Aktuelt

«Bølgen» får deg revet med

Det har vært reklamert og snakket om denne filmen lenge. Roar Uthaug, mannen bak Fritt Vilt, har regissert noe så sjeldent som en norsk katastrofefilm. Ja, nå finnes det mange katastrofale norske filmer der ute fra før, men det er vel neppe gjort med vilje.

Oppdatert:
  • Studentradioen

Vi kjenner sjangeren spesielt fra amerikanske filmer som The Day After Tomorrow (2004) og 2012 (2009), men budsjettet til disse filmene kan ikke engang sammenlignes med norske Bølgen. Derfor er det utrolig morsomt at filmen får meg revet med på den måten den gjør.

Handlingen finner sted i Geiranger, og vi følger geologen Kristian (Kristoffer Joner), hans kone Idun (Ane Dahl Torp), og deres to barn Julia (Edith Haagenrud-Sande) og Sondre. Sondre er spilt av nok en Oftebro, nemlig Jonas Hoff Oftebro. Halvbror av mer kjente Jacob Oftebro.

Familien skal flytte til Stavanger, og Kristian skal starte i ny jobb, men det virker som at han sliter med å rive seg løs fra jobben som geolog. Familieidyllen er tilsynelatende ganske så god, og vi finner hverken barn i opprørfasen eller foreldre med store problemer. Jeg liker at de styrer unna de klisjéfylte rollene.

Katastrofen det er tatt utgangspunkt i er realistisk nok. Det ustabile fjellmassivet Åkerneset er under konstant overvåking, fordi en dag vil det rase ut i Geirangerfjorden og skape en 80 meter høy tsunami. Spørsmålet vi får i starten av filmen lyder: «kan folk komme seg unna før steinene går i vannet?».

Like før Kristian og familien skal flytte til Stavanger begynner det å skje ting i fjellet, og han velger å bli igjen i Geiranger. Kanskje ikke det beste valget. Det som ikke skal skje, skjer, og det blir slått tsunamialarm.

Spenningen har vi kjent på i filmen lenge allerede, og det går kaldt nedover ryggen når vi hører alarmen gå. Selve bølgen er laget så godt at jeg selv kjente på frykten da jeg så de mektige naturkreftene slå innover fjorden. Man blir veldig revet med i katastrofen, og da har filmskaperne gjort noe riktig.

Selv ville jeg likt å sett enda mer av bølgen, og vannet som slår mot land, men det hadde skaperne neppe budsjett til.

Herfra og ut blir det leteaksjon, dramatikk og en kamp for å overleve. Det er mange døde kropper og sterke scener i filmen, og selvfølgelig noen klisjeer. Men det må man regne med i en slik type film.

Vanligvis har undertegnede vanskelig for å kjøpe norsk skuespill. Du skal være god for å overbevise meg på mitt eget morsmål, ofte blir det liksom så åpenbart at det er skuespill. Men Joner og Dahl Torp er dyktige, og de leverer langt utover min forventning. Begge får fram desperasjonen og panikken på en troverdig måte i det bølgen kommer. Jonas Oftebro gjør også en grei jobb.

Bølgen vil få fram gåsehud, frykt, og følelsen av desperasjon hos publikum. Tårene vil nok også melde seg hos de mest sensitive av oss. I bunn og grunn en meget god norsk film, og det er det hyggelig å kunne si!

Terningkast: 5

Anmelder: Kristoffer Arnesen.

Publisert:
Oppdatert:

Imponerende troverdig flodbølge sikrer årets beste familiedrama

Anmelderne er begeistret for Bølgen.

Publisert: