De er bare 17 år, men i høst kan Andreas og Nora komme på Stortinget

Andreas og Nora kommer fra samme sted i Vennesla, har jobbet samme sted i Dyreparken, har hatt like politiske verv og begge går kreative fag på videregående. Politisk står de langt fra hverandre.

 Andreas Ingebretsen og Nora Ånonsen Chayed rekker ikke å bli 18 før valgdagen. De neste ukene blir travle for de to politikerne.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Nora Ånonsen Chayed (Ap) og Andreas Ingebretsen (Frp) er begge 99-ere. 18 blir de først flere måneder etter valget, men likevel står de på stortingslista for hvert sitt parti, henholdsvis på 7. og 9. plass.

Sjansen for faktisk å havne på Stortinget er dermed liten, men de står på partienes valgliste.

KRSby har tatt "tempen" på dem midt i valgkampen!

#1: – Hvorfor er politikk så viktig?

Nora: – Jeg mener at det viktigste i livet skal være det viktigste i politikken. Derfor er jeg veldig glad for at skole, arbeid, klima og helse er brannfaklene til partiet jeg er med i. Jeg vil være med på å påvirke!

Andreas: – Jeg tror mange ikke innser hva politikk er. Politikk er alt, det handler så mye mer enn skatter og avgifter eller hva som skjer på Stortinget. Det som bestemmes på Stortinget påvirker oss alle i samfunnet på ulike vis. Man kan være med på å forandre noe og utgjøre en forskjell.

#2: – Dere er 99-ere som kan bli valgt inn på Stortinget, hvordan har det gått til?

Nora: – Jeg har lenge vært aktiv i ungdomsorganisasjonen. Jeg er også kvinnetalsperson i Arbeiderpartiet. Når man alltid har et engasjement og har lyst å gjøre endringer i samfunnet, så kan man få posisjoner som kan gjøre det mulig.

Andreas: – Jeg startet som aktiv i Fremskrittspartiet Ungdom (Fpu) og litt i Vennesla Frp. Lokallaget spilte inn mitt navn til nominasjonskomiteen, og så ble jeg valgt.

#3: – Hva er den viktigste saken for deg?

Nora: – Fellesskolen er den viktigste saken for meg. Det er snakk om å gi alle mulighet til lik kunnskap, og å kunne lære å utvikle seg videre.

Andreas: – Min aller viktigste sak er individet. Individet er bedre egnet enn noen som helst politiker eller byråkrat til å styre sine egne liv, og det ligger til grunn for alle de politiske valgene jeg tar. Jeg vil kjempe for flere rettigheter og mer frihet til individet.

#4: – Hvilke grep må til for å gjøre Norge til et bedre land for unge?

Nora: – Tre saker jeg mener er helt essensielle for å gjøre hverdagen bedre for unge er at Arbeiderpartiet vil ansette 3000 nye lærere i skolen, gi 13 milliarder til kulturlivet, og så mener jeg at bussen må bli billigere og gå oftere.

Andreas: – Nøkkelen ligger i skolen. Vi må ha en god skole, hvor man har et tilbud til alle. Det er derfor Frp er for å ha private skoler, slik at man kan velge det tilbudet som passer best. Og å ha arbeid til alle, og et av tiltakene er midlertidig ansettelse til alle. Det er bedre å ha én fot innenfor arbeidslivet enn to utenfor.

Nora Ånonsen Chayed.

#5: – Er det noe dere er enige om?

Nora: – At unge må engasjere seg!

Andreas: – Vi er veldig opptatt av å engasjere unge, og at de skal stemme ved valg.

#6: – Langtidsvarselet for mandag 11. september, valgdagen, er ikke klart ennå. Ta utgangspunkt i at det hagler og er iskaldt, og at favorittserien slipper ny episode. Er det så farlig om man ikke stemmer?

Nora: – Det er viktig å stemme, og bruke den retten. Det er ikke alle steder man har stemmerett. Jeg synes det er viktig at vi får et regjeringsskifte. Skal vi satse på fellesskapet og vil ha alle med, så er det nå man skal stemme på Arbeiderpartiet. Vil man prioritere skole, arbeid, helse og klima så er det nå, eller aldri. Jeg vil ikke ha fire år til med en Frp-regjering.

#7: – Hva gjør man hvis man absolutt ikke finner partiet man vil gi sin stemme til?

Andreas: – Selvfølgelig, da skal man stemme blankt. Hva man stemmer på er ikke det viktigste, selv om det er best å stemme Frp, men så lenge man stemmer så er det bedre enn å bli sittende hjemme i sofaen.

Nora: – Det er viktig å bruke stemmeretten, uansett hva man stemmer.

Bosted, utdanning, verv og arbeidserfaring. Mye er likt for de to 17-åringene, men partipolitisk står de langt fra hverandre.

#8: – Hvem er deres politiske ideal?

Nora: – Jeg ser veldig opp til vår fylkesleder Randi Øverland. Hun er en flink politiker som har tatt steget for veldig mange. Hun har tatt opp tøffe saker kvinne- og likestillingsmessig og kjemper for lærlinger.

Andreas: – Margaret Thatcher er et stort ideal på mange måter. Ikke nødvendigvis på grunn av hennes politiske meninger, men på grunn av måten hun arbeidet på. Som liberalist legger jeg frihet til grunn for alle valg jeg tar. Det viktigste er ikke hvilken politiker som har gjort det bra, men hvilke valg man skal ta nå for at folk skal få størst mulig frihet. Jeg vil også trekke fram Ayn Rand som en stor filosof og frihetselsker. Jeg vil på det sterkeste anbefale en av bøkene hennes, Atlas Shrugged.

Politiske idealer: Margaret Thatcher og Randi Øverland.

#9: – For fire år siden brukte 66,5 prosent av velgerne mellom 18 og 21 år stemmeretten. Er ikke det nok?

Andreas: – Nei, absolutt ikke. For de 66 prosentene er det kjempebra at man gjør det, men de siste 34 prosentene må også gjøre det. Man kan forhåndsstemme i en måned før valget og det tilrettelegges så utrolig mye for at man skal få stemt. Jeg vil også trekke fram Barnasvalg.no fra Redd Barna.

Nora: – Og det har bare blitt lettere med årene. Det holder nå å ta med seg ID. Jeg er glad for at man har tiltak som Tavalget.no, som er tilrettelagt for ungdom. Youtubere og freshe folk er med på å påvirke oss til å bruke stemmeretten.

 Andreas Ingebretsen.

#10: – Det holdes skoledebatter på 14 skoler i Vest-Agder. Hvor mye jobb ligger bak en slik turné?

Andreas: – Det er mye jobb! Vi startet forberedelsene i januar med logistikk. Vi har mange skoler som skal besøkes på kort tid. Bestilling av materiell og interne skoleringer tar tid.

Nora: – Det blir deilig å se og høre hva partiene sier, og høre hva de ulike partiene sier.

#11: – Når man ser på Sørlandsbenken, så er unge folk helt fraværende. Hvorfor er det slik?

Andreas: – Det har vært høy gjennomsnittsalder. Snittalderen på Stortinget er 46,4 år, på Sørlandsbenken er nok snittalderen litt høyere. Målet til oss i Frp er å komme inn med to mandater, og da kommer vi inn med Gisle Saudland (31) og andrekandidat Theodor Helland, som bare er 23 år. Frp satser ungt, mens Arbeiderpartiet satser på litt eldre kandidater.

Nora: – Vi har tatt noen av de menneskene vi mener er dyktigst i feltet. De er veldig godt egnet til å ta godt vare på Sørlandet. Vi har Kai Steffen Østensen på fjerdeplass, og vi ligger også an til to mandater. Jeg og Jannike Arnesen er også på lista, og Astrid Hilde er heller ikke kjempegammel.

#12: – Valgdagen, hvor høy er pulsen da?

Andreas: – Da banker nok hjertet veldig hardt. Vi kommer nok til å være veldig nervøse, sitter spikret foran en tv-skjerm eller sitter i et valglokale. Uansett blir det gravøl eller sjampanje den kvelden. I alle fall i forkant av valgresultatet blir det nok en hyggelig kveld og for Frp vil det selvsagt bli en hyggelig kveld også etter at valgresultatet kommer. Dere kan få gravølet vårt, Nora.

Nora: – Vi gleder oss kjempemye til valgdagen. Jeg har troen på et regjeringsskifte. Det er alltid ekstra følelser når klokka tikker den dagen, men det blir nok mange samtaler med folk gjennom dagen og ut for å møte flest mulig.

Publisert: