Nei, bussen er ikke sofaen din!

KOMMENTAR: Byas får i rykk og napp henvendelser fra folk som er lei av at andre mennesker bruker føtter, yttertøy og ryggsekker til å oppta ledige stolseter. På tide å vokse opp?

Publisert:
Byas-skribent Fredrik Brimsø etterlyser folkeskikk på bussen.

Først av alt; vi har alle vært der. Godt henslengt bak i bussen med gymsokk-befengte sko klint så langt nedi setet foran oss at singel og grus danser samba over fartshumpene.

... Og det føles bra. Opprørskhet på mikronivå.

Vi har helt sikkert også sett vårt snitt til å okkupere nabosetet med ryggsekken vår, satt oss ytterst og dermed blokkert passasjen til nabosetet, og vi har garantert snakket i mobilen på ypperste vorspiel-volum.

Men så ble vi ferdige med puberteten. Allmenn folkeskikk er ganske enkelt. Faktisk, på mange måter enda lettere enn å gå mot strømmen. Og nå snakker vi folkeskikken i sin pureste form; takk for maten, fast håndtrykk, ikke rope «kamferdrops og svisker» etter byens seniorer og denslags. «Forbud» mot brune sko etter klokken atten er for lengst utdatert.

Kollektivtrafikken er stort sett i hardt vær. «Bussen er alltid sein!». «Det er blitt så dyrt!». «Jeg dro av en polsk vits, og sjåføren lo ikke». Alltid er det et eller annet.

LES MER:

LES OGSÅ: Hvorfor snakker dama på lokaltoget østlandsk?

«Hvor har du lært at dette er ok? Gjør du dette hjemme i den egen sofa også?» spør kvinnen som sendte Byas dette bildet.

Transporten av almakk (for det er det vi er) er ingen enkel oppgave fra før. Du skal som bussjåfør si «hei» og «takk» om lag 348 ganger i løpet av en arbeidsdag, og sånt som «takk for turen» sier man stort sett bare i distriktene.

Og er det ikke av det utakknemlige slaget å slenge seg i nitti grader på tvers av stolraden med et eller annet sjelløst ræl fra Spotify på 130 DB mens man lar ryggsekken ligge omtrent i midtgangen og nekter å reise oss for enkefru Löwenkranz som skal til Misjonsveien for å handle brot?

Jo.

Tradisjonelt sett er jeg fan av de som bryter en norm eller en regel i ny og ne. Epleslang har sin sjarm. Å overta kameratens Facebook eller Tinder i noen hysteriske sekunder er gøy. Men å vise seg frem for den oppvoksende slekt som uhøflige buss-ryttere er vel neppe noen glad beskjed å sende til den kommende generasjon.

Så: Tenk miljø - reis kollektivt! Snakk gjerne i mobilen om du vil. Den eneste grunnen til at dette kan irritere oss, er at vi ikke hører hva personen i andre enden sier. Men hold beina for deg selv, og ta ryggsekken på fanget.

Det er godt å brede seg ut og strekke beina i godt lag, men spør du meg, så skal BMI’en være sykelig, sykelig høy for at du skal kunne kreve to seter for å transportere ett legeme.

Flere kommentarer fra Byas:

LES MER:

Champagnefrokost er for de barnløse

LES MER:

Paradise Hotel: Tafatte seere og løse kanoner

LES MER:

MENING: Nå må vi skjerpe oss. Alle sammen!

Publisert:

Bruker du flere seter på bussen enn det du sitter på?

«Det er noe som har plaget meg veldig lenge. Jeg har bodd i Stavanger i to år, og jeg ser dette nesten hver dag».

Publisert: