Aktuelt

– Jeg føler meg mest levende når jeg gir til andre

Christian Stray (29) fra Kristiansand har hjulpet orkanrammede på Haiti. Han sitter igjen med sterke inntrykk.

Oppdatert:
 • Damares Stenbakk
Christian Stray fra Kristiansand var logistikkansvarlig for Leger Uten Grenser på Haiti, etter orkanen Matthew. Han kom nylig hjem etter to måneders opphold. Alle foto i saken: Privat

– Å se skadede mødre med underernærte barn er kanskje noe av det verste man kan se. Det å organisere det medisinske hjelpearbeidet og se disse menneskene på nært hold er ganske sterkt. Barna var syltynne og mødrene visste ikke hva de skulle gjøre på grunn av sår og infeksjoner etter orkanen, forteller Christian, som nylig kom hjem fra Haiti.

Leger Uten Grenser logistiker Christian Stray bærer materiell til støtte for mobil klinikk og sykehus ved den sørlige halvøya på Haiti. Foto: Jeanty Junior Augustin

29-åringen har master i utvikling- og konfliktstudie med spesialitet innenfor fattigdomstudie – i tillegg har han bistått med frivillig arbeid siden 2013 i land som Uganda, Kongo og Nepal.

LES MER:

Cechell-dokumentar vises på tv: – For å overleve måtte jeg lete etter mat i søpla

Fraktet materiell med esel

Få dager etter at orkanen Matthew traff Haiti 3. oktober, ble Christian sendt ned med ansvar for distribusjon av hygienemateriell gjennom Leger uten grenser.

Haiti er en republikk i øyriket mellom Atlanterhavet, Mexicogolfen og det latinamerikanske fastlandet. Befolkningen er oftest av afrikansk opprinnelse, og er kreolsk- og fransktalende. Ifølge NRKble 350.000 boliger ødelagt og 900 personer bekreftet omkommet etter orkanen.

Distribusjonen foregikk oftest via helikopter, men ved flere anledninger hendte det at kristiansanderen måtte gå 10-20 kilometer med esel for å gi såpe og vann til rammede på den sørlige halvøya.

Christian i Caiba-fjellet under distribusjonen av hygieneartikler.

– Det var på den sørlige halvøya til Haiti orkanen traff verst. Vi gikk opp og ned fjell med esel, og dro over store elver med sterk strøm for å få nødhjelpsmateriellet fram til der nøden var størst, forklarer han.

Kritisk underernærte barn

Etter seks intense uker med bygging av nytt sykehus, apotek, utlevering av hygienemateriell og vaksinering av flere tusen mennesker, sitter Stray igjen med mange inntrykk. Men en spesiell hendelse sitter sterkest i minnet hos den verdensvante sørlendingen.

Her hjelper en Leger Uten Grenser-sykepleier Melissa og lille Patricia som har kritisk underernæring.

Jeg tror verken hun, spedbarnet og det ufødte barnet ville vært i helsetilstand i dag om det ikke hadde vært for oss.

– En kvinne som het Melissa var ganske hardt skadet og barnet hennes var underernært. Legen sa at barnet var akutt underernært, og at hun i tillegg burde ta en graviditetstest fordi hun hadde symptomer til dette. Hun og barnet ble transportert til Leger Uten Grenser-sykehuset i Port à Piment og ble bekreftet positiv på graviditet og fikk hjelpen hun trengte videre.

Kolera-vaksinasjon i byen Coteaux, med støtte av lokale frivillige.

– Jeg tror verken hun, spedbarnet og det ufødte barnet ville vært i helsetilstand i dag om det ikke hadde vært for oss. Flere kvinner med infeksjoner og underernærte barn hadde gått i to-tre timer i 30 varmegrader uten mat og vann for å komme til vår mobile klinikk for lege-hjelp. Å jobbe så nært og se disse menneskene er ganske sterkt, forklarer 28-åringen.

– Hver dag var viktig

Til tross den intense hverdagen med opp til 12-14 timers arbeidsdag med bæring av utstyr, skadede mennesker og lange, farefulle fjellturer, finner Stray motivasjon ved å tenke på den forskjellen han fikk utgjøre for andre mennesker.

Christian Stray hos Leger Uten Grenser-kontoret i Oslo.

– Jeg føler meg mest levende når jeg gir til andre, det er det som gir meg motivasjon. Å vite at man gjør en forskjell for andre mennesker får meg opp om morgenen, og å holde ut tunge dager uten drikke i lang tid under feltarbeid. Living is giving, sier han med stor glede i stemmen.

Å vite at man gjør en forskjell for andre mennesker får meg opp om morgenen.

– Hva slags lærdom har du fått av oppholdet?

Dr. Frandy Samson, en orthopedisk kirurg og traumatologist for Leger Uten Grenser i Port-à-Piment sykehuset. Her renser han pasientens infeksjon – et hyppig fenomen etter orkanen Matthew. Foto: Jeanty Junior Augustin

– Hver dag var en viktig dag for meg. Det er over 13.000 som har fått vaksine hittil og 26 vannstasjoner er satt opp, som har gitt over ti millioner liter rent vann. Det ble også bygd et funksjonelt sykehus og apotek. Arbeidet vi har gjort vil påvirke samfunnet i det sørlige Haiti i lang tid fremover, avslutter han stolt.

LES MER:

– 800 flyktninger deler 10 toaletter, halvparten av dem er tette

Publisert:
Oppdatert:
 1. Haiti
 2. Kristiansand

Usikker på hva du kan gjøre på Valentines? Her er syv tips!

Blakk og stressa for morgendagen? Frykt ikke! Vi har et par romantiske tips som ikke svir av studentlommeboka 😉

Publisert:

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  Sjekk hvem som var på byen i natt!
  5 ÅR SIDEN
 2. AKTUELT
  Denne UiA-trioen skal lokke studenter til Kristiansand
  5 ÅR SIDEN
 3. AKTUELT
  Skal plukke Odderøya ren
  5 ÅR SIDEN
 4. AKTUELT
  Sjekk hvem som var på byen i natt
  5 ÅR SIDEN
 5. AKTUELT
  Hvordan går det med eksamensfrustrasjonen i Kristiansand? Jodel har svaret!
  5 ÅR SIDEN
 6. LIVSSTIL
  Maren (26) fra tv-serien «Øya»: – Føltes som en sakte død
  5 ÅR SIDEN