Anmeldelse: Charles & De holder fortsatt formen

Ni blink og én bom hos restauranten i Langgata.

Publisert:
  • AV: Jan-Erik Larsen
HOVEDRETT: Kalv på en seng av potetmos og sopp. Smaken er innertier.

Totalkarakter: 5/6

Charles & De - internasjonalt kjøkken, Langgata 41, Sandnes.

Prisnivå:

Lunsj: kr. 109 -265.

Forretter: kr. 142-250

Hovedretter: kr. 255-295

Desserter: kr. 85-95.

Sandnes hadde et fotballag i norsk eliteserie, har en europamester i friidrett og en verdensmester i kokkekunst fra 2003. Og Charles Tjessem er fortsatt i god form.

Et lite stykke inn i Langgata, noen små skritt fra jernbanen har Charles Tjessem holdt hus i ni år med sin restaurant Charles & De. Bruker du inngangen fra Langgata, fint tilrettelagt for rullestolbrukere, kommer du inn i bakeri og kafédelen, mens kveldsrestauranten Spiseri lettest har adgang et halvt trappetrinn opp fra Industrigata.

Både Bakeri og Spiseri er holdt i en nedtonet stil, med lave skuldre og nakne bord med stålbestikk.

Både Bakeri og Spiseri er holdt i en nedtonet stil, med lave skuldre og nakne bord med stålbestikk. Det eneste som skiller Bakeri og Spiseri er papirdukene på bordene i kveldsrestauranten. Det er et fornuftig konsept for å møte publikum i en by som Sandnes. Den eneste lille innvendingen er at det er litt trangt mellom bordene, men det glemmer du stort sett når rettene kommer på bordet.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Slik gjør du billig-nudlene sunnere

Det meste på glass

Tjessems Spiseri har en a la carte-meny med fem forretter og seks hovedretter, samt kveldens fireretter - priset til 595 kroner. Det er tre husviner på glass (rosé, hvit og rød), der både rødvinen, Barbera d’ Alba 2009 og den hvite rieslingen, en Glintzenberger fra Alsace, koster 89 kroner glasset. I tillegg et eget vinkart, kanskje en anelse spedt, men det finnes supplement i kjelleren. Etter å ha gått i dialog med vår servitør, viser det seg at man også er villig til å servere det meste på glass. Blant annet får ledsageren et glass Meursault 2008 til sin hovedrett.

Sjøkrepsene med grønne bønner og asparges er delikate og smakfulle.

Mens vi studerer menyer, får vi servert husets champagne, en Lanois, behagelig priset til 115 kroner glasset. En appetittvekker kommer også, her en asiatisk suppe, småspicy, men aldri i overkant.

Gode forretter

Undertegnede går for kveldens fireretter, som består av lune sjøkreps, kamskjell, kalveentrecote og mokkais med konfektkake og sitronkrem. Det tvinger likevel ikke ledsageren til det samme valget, noe man ofte opplever på andre restauranter. Da blir valget fire retter fra a la carte-menyen. Med mye maritimt på menyen ber vi om en hvitvinsanbefaling, og ender opp med en flaske østerriksk riesling utenfor vinkartet. Det er en Kremstal Steinerterrassen 2012, ikke veldig avansert, men den leverer solid.

Sjøkrepsene med grønne bønner og asparges er delikate og smakfulle, mens ledsageren får sashimi, som her er sushi på kveite og laks, lokalt levert fra Hjelmeland, servert sammen med wasabi, majones og soya. Også veldig bra.

Rett to i fireretteren er kamskjell med risoni (pasta formet som ris), erter og en karrisaus, mens ledsageren får grønn curry med kveite, ingefær, grønne bønner og sopp. Kjøkkenet er rause med tre solide kamskjell, som smaker utmerket, og på den andre siden av bordet får curry og kveite også et anerkjennende nikk.

Feilskjæret

Før hovedretten byr kjøkkenet på limesorbet med kokos og ananasjuice som hvilerett, før min kalveentroce gjør entré. Her foreslår vår servitør et glass Medoc, Listrac Medoc 2007, fra Chateau Vieux Moulin. Kalven serveres på en flott seng av potetmos og sopp, og smaker utsøkt.

Sandnes bør støtte opp om sin verdensmester.

Så kommer kveldens feilskjær, selv fra en verdensmesters kjøkken. Ledsagerens «Kveite barrigol», som utvilsom henspiller på den franskinspirerte sausen barrigoul, med blant annet olivenolje, løk, hvitløk, rosmarin, hvitvin og tomatjuice, fungerer ikke. Tomatene, som beskrives som tilbehør i menyen, eksisterer ikke, og er erstattet med et altfor stort antall gulrøtter. Når potetskivene i tillegg er svidde og brunsvarte, er vår servitør helt enig i at retten må i retur. De nye potetene er bra, men i varmeste laget i forhold til kveiten, som nå erblitt lunken. Fisken er også litt for mye varmebehandlet i kantene. Og dermed en anelse tørr. Så hjelper det jo litt med et glass Meursault iglasset. Desserten som avrunder kveldens fireretter, er riktig flott og heldigvis er ledsagerens citronterte med vaniljeis det samme. Og til den doble espressoen får vi smakfulle franske makroner fra husets bakeri.

Dermed blir konklusjonen at Charles & De har truffet med ni av ti retter, hvis vi inkluderer appetizeren. Sluttregningen på snaut 2500 kroner for to er heller ikke avskrekkende. Så får vi bare håpe belegget tar seg opp. 10 gjester denne kvelden er snaut. Sandnes bør støtte opp om sin verdensmester.

Publisert:

Anmeldelse av Gamlaværket: - Oser av likegyldighet

For denne prisen kan du spise og drikke mye bedre mange andre steder.

Publisert:
  • AV: Kine Hult