Raphael spiser seg gjennom fisk etter fisk: – Den ser ut som en liten brunsnegle!

Er han den første i landet som spiser dette?

«Det ser jo ut som en liten brunsnegle» skrev Raphael Pedersen om kystringbuken. Ifølge hobbyfiskeren så smakte den helt ok, men han legger til at den ikke har noe på en middagstallerken å gjøre.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

– Nå har det kanskje eskalert litt i det siste. Det blir litt mer tull og tøys, og ikke bare for å vise folk hva de kan spise fra havet. Et eksempel var jo den kystringbuken. Det er jo ikke mat. Jeg tror faktisk jeg er en av de første som har spist den arten av fisk, sier Raphael Pedersen.

Mens flere av oss prøver etter beste evne å spise mer fisk, er dette blitt en stor hobby for Pedersen.

Han er artsfisker og er ikke redd for å legge noe ukjent og merkelig fra havet på tallerkenen.

Pedersens ferskeste fangst? Kystringbuk!

Følg Byas.no på Facebook!

21 arter

– Prosjektet mitt går ut på at jeg spiser ting for folket. Jeg vil vise frem forskjellige ting fra havet man kan spise og få det dokumentert. I tillegg snakker jeg med andre typer eksperter, kokker for eksempel, for å vise at man kan være mer eksperimentell.

Det har blitt en egen blogg.

Dommen etter at kystringbuken var fortært, var at den så ut som en brunsnegle og smakte helt ok.

Det rareste jeg har spist var en svarthå. Den var totalt ubrukelig. Det var blant annet en slags svart saft i kjøttet.

Les også

Byas tok en prat med Pedersen i sommer, da fortalte han litt om prosjektet.

Så langt har han spist seg gjennom 21 forskjellige fiskearter og dokumentert seansene.

Alt fra taggmakrell, hågjel, skolest og svartkutling har hobbyfiskeren hatt på middagsbordet.

– Det rareste jeg har spist var en svarthå. Den var totalt ubrukelig. Det var blant annet en slags svart saft i kjøttet. Men jeg har ikke gitt den opp helt… Jeg har en plan og kjenner noen folk som vil gi den en ny sjanse. Selv har jeg ikke helt troen, men med litt hjelp? Kanskje, sier Pedersen.

Slik så fisken ut, ferdig tilberedt. Men som Pedersen skriver på bloggen: «Den er best i havet hvor den hører hjemme».

Giftig?

Stavanger-mannen er ikke redd for at det han får i seg skal gjøre ham syk.

Artsfiskeren har nemlig alliert seg med en fiskebiolog. Her er det mange gode råd å hente.

– Alt kan spises på et eller annet vis, men det er ikke alle arter jeg vil anbefale som gourmet. Likevel, alt kan bli godt med nok marinade, sier fiskebiolog ved Veterinærinstituttet i Trondheim, Bjørn Florø-Larsen.

Pedersen er glad i det litt uvanlige havet har å by på. Her har han fanget en fløyfisk med sønnen Benjamin i bakgrunnen.

Ifølge fiskebiologen er Pedersens nyeste fangst, kystringbuken, en ganske vanlig fisk.

Den lever langs hele norskekysten, ofte gjemt blant tareblader eller flytebrygger.

– Folk flest vet nok ikke at denne fisken finnes, siden den er så liten og godt gjemt. Norges største kystringbuk som er tatt på stang er bare på 11,6 gram, så du må ta ganske mange om du skal bli mett, sier Florø-Larsen.

Det er mange gode fiskearter du kan spise, så du trenger ikke gå løs på kystringbuken.

Han er selv aktiv artsfisker og ønsker gjerne at flere høster delikatesser fra havet.

Ifølge fiskebiologen er det mye gyteklar torsk som nå svømmer inn i fjordene rundt Stavanger. Det kan bli en riktig god middag.

– Det er mange gode fiskearter du kan spise, så du trenger ikke gå løs på kystringbuken, sier han.

Her har Pedersen fanget seg en brosme. Mange har aldri hørt om denne fisken som er i nær slekt med torsken.

Fortsetter spisegildet

I Norge finnes det rundt 300 forskjellige fiskearter.

Planen til Pedersen var å spise 15 av dem, men på grunn av den positive responsen har han nå passert 20.

Og han kommer til å fortsette ut 2017.

– Jeg gleder meg veldig til dette året. Det har vært et spennende prosjekt så langt, men det er mer i vente. Prosjektet skal oppgraderes og bli bedre enn noen gang, sier han og fortsetter:

– Fremover vil jeg forbedre konseptet. Filmene kommer til å bli litt mer profesjonelle, og jeg skal samarbeide med en del interessante folk. Joda, det er mange som vil være med på dette, sier Pedersen hemmelighetsfullt.

Nøyaktig hvem han skal samarbeide med fremover, ønsker han ikke å røpe helt ennå.

Mer fra Byas:

Publisert: