Konkurs etter et halvt år: – Vi ga det et ærlig forsøk

Et halvår etter oppstarten er det mørkt i Zanas lokaler i Stavanger sentrum. Nå er det klart hvem som tar over lokalene.

Publisert:
All overskudd av driften skulle gå rett tilbake til selskapet eller til en humanitær organisasjon. Nå er selskapet konkurs.

Mellom februar og mars i år overtok Zana Taher lokalene til Ting i Laugmannsgata i Stavanger sentrum. I et halvt år solgte de husholdningsvarer fri for emballasje, hvor man kunne ta med egen beholder og fylle på med alt fra balsam til korn.

Nå står lokalene i sentrum i mørke. I oktober ble selskapet Zana AS meldt konkurs, og stavangersatsingen lagt på is.

Zana Taher sier det har vært et utfordrende halvår.

– Jeg legger litt av skylden på pandemien, og det faktum at vi har forsøkt å legge om folks handlevaner. Det er en utfordrende målsetting, sier Taher til Byas.

– Et økonomisk tap kommer jeg over. Det verste for meg var de fantastiske folkene som mistet jobben sin, sier Zana, her avbildet etter åpningen mars 2021.

– Synd for mangfoldet

Zana driver også butikk i Trondheim med samboeren Irén Aina Bastholm. «Etikken» ble startet av henne og politikersøsteren Une Bastholm i 2010. MDG-lederen har ingenting med selskapet eller driften å gjøre i dag.

– I Trondheim har vi også kjent på utfordringer knyttet til pandemien. Vi ser at etablerte dagligvarebutikker som Rema 1000 har tjent gode penger på bekostning av mindre og uavhengige butikker. Det er synd for mangfoldet og utvalget i tilbudet av dagligvarer, sier Taher.

– Selv om mange av kundene våre i Stavanger var veldig glad i tilbudet vårt, var det dessverre ikke nok av dem. Vi ga det et ærlig forsøk, fortsetter han.

– Hvilke planer har dere videre?

– Vi har fremdeles butikken i Trondheim og en nettbutikk som leverer til hele landet. Det kommer sikkert til å bli flere Zana-butikker i Norge, men om det blir Stavanger har jeg mine tvil om, avslutter Taher.

Kremmerhuset gjør seg nå klar til å ta over sentrumslokalene.

Arvtakeren er klar

Næringsmegler Thomas Jacob Middelthon i Collier International har mye godt å si om Zana.

– Det er et viktig initiativ som tar for seg unødig bruk av plastemballasje med økologiske varer i løsvekt. Det er veldig synd det ikke lykkes denne gangen, sier Middelton.

Han kan fortelle at en arvtaker av lokalene er på plass.

– Lokalet er nå utleid til Kremmerhuset. De skal ut av Nygata og inn i Laugmannsgata på nyåret. Først skal lokalene bygges om og tilpasses, før det blir åpning i februar, sier Middelthon.

Publisert:

Her opnar Bergans sin fyrste butikk i Stavanger

Etter at Kremmerhuset takka for seg i Nygata 9, er det duka for at ein ny butikk skal ta over lokalet.

Oppdatert: