Aktuelt

Hva skal egentlig til for å vinne Oscar?

En kan jo begynne å lure når en ser på noen av dem som aldri har hentet hjem den gjeve statuetten.

Publisert:

  • Cathrine Sordal

Kathryn Bigelow er den første og foreløpige eneste kvinnen som har vunnet Oscar for beste regi. Det er nå seks år siden. Foto: Scanpix/AP.

Søndag 28. februar er det igjen klart for den årlige Oscar-festkvelden i Hollywood i Dolby Theatre. Det strigles, strammes, tapes, sparkles og males, og det sprøytes inn kjemikalier både her og der, før stjernene spankulerer ned den røde løperen på Hollywood Boulevard. For de fleste i filmbransjen er Oscar-kvelden uhyre viktig. Det er et sted å se og bli sett, og bare det å være nominert åpner uendelig mange dører.

Men ser vi på skuespillere som aldri har mottatt den høyt ettertraktede, 34,4 cm høye, forgylte statuetten, kan en lure litt på hvor rettferdig prosessen er.

Listen er lang over ekstremt dyktige skuespillere som stadig blir forbigått av Akademiet, som Johnny Depp, Tom Cruise, Joaquin Phoenix, Amy Adams, John Travolta, Brad Pitt, Samuel L. Jackson, Will Smith og Leonardo DiCaprio.

OVERSETT: Johnny Depp og Tom Cruise. Foto: Produser / Reuters / NTB Scanpix. OVERSETT: Johnny Depp og Tom Cruise. Foto: Produser / Reuters / NTB Scanpix.

Og listen er like lang over fabelaktige skuespillere som aldri har blitt nominert. Derfor kan det ikke bare være talent og prestasjoner som ligger til grunn når de nominerte og vinnerne velges ut.

– Skamløsheten er noe av det som gjør dette sirkuset så fascinerende

Oscar-nominasjonene plukkes ut av Akademiets rundt 7.000 medlemmer, som ifølge en undersøkelse i The Los Angeles Times består av 94 prosent hvite og 77 prosent menn. I tillegg driver de store filmselskapene kampanjer for å sikre filmene sine størst mulig oppmerksomhet.

Tidligere brukte de mye penger på gaver i forbindelse med disse kampanjene. Akademiet har strammet inn reglene de siste årene etter mye kritikk, men filmselskapene gjør fremdeles sitt for at Akademiets medlemmer skal se deres filmer enten ved å arrangere spesielle visninger, eller ved å sende ut dvd-er.

Akademiet kritiseres også stadig for det manglende mangfoldet når det gjelder både kjønn og hudfarge blant de nominerte. For andre år på rad er alle 20 kvinnelige og mannlige nominerte skuespillere hvite, og ingen av de nominerte regissørene er kvinner.

Norske tv-serier på norsk er faktisk ganske gode. «Neste sommer» er én av dem!

Oscar-vinner Hilary Swank er hvit. Det er stort sett alle Oscar-vinnere. Foto: AP / NTB Scanpix. Oscar-vinner Hilary Swank er hvit. Det er stort sett alle Oscar-vinnere. Foto: AP / NTB Scanpix.

I år har stjerner som Will Smith sagt at de boikotter utdelingen grunnet at ingen med minoritetsbakgrunn er nominert i noen av kategoriene. Akademiets president Cheryl Boone Isaacs, som ironisk nok er en afrikansk-amerikansk kvinne, har gått ut og sagt at Akademiet straks skal ta tak i dette.

Det er synd at det må bli kontroverser og boikott-trusler før ting tas tak i. Det er vel bedre sent enn aldri, men for min del har Oscar mistet mye av glansen.

Pre-Netflix: – Alle gikk konstant rundt og pratet med dårlig arendalsdialekt

Publisert:

  1. Oscar

Stor programoversikt: Disse konsertene popper opp nær deg

Lissie, Susanne Sundfør, Minor Majority, Karpe Diem. Jadda, det blir mye bra å høre, også i 2016! Her er en oversikt over noen av sesongens kommende konserter.

Publisert:

  • Ulrikke Valvik Mitchell