Aktuelt

Flyktet fra krigen i Syria: – Man kan ikke fortsette å være stille etter 40 år med dette regimet

Nour Horani flyktet fra hjembyen Homs i Syria. Som en del av «Students At Risk»-programmet, skal han fortelle sin historie på Østsia.

Publisert:
 • Håkon Netskar
Nour Horani flyktet fra krigen i Syria. Bildet til venstre er fra hjembyen Homs. Foto: Privat / NTB Scanpix.

Nour Horani studerer biologisk kjemi i Stavanger. Før han kom til Norge var han medisinstudent og leder i studentorganisasjonen ved et universitet i Homs.

– Vi i studentorganisasjonen hadde blitt fengslet for å gå imot myndighetene hvis vi hadde trukket oss fra posisjonen. Vi ble presset til å kontrollere og få stopp på demonstrasjonene ved skolen, noe vi ikke fant oss i, sier Horani.

«Students at Risk» er et tiltak fra norske studentorganisasjoner og utenriksdepartementet for å gi utenlandske studentaktivister en mulighet å gjennomføre utdanningen sin i Norge.

Fra fengsel i Etiopia til mastergrad i Kristiansand

Tvunget på flukt

På grunn av en eskalerende konflikt i Homs, flyttet Horani og hans familie til byen Dair Atyiah, hvor han begynte på mastergraden sin. Mot slutten av 2013 ble han igjen utsatt for urolighetene i landet, og kunne ikke lengre gå ute. Da bestemte han seg for å flytte til Tyrkia.

– Det var en risikabel reise, og da jeg kom fram, fant jeg ut at som utlending hadde jeg ikke lov å jobbe innenfor feltet mitt. Da begynte jeg å jobbe for en frivillig organisasjon for å ta hånd om andre syriske flyktninger, sier Horani.

Da han kom i kontakt med Students At Risk-programmet, fikk han mulighet til å fortsette sine studier i Tyrkia. Han flyttet videre til Stavanger i september i fjor for å å fullføre studiene.

– Det har vært en glede å bo i Norge og bli kjent med kulturen her. Folk har vært veldig hjelpsomme og vennlige, sier Horani.

De materielle skadene i Syria er omfattende. For aktivister, er situasjonen livsfarlig. Her fra Homs. Foto: NTB Scanpix. De materielle skadene i Syria er omfattende. For aktivister, er situasjonen livsfarlig. Her fra Homs. Foto: NTB Scanpix.

– Hvordan har mangel på ytringsfrihet i Syria påvirket deg?

– Jeg vil ikke se det har vært noen frihet i det hele tatt. Nevner man myndighetene kan det bety fengsel uten rettssak. Etter revolusjonen har det bare blitt verre, men man kan ikke fortsette å være stille etter 40 år med dette regimet, sier Horani.

– Alvorlig effekt på studentene

Siden borgerkrigen brøt ut i 2011 har syriske studenter slitt. Blant annet på grunn av mangel på kapasitet etter at flere skoler har blitt ødelagte.

– Krisen i Syria har hatt en alvorlig effekt for studentene. I tillegg til vold, har situasjonen også gått ut over psyken. Studenter utenfor byene har i stor grad flyktet til skoler i Damaskus etter at deres egne skoler har blitt ødelagt under sammenstøt mellom militære og rebeller, skriver Syrian Student Association.

Nå gleder Horani seg til å besøke Kristiansand for å fortelle om sin historie tirsdag klokka 17 på Østsia. Dette gjør han sammen med Kristiansand-student Amir Aman, som også er en del av «Students At Risk».

– Jeg synes det er en god mulighet til å fortelle om viktigheten av «Students At Risk», og hvordan det kan hjelpe folk og gi håp. Jeg håper programmet fortsetter slik at folk som meg får sjansen til å fullføre sine studier, sier Horani.

Fra fengsel i Etiopia til mastergrad i Kristiansand

Publisert:
 1. Østsia
 2. Syria

Nour flyktet fra krig og trusler om fengsel. I dag studerer han i Stavanger

Kjemi-studenten kom til Norge gjennom programmet «Students at risk».

Oppdatert:
 • Håkon Netskar, Krsby

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  Fra fengsel i Etiopia til mastergrad i Kristiansand
  6 ÅR SIDEN
 2. AKTUELT
  Kan man bli den nye Kygo på UiA?
  6 ÅR SIDEN
 3. AKTUELT
  Sjekk hvem som var på konsert i natt!
  6 ÅR SIDEN
 4. AKTUELT
  – En buss i Norge kan ha 50 seter, men den er full ved 25 passasjerer
  6 ÅR SIDEN
 5. AKTUELT
  Omar (23) flyktet fra Syria til Norge i 2014. Nå hjelper han flyktninger på Lesvos
  6 ÅR SIDEN
 6. AKTUELT
  Se bildene fra Oslo Ess på Østsia
  6 ÅR SIDEN