Nå åpner Gulating på Brennåsen

450 øltyper venter tørste kunder når Gulatings 23. butikk åpnes torsdag.

Publisert:
Frank Tronstad (t.v.) og Jo Broch ved deres nye ølutsalg på Brennåsen.

– Vi starter med 450 typer øl først, så skal vi øke etter hvert som vi ser hva som selger, sier Jo Broch. Han og Frank Tronstad er medeiere i ølutsalget.

Å åpne i Songdalen har som kjent aldri vært planen for Broch, men det var nest best etter at kjeden fikk nei til å åpne et utsalg i Kristiansand. Istedet åpnes utsalget rett over kommunegrensa til Songdalen, på Brennåsen.

– Det er et strategisk valg for oss å være nærmest mulig Kristiansand, og det er også godt å ligge såpass nær E 39. Det er mye trafikk forbi, og i tillegg mange hytter i området. Vi har budsjettert med åtte millioner i omsetning per år, og seks millioner i 2017, sier Broch.

Jo Broch vil fortsatt åpne utsalg i Kristiansand.
LES MER:

– Viser hvor på trynet kommunestyret er

Lokale bryggerier

Butikken er på rundt 100 kvadratmeter, med øl både på vanlige hyller og i kjøleskap. Mye øl fra lokale bryggerier skal bli solgt.

– Nua fra Mandal, Hunsfos Bryggeri fra Vennesla, Qvart Ølkompani fra Kristiansand, Lindesnes Brygghus og Kjerlingland fra Lillesand er noen av typene vi har. Ikke alle klarer å levere det volumet som trengs for å kunne bli solgt i en større kjede, men hos oss går det fint å selge mindre kvanta.

Meny og Coop Extra er Gulatings sterkeste konkurrenter.

– En god Meny har tett opp mot 200 typer øl, og Coop Extra har også kjørt opp utvalget en del. Kundegruppen er i all hovedsak menn som er 25–50 år, og kvinner som skal kjøpe gaver til menn. De travleste dagene er torsdag, fredag og lørdag, som kan stå for så mye som 80% av salget, sier Broch.

LES MER:

Åpner ølpol i Markens

Den nye butikken er på rundt 100 kvadratmeter.

– Tar det ikke personlig, men blir irritert

Det var på mange måter på Sørlandet at håndverksøl-trenden startet, med etableringen av Nøgne Ø i Grimstad i 2002, og øltrenden ser ikke ut til å gi seg med det første.

– Øl-bølgen er fortsatt på vei opp. I USA står håndverksøl for 20% av salget, men i Norge ligger vi bare på rundt 4% i dag. Jeg tror at om rundt ti år kan vi være oppe på 10% her, sier Broch, som tross motgangen ikke har gitt opp å åpne ølutsalg i Kristiansand.

– Jeg tar det ikke personlig, men jeg blir jo irritert. Vi ønsker å ha flere utsalg på Sørlandet, og vi vil fortsette å prøve å få det til i Kristiansand.

Publisert:

– Viser hvor på trynet kommunestyret er

Vinmonopolet kan ta inn 600 sterkøltyper i Lillemarkens. Men Gulating Ølutsalg får ikke etablere seg i byen engang. Medeier Jo Broch reagerer.

Publisert: