Slik unngår du at telefonen slår seg av i kulda

For det er jo helt sykt irriterende når det skjer!?

Publisert:
BRRRR: Mobilen din tåler kulden enda mindre enn deg.

Okei: Du er ute og går deg en tur. Det er en litt kjølig høst- eller vinterdag her til lands, og du tar opp telefonen fra lomma. Kanskje ringer den, kanskje skal du svare på en melding eller kanskje ser du noe fint du vil ta bilde av.

Men så - helt plutselig - blir skjermen svart. Selv om telefonen var fulladet for fem minutter siden, påstår den altså nå at den er tom for strøm. Vi vet jo alle at den lyver!?

Sykt irriterende.

Men de fleste telefoner er rett og slett ikke laget for kuldegrader. Eksempelvis oppgir Apple at telefonene deres kan brukes når det er mellom 0 til 35 grader.

Hvis du har planer om bare å ha den avslått (??) tåler den alt mellom -20 til 45 grader.

Følg Byas.no på Facebook!

Batteri og skjerm + kulde =

Vi bor i Norge, så kulde og surt vær er det ikke så mye vi får gjort noe med. Men det finnes heldigvis råd for mobilen din.

Det er spesielt batteriet som takler kulde dårlig, men også skjermen, spesielt LCD-skjermer, kan slutte å fungere som den skal ved lave temperaturer.

Inntil de som lager mobiler skjerper seg - her er fem tips som beskytter mobilen din mot kuldesjokk:

1. Hold mobilen varm

Det finnes jo flere måer å gjøre dette på. Den enkleste er rett og slett at du unngår å gå med mobilen i hånden når du er utendørs i kaldt vær.du svare på en melding eller ta en telefonsamtale, få mobilen inn i varmen igjen så snart du er ferdig.

Varmpeputer er en annen måte - sånne som du knepper en liten knapp og så blir de faste og varme, vet du? Sånne:

VARMEPUTER: Kjekt å ha i kulden.

Denne typen varmeputer kan være kjekke å ha med seg for å holde både fingre og mobiltelefon varm i den verste kulden.

NB! Det kan kanskje høres ut som en god idé å oppbevare telefonen i en varm innerlomme, tett på kroppen, i stedet for å putte den i bukselommen. Men vær oppmerksom på at det kan oppstå kondens på en iskald mobil som legges på innsiden av jakken – spesielt om du er i aktivitet og svetter.

Elektronikk liker dårlig kondens og fuktskader er faktisk en av de vanligste feilene på telefoner som leveres til reparasjon.

Hvis det er vanskelig å holde mobilen varm i bukselommen, kan du putte den i en liten plastpose eller vanntett etui før du legger den i innerlommen. Da er du sikret at telefonen holder seg så varm som mulig, uten at du risikerer fuktskader på grunn av kondens.

2. Pass på skjermen

De fleste mobiltelefoner bruker skjermer av LCD-typen. Dette er flytende krystaller som beveger seg for å slippe gjennom eller stoppe lys, slik at et bilde vises på skjermen.

Når det er veldig kaldt ute vil de flytende krystallene bli mer og mer tyktflytende – og ved ekstrem kulde vil du kunne oppleve at skjermbildet henger igjen litt. Normalt skal det ganske mye til før skjermen tar skade, men telefonen vil ikke fungere optimalt.

Skjermer av OLED-typen, som brukes i enkelte telefoner, er mindre følsomme for kulde siden de ikke inneholder flytende krystaller.

3. Ha med deg powerbank

Er du en av de som spiller/spilte Pokéman Go har du sikkert et par slike liggende allerede.

Batteriene som brukes i moderne telefoner tåler kulde ganske bra – men tappes raskere ved lave temperaturer.

Noen telefoner vil kunne skru seg av ved veldig lave temperaturer, selv om det er en god del strøm igjen på batteriet. Et nødbatteri i lommen kan spare deg for mye frustrasjon når du bruker telefonen i kulda.

Husk ladekabel! Og husk å lade opp nødbatteriet...

En nødlader kan være grei å ha.

4. Bruk headset med ledning

Det å prate i mobiltelefonen en typisk norsk vinter kan være en ganske kald opplevelse. Så hvis du ikke er en masochist som elsker neglesprett, er det lurt å bruke headset eller ørepropper når du prater i telefonen.

Bluetooth-headset er imidlertid ikke en veldig god idé, siden batteriet i disse tappes raskt i kulda.

Bruk heller et headset med ledning, så kan du ha telefonen i en varm lomme mens du prater, og du slipper å bekymre deg for at headsetet skal gå tom for strøm.

5. Skru den av

Sikkert ikke det du ville høre, men batteriet tappes som nevnt raskt i kulda, og er du avhengig av å ha igjen litt strøm på telefonen - for eksempel for å få vist frem togbilletten eller fordi du venter en viktig samtale senere på dagen - er det ingenting i veien for å skru av telefonen.

Siste utvei...

Du overlever nok. Mobilsvar er jo oppfunnet, og Internett, Facebook og Snapchat er antagelig fortsatt der når du skrur på telefonen igjen senere.

Blir telefonen så kald at den begynner å oppføre seg merkelig, for eksempel ved at skjermen reagerer tregt, ville vi definitivt skrudd den av for å beskytte den.

Artikkelen er publisert tidligere på Byas.no, men er hentet fram igjen til glede for nye lesere.

Publisert:

Slik kom vinterlysene i Fargegata på plass

Lysteppet i Fargegata har blitt en favoritt blant innbyggere og besøkende i Stavanger, men noen var ekstra nervøse da det skulle tennes for første gang.

Publisert: