på halvannet år. Å være far gjør at du holder deg unna den verste festingen.

Ambisjonsnivået er høyt.

- Er du egentlig et party animal?

\- Vel, før i hvert fall. Ikke nå lengre. Det blir fort sånn i denne bransjen. Du må komme deg ut og bli kjent med mennesker, og det skjer som regel etter jobb. Seint på kvelden. Da blir det fort et glass vin, eller to.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Tango-Kjartan tar Michelin med en klype salt

Ekspertise: Sablering av champagne

16\. og 17. september deltar Pål Gøran i NM for servitører i Tromsø. Der skal han konkurrere mot det ypperste landets beste restauranter har å by på av servitører.

Pål Gørans sterke sider? Sablering av champagne, selvfølgelig. 23-åringen har gjort det et par ganger, for å si det sånn. Og mat og vin-kombinasjoner. Pål Gørans svake sider? Flambering og transjering (fint for skjære opp foran gjesten journ.anm) av frukt, og transjering og servering av ost.

Sånt han ikke gjør for mye av på Tango.

\- Nivået er enormt høyt. Hevder jeg meg har jeg gjort det bra. Du deltar ikke i sånne konkurranser for gøy. Ambisjonsnivået er høyt.

- Hvor høyt?

\- Jeg sikter mot pallen.

Og for at det må skje må Pål Gøran levere varene. Spesielt på det han er best til.

Med en gang det er tomat i en rett blir det skikkelig vanskelig.

- Du er god på mat- og vin-kombinasjoner sier du. Hva er enklest å sette vin til?

\- Hvit fisk og smørsaus. Med en gang det er noe med smørsaus er det bare en vei å gå, og det er chardonnay. En som har vært på eikefat. Da får du smørtonen sånn \KNIPS\.

- Og vanskeligst?

\- Tomat! Med en gang det er tomat i en rett blir det skikkelig vanskelig. Noen ganger må du bare gønne på og satse på at det går. Hvorfor det er sånn, vet jeg egentlig ikke. Det er noe med smaen på tomat. Og for meg er det faktisk ekstra vanskelig.

- Å? Hvorfor?

\- Fordi jeg ikke liker tomat, egentlig.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Hos Egget er stilen casual, maten Formel 1

WHAT?: Pål Gørans store arch nemesis? Tomaten!
Publisert:

Restaurantanmeldelse: – Ta turen inn i Varmen. Det vil du ikke angre på.

Også byens fastboende gjør lurt i å besøke restaurant Varmen på hotell Scandic Stavanger City.

Publisert:
  • AV: Harald Birkevold