Aktuelt

Slik gjør du deg attraktiv for arbeidsmarkedet i studietiden

Uavhengig av om du er fersk student, eller nærmer deg avgangstider, kan du allerede nå gjøre mye for å begynne å posisjonere deg for en videre karriere.

Oppdatert:
  • Lena Rustan Fidjestad

Mange UiA-studenter deltok på Karrieredagen. Der fikk de mingle med representanter fra ulike bedrifter. Foto: Lena Rustan Fidjestad

I anledning Karrieredagen ved Universitetet i Agder (UiA) Kristiansand, fikk studenter mulighet til å mingle, og knytte kontakt med representanter fra 28 ulike bedrifter.

Vi har gitt dere tipsene til hvordan dere kan skaffe dere en deltidsjobb mens dere studerer. For at dere skal få anvendt deres nye kunnskaper så fort som mulig etter studiene, har KRSby hentet ekspertenes beste tips til hvilke grep du kan gjøre for å skille deg positivt ut i karrierejakten.

Les mer: – Jeg tror ikke det holder å bare sitte i lesesalen hver dag

Les mer: Jobbsøknad: Do’s and don’t’s

IMG_5186

Senior Konsulent – HR ved MHWirth AS, Liv Austad Iversen:

– Hva er dine tips til hvordan studietiden kan utnyttes optimalt med tanke på videre karriere?

– Først ville jeg sørget for å ta en utdanning relatert til arbeidsmarked på Sørlandet eller i Norge, og undersøk hvilke muligheter du har som nyutdannet i ulike bedrifter.

– Vis at du er motivert og få gode karakterer uansett fag. Det kommer du langt med. Vær flink, og få gode karakterer – særlig i fag du vil jobbe med videre. Velg fagene dine taktisk med tanke på relevans og prestasjoner.

– Engasjer deg også i aktiviteter ved siden av studiene, som ulike studentorganisasjoner, og vær politisk- og organisasjonsaktiv. Da vil du hele tiden være synlig i bedriftmarkedets øyne.

– Hvordan kommer studenter best mulig i kontakt med arbeidslivet underveis i studiene?

– Følg med på bedriftenes hjemmesider, og se hva de tilbyr. Sett deg inn i samarbeidene universitetet har med ulike bedrifter i forhold til skriving av bachelor- og masteroppgaver, internships og sommerjobber.

– Vær på karrieredagen og andre aktiviteteter UiA arrangerer med arbeidslivet. Be om businesskort og skriv en mail i etterkant hvor du takker for tipsene. Vis at du er interessert.

– Er det noen feller man bør unngå?

– Det gjelder å være på, men ikke på en masete måte. Finn den gyldne middelvei. Bortsett fra det tror jeg ikke du kan gjøre noe feil.

– Hvilke studier eller kvalifikasjoner anser du som viktige for fremtiden?

– Å spå fremtiden er vanskelig, men sett i et femårsperspektiv vil jeg si teknologi. Vi vil også alltid ha behov for folk som er utdannet innen økonomi, jus, IT og teknisk utdannelse. Uansett studieretning vil det alltid være muligheter for flinke folk!

IMG_5196

Senior kundekonsulent ved Adecco Sørlandet, André Pedersen:

– Hvilke råd vil du gi til studenter som er på karrierejakt?

– Mitt tips er å ikke være kresen i forhold til hvilke jobber en tar. Vi i Adecco mener at all jobberfaring, heltid og deltid, er god erfaring, selv om det ikke er relatert til det du studerer og skal jobbe videre med. Jobberfaring viser at du har god arbeidsvilje, gode relasjoner og har jobbet med arbeidskolleger.

– Hvordan kan du gjøre deg ekstra attraktiv for arbeidsmarkedet allerede i studietiden?

– Det går mye på det samme. Vi blir ofte bedt av forskjellige arbeidsgivere om å se etter folk som har jobberfaring. Det er også et pluss om du har vært tillitsvalgt, jobbet frivillig eller bidratt i en eller annen form for organisasjonsarbeid. Alt dette teller positivt og viser at du gjør en ekstra innsats.

– Hvordan kan studenter knytte kontakt med næringslivet?

– Studenter har en unik mulighet til å opprette nettverk. Messer som dette er bare en engangskontakt. For å opprette et ordentlig nettverk bør du være aktiv i studieforeninger, og være i arrangementskomiteer som studenter står ansvarlige for. Det er der kontakter knyttes. For eksempel er studentene som arrangerer Karrieredagen i tett kontakt med aktuelle bedrifter.

– Hvor tidlig bør man begynne å søke jobber når det nærmer seg studieslutt?

– Jeg har fått en del spørsmål om det – av studenter som er ferdige til sommeren. Vi vil gjerne at de registrerer seg hos oss allerede i skiftet mellom januar og februar, for å gi uttrykk for at de er klare for jobb når studiene er ferdige i juni. Da kan vi tidlig begynne å introdusere dem for både offentlige og private bedrifter som vi har samarbeid med. Bare 30-40 prosent av stillingene våre utlyses, så det lønner seg å være i arkivet vårt.

– Er det noen kvalifikasjoner som er særlig attraktive for tiden?

– Mange arbeidsgivere trenger vår hjelp til å finne personer med pedagogisk- eller førskolelærerutdanning. IT er også i skuddet for tiden, i tillegg til ingeniørutdannede.

– Hvilke utdanninger og kvalifikasjoner tror du vil bli etterspurt i fremtiden?

– Pedagogisk utdannede, helsepersonell innen offentlig helse, og kandidater innen oppvekst og utdanning vil det alltid være behov for. Bortsett fra det vet vi ikke hva fremtiden vil bringe. Olje og offshore er i skuddet nå, men oljeprisen raser, så man vet aldri.

IMG_5188

Studentkoordinator og Recruiter, National Oilwell Varco, Guro Fagervik:

– Hva er dine tips til hvordan studietiden kan utnyttes optimalt med tanke på videre karriere?

– Det er viktig at studenter er «på» mot bedriftene – at de skaffer seg er nettverk, viser interesse og kommer på stand med oss og prater, utveksler navn og får visittkort.

– Er det noe ekstra du kan gjøre mens studerer, for å skille deg positivt ut?

– Det er bra hvis CV-en din viser at du har vært engasjert på fritiden. Du trenger ikke ha en haug av verv, men at du har engasjement og interesser ved siden av det faglige teller positivt. Vi ser etter engasjerte studenter som vil gjøre en innsats og har den lille gnisten i seg. Det er viktig for oss.

– I tillegg er utenlandsopphold kjempepositivt, og viser at du har øvd på engelsken. Det er også fint om du kan vise til at du har hatt sommerjobber, med gode referanser. Relevant jobberfaring er selvfølgelig et pluss.

– Hvilke studier lønner det seg å velge med tanke på fremtiden?

– Jeg vil at folk skal studere det de synes er interessant. Du finner alltid en jobb etter studiene. Det er lett å gjennomskue om du er oppriktig interessert eller om du kun går etter markedet.

IMG_5175

Trainee ved Trainee Sør, Ingrid Angeltvedt:

Ingrid Angeltvedt har utdanning innen byggingeniør og industriøkonomi. Hun begynte i traineestillingen i Trainee Sør i september i år.

– Hva er dine tips til hvordan studietiden kan utnyttes optimalt med tanke på videre karriere?

– Få et godt karaktersnitt, ta initiativ og dra på utveksling. Det er positivt å gjøre noe ved siden av studiene, som for eksempel jobb, verv eller deltakelse i linjeforeninger. Ved å gjøre noe hvert år du studerer viser du at du er glad i å ta i et tak.

– Selv tok jeg verv i studietiden. Det har telt positivt i søknadsprosessen og gitt meg gode erfaringer. I intervjurundene kunne jeg for eksempel gi et konkret svar på hvordan jeg mestrer stress, siden jeg har noe å vise til.

– Hvordan kan studenter komme i kontakt med næringslivet underveis i studiene?

– Vær proaktiv og skaff deg et nettverk. Bli med på ting. Delta i sosiale settinger hvor studenter vanligvis ikke deltar. Et eksempel er Agderkonferansen, hvor ledere og ansatte i næringslivet og offentlig sektor på Sørlandet treffes. Karrieredagen er også en god arena for å skape kontakt, men her er det veldig mange om beinet.

– Hvilke råd vil du gi til studenter som er på karrierejakt?

– Jeg ville ha undersøkt hva regionen har å tilby, og råde dem til å ta kontakt med bedrifter i forkant av søknaden. Søk allerede før jul, for å få en liten fot innenfor. Da kjenner de kanskje igjen navnet ditt når de går gjennom søknadsbunken senere.

IMG_5205

Seniorkonsulent – Search & Select ved Kelly, Sigrun Arnardottir:

– Hva er dine tips til hvordan studietiden kan utnyttes optimalt med tanke på videre karriere?

– Ta en deltidsjobb – gjerne innen den retningen du studerer mot. Vær i kontakt med rekrutteringsfirmaer i en tidlig fase, hold deg oppdatert, lag en god CV og tren på intervjuteknikk.

– Hvordan kan du skille deg positivt ut i jobbsøkingen?

– Gode karakterer er positivt, men til syvende og sist er det personen det går på – hva som er motivasjonen, hvordan kandidater presenterer seg og hvilken erfaring de har.

– Verv viser interesser, at studenten har vært aktiv og ikke bare sitter med skolebøkene. Å være leder i en studentorganisasjon er veldig positivt. De som ansetter deg ser også på arbeidserfaring, eller om du tar ekstra fag innen det du ønsker å jobbe med.

– Har du råd til studenter på jobbjakt?

– Bruk nettverket. 70 prosent av alle stillingene blir ansatt gjennom nettverk. Vi er et av nettverkene som har en stor kontaktflate innen næringslivet, og kan presentere kandidater for bedrifter før de er ferdige på skolen.

– Når bør man begynne å søke jobber?

– Det kommer an på hvor i studieløpet man befinner seg. En førsteårsudent som ønsker sommerjobb bør starte i januar-februar. Bedrifter vil helst ha studenter som er hos dem over lengre tid.

– I mars-april bør de som nærmer seg ferdigutdannede begynne med jobbsøkingen for å få jobb før sommeren. Hvis ikke må de vente til høsten.

– Hvilke studier og kvalifikasjoner tror du blir viktige for fremtiden?

– Vi har for få utdannede innen teknologi- og realfag. Jeg tror det vil gå mye i teknologi, økonomi og markedsføring. Man bør gjerne ha en blanding av ulike retninger for å få bred kompetanse. For eksempel kan studenter med IT-utdanning ta spesialisering innen økonomi.

Publisert:
Oppdatert:
  1. Arbeidsliv

– Karakterer har mye å si

Vi spurte studentene på Karrieredagen 2016, om hvordan de ser på mulighetene for å få jobb i et presset arbeidsmarked.

Oppdatert: