Studentene raser mot stipendkutt-forslag: – Vi studenter er ikke late

I statsbudsjettet for 2019 foreslår regjeringen en innstramming og stipendkutt som vil ramme studenter. Det får mange til å se rødt.

Benedicte Nordlie (t.v.) leder for Studentorganisasjonen i Agder og Øyvor Fossli Loddengaard, lokallagsleder for pedagogstudentene på UiA, demonstrerte mot stipendkutt-forslaget i statsbudsjettet for 2019.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

– Jeg blir provosert over forslaget. Flertallet av studenter er aktive, har verv, leser mye, og har deltidsjobb. Vi studenter er ikke late! Det er allerede så mye press på oss, også kommer dette i tillegg? spør Benedicte Nordlie (t.v.) leder for Studentorganisasjonen i Agder.

Hun var en av initiativtakerne bak torsdagens demonstrasjon på Øvre Torv mot det nye forslaget om stipendkutt i statsbudsjettet:

I dag får studenter 40 prosent av studielånet omgjort til stipend.

Men i statsbudsjettet for 2019 legges det opp til at 25 prosent av studielånet blir gjort til stipend på grunnlag av studiepoeng, mens de resterende 15 prosentene bare vil bli omgjort for dem som fullfører graden.

Rammer studentene

Benedicte Nordlie, leder for Studentorganisasjonen i Agder.

Med andre ord kan dette bety en betydelig økt studiegjeld for studenter som bytter studie underveis, tar årsstudium eller som må slutte på grunn av ulike årsaker som sykdom, personlige årsaker eller som har fått feil rådgivning underveis.

– Vi merker at dette er en sak som engasjerer. Flere tusen studenter i Norge kan bli rammet av økt studiegjeld.

Demonstrasjonen på Øvre Torv, hvor rundt 70 møtte opp, var bare en av mange i landet. Den siste tiden har en nasjonal studentbevegelse sammen stormet mot forslaget, under hasjtaggene #ikkeperfekt og #bevarstipendet.

– Livet skjer

 Øyvor Fossli Loddengaard, lokallagsleder for pedagogstudentene på UiA, var en av dem som holdt appell under demonstrasjonen torsdag formiddag.

Øyvor Fossli Loddengaard, lokallagsleder for pedagogstudentene på UiA, synes også det er urettferdig at flere studenter kan risikere å få økt studiegjeld.

– Livet skjer, også for studenter. Alt kan ikke planlegges. Noen studenter blir syke og noen finner ut at de vil velge noe annet. Dette forslaget er helt feil vei å gå, sier Loddengaard til KRSby.

Under torsdagens demonstrasjon delte flere det samme synet. På plakater sto det blant annet «Drittforslag», «Bevar stipendet: Studentene er ikke perfekte!» og «Alt jeg ønsker meg til jul er å beholde stipendet».

Flere studenter uttrykte misnøye mot det nye forslaget, spesielt disse to.

– Viktig for personlig økonomi og samfunnet

Siv Jensen sier til VG at staten vil spare 256 millioner kroner på ordningen, og at det hele handler om «å legge til rette for at flere studenter skal gjennomføre grader».

Også utdannelsesminister Iselin Nybø sier i en pressemelding at målet med forslaget er at flere skal fullføre utdannelse.

– Vi foreslår en endring i hvordan studielånet blir gjort om til stipend for å motivere flere til å fullføre graden sin. Å bli ferdig med utdannelsen er viktig både for personlig økonomi og for samfunnet. Det uroer meg at så mange er innom høyere utdannelse uten å ta en grad, sier Nybø i en pressemelding gjengitt av VG.

Forslaget har allerede skapt sterke reaksjoner på landsbasis, og på Opprop.net har over 25.000 signert imot.

«Ey makta: I’ve been angry and sad about things that you do – Men dette tar faen meg kaka» sto det på en av mer kreative plakatene torsdag formiddag.

– Vi er ikke perfekte. Derfor trenger vi en utdannelse og en studiestøtte som er fleksibel nok til å ta vare på alle. Bevar stipendet, skriver Marte Øien fra Norsk Studentorganisasjon om underskriftskampanjen.

I tillegg har også over 40 organisasjoner, inkludert flere politiske partier og studentorganisasjoner, gitt sin støtte til studentene på bevarstipendet.no.

LES OGSÅ:

Publisert: