Sluttet i oljejobben for å satse på øl. Nå har Tom åpnet ny bar i Sandnes
Spesialiteten? Øl fra mikrobryggerier.
– Alle andre barer har de «vanlige» øltypene. Vi skal skille oss ut og vise hvor godt øl kan være, sier daglig leder i True North bar, Tom Løyning.
Fredag åpnet baren i miljøgata ved Bystasjonen i Sandnes dørene.
Hvordan gikk den første helga?
Meget bra, ifølge innehaveren.
– Vi måtte til slutt jage folk ut av lokalet, sier Løyning og ler.
Satset på øl
I 2014 jobbet han i som salgsleder i oljebransjen.
Det innebar mye reising, noe som også førte til at den nybakte bareieren fikk smake på mange interessante brygg.
– Jeg og en kompis hadde lenge snakket om at vi ville starte opp et eget ølutsalg. Til slutt bestemte vi oss bare for å gjøre det, sier Løyning.
Han sa opp jobben på en fredag og opprettet bedriften mandag uka etter.
* Er dette Stavangers eldste øl? Haakon fant den i veggen
* Her er 10 ting du må vite om øl
I fjor omsatte ølutsalget Det Gode Brygg for over tre millioner kroner.
Øl har tydeligvis blitt den nye oljå, i alle fall for Løyning.
– Siden ølutsalget gikk så bra i fjor, er det ølbølgen du surfer på nå som fikk deg til å starte opp en bar?
– Ja, vi ville ha et eget «vindu» å vise til, sier han.
Servering og læring
Med på laget er barsjef Joachim Krüger.
Ølfascinasjonen ble til etter flere turer til Belgia. Nå er Krüger klar for å servere, men ikke minst lære og informere øltørste gauker.
– Her kan folk ta seg en øl som de ikke får andre steder. Det håper jeg blir lagt merke til, sier han.
Når mikrobryggeriene lager øl, blir det ikke mer enn rundt 1500 liter om gangen.
* Nam! Nå får du kjøpt hunde-øl med biffsmak i Stavanger
* Gjør du dette kan alt ditt fremtidige øl bli flatt
Det er jo ikke så lite øl, tenker du kanskje. Men til sammenligning brygger de store ølprodusentene opp mot 50.000 liter øl om gangen.
Da er plutselig ikke 1500 liter så mye likevel.
– Vi skal gi noe som er mer spennende enn «den vanlige ølen», sier Krüger.
Nesten ferdig
Tanken om å åpne en egen bar dukket opp i hodet til Løyning tidlig i 2016.
I høst fikk han tilbudet om å ta over lokalet etter Joe & The Juice.
Nå er de i gang og nesten i mål.
– Det skal komme street art på veggene og noen av møblene skal byttes ut. Vi kommer nok til å fikle og pusse ut året før vi kan si oss helt ferdige.
– Du startet opp ølutsalg i 2014, nå har du startet bar. Bryggeri neste?
– Nei, nei, nei. Bryggeprosessen har jeg aldri vært borti. Jeg holder meg til serveringen og drikkingen, sier Løyning.
Mer fra Byas:
Lei av plastglass og knuste flasker? Sjekk ut denne øl-boksen!
Her brygger Lervig-gutta øl på penger og Grandiosa
Alkohol på taxfree: Dette handler vi - og dette burde vi handle
Butikk-ølen er sterkere enn du tror
2016 oppsummert: Disse Byas-artiklene ble mest lest i november
Noen Star Wars-fans er mer dedikerte enn andre. Og mer uheldige.
Relaterte artikler
- AKTUELTDenne baren skulle egentlig lage mat på kjøkkenet. Nå lager de sitt eget øl i stedet for.5 ÅR SIDEN
- AKTUELTFlyttet ølutsalget til Kvadrat: – Nå har vi rykket opp i Eliteserien6 ÅR SIDEN
- AKTUELTTrue North Brew Pub: – Vi kommer ikke til å satse videre5 ÅR SIDEN
- AKTUELT2017 oppsummert: Disse sakene ble mest lest i oktober6 ÅR SIDEN
- AKTUELTDisse utestedene, kafeene og restaurantene stengte dørene i løpet av 20167 ÅR SIDEN
- AKTUELT2017 oppsummert: Disse sakene ble mest lest i september6 ÅR SIDEN