Aktuelt

Landstreffet er i gang: - Dette er russetidens høydepunkt

Fredag formiddag var det yrende liv blant de ivrige avgangselevene som hadde funnet veien til landstreffet i Kongeparken.

Publisert:
 • Eigil Kloster Osmundsen
Cathrine Vale var ikke fornøyd med en påskrift fra en kamerat på russebuksen, og fikk venninnen Sara Jonassen Kise til å stryke over den.

Lars Husbye er fra Sandved, og møtte opp i Kongeparken før klokka var slått 11 fredag formiddag for å få mest mulig ut av landstreffet for russ, som arrangeres for 30. gang i år.

– Vi er en fin blanding av gutter fra Sandnes og Jæren, og sørget for å få russebilen plassert sentralt for å få med oss det som skjer. Bilen heter House Vannister, og vi går alle på Akademiet Videregående skole i Sandnes, sier Husbye.

Det mest ekstreme han har opplevd til nå i russetiden skjedde inne i russebilen under den såkalte blåturen, der russ fra vestlandet og sørlandet sendes til et uvisst sted med russebilene sine.

– Jeg kan si at det hele hendte inne i russebilen, og at det ble god stemning. Mer enn det egner seg ikke på trykk, sier Husbye videre.

Følg Byas.no på Facebook!

Opprettholder tradisjoner

En sen kveld i nyere tid presterte guttegjengen å komme bak en rekke russebiler fra Stavanger, og på denne måten fikk de inn mange blinkskudd med diverse matvarer på motstandernes biler.

– Etter min mening er såkalt "raiding" det klart kjekkeste i russetiden.

– Etter min mening er såkalt "raiding" det klart kjekkeste i russetiden. Her får vi virkelig lekt oss og konfrontert Stavanger-russen på en spennende måte. Det er imidlertid viktig å få fram at vi ikke bryter loven. Det er ikke sånn at du kan gjøre hva du vil så lenge du har på deg en russebukse, sier Husbye.

Gjennom fredagen kom stadig flere russ til Kongeparken.
Alternative bordløsninger hører med på Landstreffet.

– Russetidens høydepunkt

– Vi brukte i overkant av seks timer fra Porsgrunn til Kongeparken. Jeg har gledet meg til denne helgen i flere år, så det er helt ubeskrivelig og endelig være innenfor portene, sier Sandra Olea Omdal, som er med i russebilen Chingonas 2016.

Ifølge henne er landstreffets høydepunkt konsertene til Wiz Khalifa og Arif. Dette er også de resterende medlemmene i russebilen enige i.

Jeg har tatt en del russeknuter, men ikke den sagnomsuste knuten som går ut på å ha samleie i et tre.

Russetiden i Porsgrunn og Stavanger har et signifikant fellestrekk som ikke er vanlig i andre deler av landet; nemlig det som i Stavanger kalles raiding.

Omdal forholder seg imidlertid til det norske språket, og kaller det for kriging.

– Jeg trodde at denne aktiviteten kun foregikk i Porsgrunn, Grenland og Skien, så dette er nytt for meg. Vi hiver egg, mel, reker, rekelake og andre ting som lukter vondt eller setter seg fast på fiendenes russebiler, sier Omdal.

Hun har ellers et lite stikk til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

– Det er mer fristende å slippe seg løs når du er ferdig med alle eksamener enn å øve til eksamen med bihulebetennelse etter en hard måned som russ.

Rusen koser seg i sola.

Sprittusj til besvær

Like bortenfor russebilen til jentene fra Porsgrunn har en jentegjeng fra Skien - fienden - slått seg ned.

Cathrine Vale var ikke fornøyd med noe en gutt hadde skrevet på russebuksen hennes, og la seg like godt ned på ryggen slik at Sara Jonassen Kise kunne stryke over påskriften.

Den eneste artisten som mangler er Kygo.

– Jeg har tatt en del russeknuter, men ikke den sagnomsuste knuten som går ut på å ha samleie i et tre. De andre jentene her har planer om å ta den i kveld, sier Vale spøkefullt.

I motsetning til de fleste andre gleder Skien-jentene seg mest til Mac Miller sin konsert. Han er en amerikansk rapper fra Pittsburgh.

– Den eneste artisten som mangler er Kygo. Alle må følge Drinking Bells på Instagram, sier Kise.

Drinking Bells har sin egen russesang. Sjekk den ut her!

Mer fra Byas.no:

LES MER:

* Mange fantastiske busser på Landstreffet. Her er noen av de beste

LES MER:

* Her er alt du trenger å vite før Landstreffet

LES MER:

* Byttebua i Badedammen har vært stengt siden mars. Nå får de pengestøtte til å fortsette

Publisert:
 1. Stavanger
 2. Russen

– Må bruke dobbelt så mye penger på alkohol

15 dager før russetiden starter for alvor kom beskjeden fra politiet. Nå må årets russ belage seg på å bruke enda mer penger.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. KULTUR
  En logo-tattoo på overkroppen er årets mest crazy russeknute
  5 ÅR SIDEN
 2. AKTUELT
  Dette er russeknutene for 2019
  2 ÅR SIDEN
 3. AKTUELT
  Dette er årets knuter for russen i Stavanger
  3 ÅR SIDEN
 4. AKTUELT
  Til neste års russ: Dette bør dere vite!
  2 ÅR SIDEN
 5. AKTUELT
  Dette er knutene for russen i Sør-Rogaland i 2020
  1 ÅR SIDEN
 6. AKTUELT
  Her er alt du trenger å vite før Landstreffet
  5 ÅR SIDEN