– Kvinner må gutse litt mer!

Tirsdag samlet kvinnelige gründere og ungdomsbedrifter seg for å jobbe for at flere kvinner tar steget inn i gründerlivet.

Marie Weydahl (t.v.), Mari Benedikte Brødsjømoen, Maria Thoresen, Julie Espenes og Solveig Javenes Flaa som har utviklet EcoSound. Alle foto: Julie Sørensen Molvik
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

– Kvinner må gutse litt mer! Tørre å sparke litt ifra, og ta en sjanse. Samme om det går bra eller ikke, så vil du få erfaring som du kan ta med videre, forteller Julie Espenes i ungdomsbedriften EcoSound.

Les også

Stian (26) ble norgesmester med denne spesielle drinken

Kamilla Sharma (t.v.) og Aleksander Lien samlet med de unge, kvinnelige gründerne som var invitert til arrangementet. Ingunn Foss (i midten) fra næringskomiteen på Stortinget var også tilstede.

Jentegjengen har utviklet en miljøvennlig høyttaler, og om kort tid når de omsetningsgrensen som gjelder for ungdomsbedrifter.

– Hvis vi skal fortsette videre med dette, så må vi starte et AS. Det vurderer vi å gjøre, forteller daglig leder i EcoSound, Marie Weydahl, med støtte fra de andre.

Les også

– Ja, det er verdt å slutte å snuse

– Jeg tror det er veldig viktig at man kan se at det er andre kvinnelige gründere der ute, som kan være med å inspirere slik at man selv kan tørre å gå ut i et felt som foreløpig er dominert av menn. Da kan forhåpentligvis arrangementer som det her føre til inspirasjon, legger hun til.

Vil koble unge jenter med etablerte kvinnelige gründere

Arrangementet er arrangert av Innoventus Sør, i samarbeid med Ungt Entreprenørskap, EVA-senteret og Kristiansand kommune.

– Tanken var å koble morgendagens stjerner med erfarne rollemodeller, forteller Kamilla Sharma, administrerende direktør i Innoventus Sør.

Fokuset på arrangementet var å inspirere kvinner til å satse som gründere.

– Fokuset er jo på kvinnelig entreprenørskap. Ikke bare det å få kvinner til å etablere enkeltmannsforetak, men også å etablere AS for å skalere opp bedriften sin, legger Sharma til.

Når det kommer til ungdomsbedrifter på videregående skoler er mer enn halvparten av dem som deltar jenter, kan daglig leder i Ungt Entreprenørskap Agder fortelle.

Les også

Gutter får ikke gratis HPV-vaksine: – Det høres direkte urettferdig ut

– Veldig mange av de er også leder i bedriftene sine. Så det å ha rollemodeller som gjerne er i geografisk nærhet, men også ha nettverk for å kunne mestre dersom de tørr, er veldig viktig, forteller Aleksander Lien, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Agder.

– På arrangementet her handler det ikke bare om at de unge jentene skal få råd fra etablerte gründere, men også at de yngre kan tilføre de eldre noe, tilføyer han.

– Hva tror dere skal til for at flere kvinner skal tørre å satse?

– Ting som dette! Her er det fokus på kvinnelig entreprenørskap, og det å dra hverandre fram, bygge hverandre opp, heie på hverandre og begynne tidlig. Vi har flere ungdomsbedrifter her nå, hvor neste steg er å etablere et AS, sier Kamilla og Aleksander.

Dagen inneholdt blant annet idékafé, hvor de skulle idémyldre og snakke om utfordringer knyttet til gründerlivet.

– Man ser mest profilerte menn

Nettopp dette er det flere av de unge jentene som var til stede enige i.

– Man ser mest profilert menn. Så det å arrangere slike ting for jenter, og gjøre det attraktivt, er veldig bra, forteller Amalie Tønnevold, som sammen med sin ungdomsbedrift står bak Brettspill Sør.

En av flere jenter som var invitert til arrangementet, var Emma Andersson (18) fra Møglestu videregående i Lillesand. Sammen med sin ungdomsbedrift, har de lagd et eget sørlandsk klesmerke.

Emma Andersson (18) håpet å hente inspirasjon under tirsdagens gründer-arrangement for kvinner.

– Vi har ikke startet å selge til et stort publikum enda, men vi har merket at det er en stor interesse for det. Allerede har en klesbutikk og en bensinstasjon sagt at de vil selge klærne våre, forteller Emma.

10\. mars skal de delta på fylkesmessen med ungdomsbedriften sin, og har store planer.

– Vi skal vinne alt som kan vinnes!

Norgesmestre i grønt entreprenørskap

Det var flere unge, lokale jenter til stede. Blant annet en jentegjeng fra Vågsbygd videregående, som tidligere i år ble norgesmestre i grønt entreprenørskap.

– Foreløpig har vi ingen ungdomsbedrift, men vi er på vei. Vi har en idé, det er bare å få realisert den så er vi i mål, forteller Frida Føreland, som sammen med Jenny Leire, Maria Pham, Unni Eline Melvoll, og Tonje Tveitdal utgjør gruppa.

Frida Føreland (t.v.), Jenny Leire, Unni Melvoll, Maria Pham og Tonje Tveitdal representerte Vest-Agder i den landsdekkende finalen i _Energi for framtida_, hvor de stakk av med seieren.
Publisert: