Aktuelt

Ølbaren ØST flørter med tanken på å servere vanlig pilsner - i pissoaret!

Men når åpner ØST, egentlig? Vi sjekket med daglig leder Helge Andre Hafstad.

Publisert:
  • Ivar Vasstveit
LOKALET: I dette bygget kommer ølbaren ØST.

«Hei! Begynner det å nærme seg en dato til dørene åpner? Venter i spenning.»

«Nærmer seg vel åpning nå?»

«Når åpner dere egentlig?»

\- Hver dag er en dag nærmere. Vi jobber med saken, stay tuned!

Stavanger største barsnakkis

Siden Lervigs bryggerimester Mike Murphy fikk ideen til ølbaren ØST, og slo sammen kreftene med blant andre Tou Scenes Per Arne Alstad, Melvær & Liens Andreas Melvær, What´s Brewings James Goulding, Kristian Fredrik Stensrud og Diebythebeer-ølblogger Helge Andre Hafstad har det knapt vært fred å få.

Buzzen begynner å bli skyhøy. Absolutt alle vil vite hvordan det går med ØST.

Grunnen til at det har tatt så lang tid er at det må se og føles helt riktig ut her. Atmosfæren er ekstremt viktig.

For i løpet av kort tid er ØST blitt Stavangers største barsnakkis, og det uten en gang å ha åpnet!

\- Vi blir bombadert med forespørsler, sier Hafstad.

Han er en av medeierne, og har også tatt på seg oppdraget som daglig leder for ølbaren som ligger nærmest ut i gata fra Tou Scene.

- Men når åpner dere egentlig?

\- Vi kan ikke gå ut med dato. Det blir helt feil.

- Hvorfor?

\- Grunnen til at det har tatt så lang tid er at det må se og føles helt riktig ut her. Atmosfæren er ekstremt viktig.

- Hva er riktig?

- Temaet er rått og industrielt. Murstein og tre, svart stål. Det skal være litt slitt, men samtidig slitt på den riktige måten.

- Ølfestivalen What's Brewing arrangeres i oktober. Det er nærliggende å tro at dere åpner før den tid?

\- Ja, vi har åpnet i god tid før det!

**LES OGSÅ:

LES MER:

Lær å drikke øl med Mike Murphy

SNEKRINGS: Helge Andre Hafstad bygger vegger av europaller. De eldste og styggeste han klarte å oppdrive. - Heter det ikke upscaling?

Nytt liv til europallen

Når Byas.no kommer innom for å hilse på, er Helge Andre travelt opptatt med å snekre, sage og bære. Noen slitne europaller er i ferd med å få nytt liv som vegg i gangen inn til do.

Stilen er nøye gjennomtenkt.

\- Her går vi for de eldste og styggeste europallene vi kunne finne. De som ingen ville ha. Gjenbruk rett og slett. Er det ikke sånt de kaller upscaling?

Å starte noe som dette hadde vært helt umulig uten dugandsånden til alle som bor i Stavanger.

LES MER:

**Tidligere i vår søkte baren etter gamle stoler**

, men stolene er ikke det eneste gamle som er her foruten europallene. En stein fra Alexander Kiellands teglsteinfabrikk har fått hedersplass like ved utgangsdøra, bordene er hjemmespikrede og tappen med tolv linjer er laget av en gammel gassledning.

**LES OGSÅ:

LES MER:

De 10 største skjenkestedene i Stavanger

\- Det vi holder på med er litt i punkeånden. DIY. Do it yourself. Møblene har vi laget selv, belysningen brukte Mike to uker på å lage, tappen er en gassledning. Selve kranen er oppkuttede fat fra Lervig sin andre batch med barley wine. Det er helt ellevilt hvor mye tid som har gått med til dette.

Du skal ikke føle at du kommer inn i et helt nytt rom når du kommer inn i ØST.

- Mye dugnad?

\- Ja! Å starte noe som dette hadde vært helt umulig uten dugnadsånden til alle som bor i Stavanger. I den sammenheng må jeg nevne irske Liam Devin. Han står bak designet på bordene. Liam har lagt igjen mye arbeid her.

SJAKK: Det meste i ØST er hjemmesnekret. Bordene er det iren Liam Devin som har designet.

- Hva med gulvet? Det er litt skeivt?

\- Ja, det begynner å komme seg. Men det skal få lov å bli enda litt styggere før vi legger et lag med gjennomsiktig epoxy over. Du skal ikke føle at du kommer inn i et helt nytt rom når du kommer inn i ØST.

Uansett gulvets tilstand. I det ene hjørnet er det kommet en scene hvor band skal spille, men TV-er blir det ikke.

\- Nei, her er det ølen som er headlineren.

HARDE BUD: - Her blir det ingen pilsner og ingen industriøl. Dette skal være skikkelig øl, fra hele verden, sier Helge Andre Hafstad.

Røverhistorier fra gammelt av

Selv om baren ikke er åpnet enda er det flere som har kikket innom. Noen av dem som allerede har vært innom ØST, er gamle bryggeriarbeidere som jobbet på Tou før det ble scene.

\- Jeg har hatt flere på besøk, ja. De har fortalt røverhistorier om festene som har vært i dette lokalet. Én traff til og med kona si her. Det er mange som har et forhold til stedet, og til det gamle bryggeriet.

Bygget har 100 år med øldrikkerhistorie. Her gikk de ansatte ved bryggeriet etter arbeidestid.

For at det blir bar i akkurat disse lokalene er ikke helt tilfeldig. Det blir nemlig ikke første gang bygget gjør tjeneste som skjenkested.

\- Bygget har 100 år med øldrikkerhistorie. Her gikk de ansatte på bryggeriet etter arbeidestid. Dette var velferdsstua deres. Her kom de for å drikke det de brygget.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Byas' store ølprisguide - her får du billigst i byen

Når dørene åpner, skal lokalet kunne ta 60 mann. Åpningstidene er ikke spikret, men stengetid i ukedager blir trolig ved midnatt.

INNGANG: Når du går inn dørene til ØST er logoen det første du ser. Flisene som er brukt er et par størrelser mindre enn vanlige fliser.

Og så, øl!

Men. Å skrive om ØST uten å skrive mer om det som faktisk er viktigst der ville vært meningsløst.

Selve ølet, selvfølgelig.

Menyen kommer på en krittavle og endres fra dag til dag.

\- Her blir det ingen pilsner og ingen industriøl. Dette skal være skikkelig øl, fra hele verden, som holder den kvaliteten vi krever.

- Ja?

\- Sånn jeg ser for meg kommer det alltid til å være pale ale og ipa på tapp. Det blir sure, sterke og søte øl. Hele smaksspekteret. Og to av tappene kan vi ha høyere temperatur på, slik at vi kan servere imperial stout slik den skal servers. Et sted mellom 10 og 14 grader.

SELVE KRONJUVELEN: Tappekranen med 12 linjer er laget av en gammel gassledning og fatet fra den andre batchen med barley wine fra Lervig!

Lucky eneste faste invetar

Menyen kommer på en krittavle og endres fra dag til dag. Det skal være slik at du kan komme på en onsdag og få noe helt annet enn på mandag. Fra de 12 linjene er det kun én som blir fast inventar.

\- Og det er Lucky Jack. Rett og slett fordi det er den beste og ferskeste pale alen vi kan få. Kommer du innom og spør om ei øl, så får du Lucky.

At bryggerimesteren fra Lervig, Mike Murphy, er med å stelle i stand ØST vil merkes, men det vil også bli plass til flere med kort geografisk distanse til Stavanger Øst.

\- Store ølsider på nett som Ratebeer.com bekrefter at det lages øl i verdensklasse her.

- Ingen Tuborg eller Carlsberg altså?

\- Nei, selv om vi har flørtet med tanken på å servere industripilsner i pissoaret!

**LES OGSÅ:

LES MER:

Historien om fantastiske Egget - Stavangers mest populære restaurant om dagen

Publisert:
  1. Stavanger

Ølbaren ØST lovet å aldri servere pilsner, men så ...

Løftet holdt i to måneder. Nå skal det serveres pilsner hos ØST likevel. Litt av skylden skal Led Zeppelin ha.

Publisert: