Aktuelt

Her skal du få litt saus i fjeset når du spiser burger

Burgerne ruller ut av den nye burgersjappa i Sandnes, men hvem er Birger egentlig?

Publisert:
  • Ivar Vasstveit

UTVIDER: Birger Burger dukket først opp i Sandnes. Snart kan du få Birger-burger fire ulike steder i Rogaland. FOTO: Tom Haga

- Hvor lenge ligger den?

\- Åtte minutter, cirka. Du ser det litt an.

Burgerflipper Anri Janos Nesta (34) fra Hellas kaster en rund kjøttblanding på grillen, venter noen minutter og snur den med stekespaden. Fram popper det en gammel kjenning med grillspor på toppen. Burgeren.

Enda litt mer grilling, før det er på tide med en hemmelig krydderblanding, saus og til slutt en cheddarskive.

Smack på, så over til benken, hvor burgerkollega Alexander Vidal (24) fra Lura venter med grovt brød, salat og tomat. På med toppen, inn i papiret. Værsågod.

GRILL: Anri Janos Nesta steiker burgere på høygir hos Birger. FOTO: Ivar Vasstveit

Over all forventning

Å servere burgere er ikke akkurat et nytt fenomen i Norge. Gatekjøkken, bensinstasjoner og fastfoodkjeder land og strand rundt har slått seg opp på salg av burgere, pølser og løvsteker, badet i dressing, ketchup og sennep.

Men det som er litt nyere, er at burgeren skal noen kraftige hakk høyere opp i kvalitetsnivå. De siste årene har gourmetburgeren fått voldsomt med bein å gå på, også her i området.

Så langt har det gått over all forventning.

Du har garantert fått det med deg

I Stavanger har Døgnvill gjort det stort på burgerfronten, men også i Sandnes har en nå kastet seg på gourmetburgeren.

\- Og så langt har det gått over all forventning. Jeg er kjempefornøyd, forteller Eivind Rygg, som er daglig leder i Birger Bra Burgere.

- Hva er nøkkelen til en god burger?

- Gode råvarer, selvfølgelig. Ingen soyapucker, som jeg kaller de burgerne du kjøper på bensinstasjoner og tradisjonelle gatekjøkken. Og så hjelper det å være matglad. Vi er veldig matglade.

**![]()​LES OGSÅ:

LES MER:

To nye restauranter: både brasiliansk og meksikansk satser i området

BURGER: Klar, ferdig, server. FOTO: Ivar Vasstveit

Hvem er Birger?!

Det er ikke fryktelig mange ukene siden Eivind og resten av burgergjengen blåst liv i den gamle Jensen-pølseboda i Langgata. Åpningen var 2. juni. God plassering i Langgata, med uteservering og rikeslig med parkeringsplasser. I underkant av ti ansatte, de fleste på deltid.

Ideen fikk Rygg for en del år siden, men mange detaljer måtte på plass. Bakgrunnen fra Dolly Dimples gjorde ting litt enklere. Med på laget fikk han kokk Ivar Malvin Lie.

Tanken er at dette konseptet skal kunne fungere andre steder enn i Sandnes også.

På menyen? Som navnet antyder: burgere, selvfølgelig. Seks typer, med en kyllingvariant inkludert. Og så kommer pølsene i tillegg.

Kjøttet kommer fra Idsøen og Malmin Orre på Klepp. Oppskriftene disker burgersjappa opp med selv, i samarbeid med råvareprodusentene.

- Men du heter jo Eivind. Hvem er Birger?

\- Vel, i praksis er det jo jeg som er Birger, selv om jeg heter Eivind. Vi ville ha et godt navn som spilte på burger, som var folkelig og som var enkelt å huske. Da ble det Birger.

**LES OGSÅ:

LES MER:

4 triks som hjelper mot chili-svie

BIRGER: Mannen bak Birger heter egentlig Eivind til fornavn, og Rygg til etternavn. FOTO: Ivar Vasstveit

Markedet ikke mettet

At burger har vært populært i noen år nå, har alle fått med seg. Enkelt og greit fordi alle liker en god burger, mener Eivind.

\- Jeg har vært i Oslo og sjekket ut flere av burgerstedene som hevder seg. Det er klart at dette er noe som folk vil ha.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Sandnes vil ha mindre «sadness» og mer Nuart

Burger skal uformelt. Du skal kunne spise burgeren og få litt saus i fjeset.

- Mange av burgerkjedene satser i flere byer. Hvilke ambisjoner har dere med Birger?

- Tanken er at dette konseptet skal kunne fungere andre steder enn i Sandnes også. På sikt håper vi å åpne i andre norske byer. Markedet er absolutt ikke mettet på burgere, men vi må se det litt an. Vi har nettopp begynt.

- Forresten. Finnes det egentlig noen elegant måte å spise burger på?

\- Nei, absolutt ikke. Burger skal uformelt. Du skal kunne spise burgeren og få litt saus i fjeset. En burger skal nytes som den er.

LES OGSÅ:

LES MER:

**Oups! Her bryter Gladmat loven**

LES MER:

7 gode nyheter for deg som skal på What's brewing

BURKERKOKKER: Anri (til venstre) og Alexander stryte burgershowet da Byas var innom på besøk. FOTO: Ivar Vasstveit

To nye burgere i sikte

Siden åpningen har pågangen vært stor. Større enn hva Eivind hadde regnet med. Dermed måtte han investere i både ekstra kjølelager, og flere sittegrupper.

Målet er få to nye burgere på menyen relativt kjapt.

Birgers mest populære burger? Jo, det er den såkalte svinepels, med anguskjøtt. Soleklart. Burgerne selger bedre enn pølsene som Birger også har, men det betyr ikke at pølsene blir tatt av menyen av den grunn. Snart utvides hamburgermenyen, bittelitt.

\- Vi driver og tester 10-12 forskjellige nye kombinasjoner om dagen. Målet er få to nye burgere på menyen relativt kjapt, sier Eivind.

\- Men vi kommer aldri til å ha en stor meny. Det er viktig å ikke ha for mange alternativer. De ansatte må kunne lære seg og beherske alt skikkelig, fortsetter han, og legger til at de planlegger flere burgerstunts i tiden som kommer.

- Og da skal vi være frekke og freidige i smakene.

- Hva med en veggisvariant?

\- Vi jobber med saken! Og så tenker vi litt på en med fisk, men først må vi komme litt i gjenge. Det er ikke så lenge siden vi åpnet.

**LES OGSÅ:

LES MER:

39 Gladmat-retter fra terningkast 1 til 6

BOD: Før var dette en pølsebod, nå er det Birgers burgere. FOTO: Ivar Vasstveit

- Alle gjør feil

Følger du Birger Burger på Facebook, vet du at burgersjappa er raskt ute med tilbakemeldinger til kunder som gir lyd.

\- Vi er ikke vanskelige der, sier Eivind.

Gjør vi noe feil er det bare bra at vi får vite om det.

- Noen negative meldinger dukker det også opp? En meldte blant annet om «totalt kaos bak disken»?

- Ja, sånn er det. Vi er et nytt sted, med nye ansatte som skal lære seg nye ting. Da er det klart at alle kan gjøre feil. Men det er viktig for oss å svare skikkelig til de som har noe på hjertet. Gjør vi noe feil er det bare bra at vi får vite om det.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Thai-restaurant serverte i et halvt år uten lov

Publisert:
  1. Sandnes
  2. Restaurant

God butikk i god burger. Nå åpner Sandnes-burgeren Birger i Stavanger

Starter opp med lokaler på Buøy.

Oppdatert:

Relaterte artikler

  1. AKTUELT
    Nå kommer Sandnes-burgeren Birger til Stavanger
    6 ÅR SIDEN
  2. AKTUELT
    Birger Burger-restauranter er konkurs
    4 ÅR SIDEN
  3. AKTUELT
    Burgersjappene utvider i høy fart. Nå åpner Birger to nye
    5 ÅR SIDEN
  4. AKTUELT
    Nå har Hekkan Burger åpnet dørene i Sandnes
    4 ÅR SIDEN
  5. AKTUELT
    Birger Burger på Buøy er konkurs
    4 ÅR SIDEN
  6. AKTUELT
    Disse 10 restaurantene i Sandnes scorer høyest på Tripadvisor
    3 ÅR SIDEN