«Ikke lad opp til russetiden med å tenke på hvordan du kan unngå å bli voldtatt»

KOMMENTAR: Når 13 år med skole nærmer seg slutten, bør du sitte igjen med en følelse av forventninger og glede. Ikke frykt.

Oppdatert:
Hvorfor er vi så bekymret for et potensielt offer, når vi heller burde bekymre oss over et potensiell gjerningsmann?

E-posten tikket inn til Byas i begynnelsen av september.

Avsenderen var en avgangselev på en videregående skole i Stavanger. Hun har allerede nå begynt å planlegge russetiden og Landstreffet i Kongeparken 3. - 5. mai neste år.

I den forbindelse kom hun over en Byas-artikkel som ble publisert 1. mai: «Alt du trenger å vite før Landstreffet i Kongeparken».

Men det var noe hun reagerte på.

«Det er ikke bra å oppfordre folk til å sove i buss eller bil hos noen de ikke kjenner, da dette kan føre til voldtekt og lignende», skrev hun i e-posten til Byas.

Voldtektsrisiko?

Det var jeg som skrev denne saken for litt over fire måneder siden.

Under punktet «Hvor kan jeg sove» har jeg skrevet at «Du kan krasje i en random bil eller buss (om du er heldig)».

LES OGSÅ: 5 fine øyeblikk fra årets Landstreff

Tanken var sharing is caring. Dersom du var uheldig med soveplassen din, kunne noen barmhjertige medruss steppe inn og låne deg et sete. At dette på en eller annen måte skulle øke risikoen for voldtekt, var aldri i tankene mine.

14.000 russ deltok på Landstreffet i år.

Bekymret

Dessverre er det slik at sju måneder før russetiden begynner, diskuteres det flittig i skolegården, rundt middagsbord og på sosiale medier.

«Jeg og mine venner snakker ofte om LS og russetiden, der temaet ofte er at vi skal holde sammen, ikke gå steder alene, ikke sitte alene osv. Dette da fordi det er så mange som har blitt voldtatt på LS og ute på byen. Har også familiemedlemmer, eldre venner og kjæresten min som har vært på LS som er utrolig bekymret og gruer seg til jeg skal på LS nettopp på grunn av dette», skriver avgangseleven i e-posten til Byas.

Men hvorfor er vi bekymret for noen som potensielt kan være et offer? Bør vi ikke heller være bekymret for potensielle gjerningsmenn?

Ikke din feil

For det er helt feil å snakke om at russejenter bør ha på seg sykkelbukser, droppe ølen, holde seg unna for «drøye» klær eller nærmest gå med en GPS i lomma.

Selvsagt er det synd at venner, familier og kjærester er bekymret for russejenters deltakelse på arrangementer som egentlig bare skal være fest og moro.

Men det er enda verre når kvinnelige deltakere diskuterer seg imellom hvordan de kan unngå å bli voldtatt.

En trygg russefeiring er viktig for begge kjønn. Pass gjerne på hverandre og hold hverandre med selskap, men ikke lad opp til russetiden med å tenke på hvordan du kan unngå å bli voldtatt.

I stedet kan medelever, foreldre, onkler, tanter, besteforeldre, faddere, venner, fjerne og nære slektninger ta en prat med hverandre og si som en tidligere kollega av meg: «Ikke voldta!»

Du har sju måneder på deg til å ta den praten før russefeiringen begynner for alvor.

For det er ikke soveplassen din eller deg selv som er skyld i en voldtekt.

Det er overgriperen.

MER FRA BYAS:

Publisert:
Oppdatert:

Disse tipsene kan spare deg for flere tusen kroner i russetiden

Russetiden er gøy, men også en stor utgiftspost. Her er noen viktige tips til deg som skal feire at 13 år med skole snart er over.

Oppdatert: