Kun én av fem festivalartister er kvinner

Kjønnsbalanse på festivaler pleier å være en het potet. De lokale festivalene forteller at de ønsker at det skal være 50/50 fordeling mellom kvinner og menn, men at det ofte er vanskelig å få til i praksis.

Publisert:
Dagny (i midten) er eneste kvinnelige artist som står på scenen under Jærnåttå. De ni andre innslagene består av menn. – Det er bare trist, sier festivalsjefen.

– Det er noe vi er opptatt av, men det er ikke alltid så lett å få til. Det skal være nok av kvinner, sier festivalsjef i Mablisfestivalen, Eirin Hjørnevik Sandstad.

Ifølge Fædrelandsvennen er prosentandelen for kvinnelige artister på rundt 20 prosent for norske festivaler. På Mablisfestivalen er fire av 16 artister kvinner. Det tilsvarer 25 prosent.

Hjørnevik Sandstad er fornøyd med programmet.

– Dersom det skal være helt rett, er det 50/50 kvinner og menn, men jeg er fornøyd med årets program.

Hun forteller at det ikke er hun selv som står for bookingen, og at hun dermed ikke er ekspert, men at hun har forstått det slik at det er et større utvalg mannlige artister enn kvinnelige. Heldigvis kommer det flere og flere kvinnelige artister på banen, sier hun.

– Vi har jo flest artister fra Norden og Norge, og det er flere og flere kvinnelige artister å velge blant, sier hun.

Følg Byas.no på Facebook!

Eirin Hjørnevik Sandstad er festivalsjef for Mablisfestivalen, hvor 25 prosent av artistene er kvinner. Hun er fornøyd med årets program.

– Hadde overvekt av kvinner i fjor

Utopia-festivalen har ikke sluppet hele lineupen for årets festival enda, men Espen Yung Svendsen tror at årets program vil være mannsdominert.

– Vi hadde en overvekt av kvinner i fjor, da var 55 prosent av programmet kvinner. Vi er veldig bevisst på dette. Vi er fan av musikken til både kvinner og menn, sier han.

Foreløpig har festivalen sluppet åtte artister, hvorav syv er menn og en er en kvinne. Han forteller at festivalen prøver å være variert, både når det gjelder sjanger og kjønn.

– Vi vil ikke booke en kvinne bare for å få opp kjønnsbalansen, da vil vi heller booke inn noen som lager god musikk. Heldigvis er det ekstremt mange flinke kvinnelige artister, sier han.

Espen Yung Svendsen er festivalsjef i Utopia-festivalen.

26 menn, tre kvinner

Også hos Landstreff Stavanger er det flere menn enn kvinner på scenen. Under årets festival, var tre av 29 artister kvinner. Festivalsjef Magnus Lund sier det ikke holder.

– Nei, vi skulle hatt mer. Vi bruker mye tid på å innhente forslag fra våre gjester, hva de ønsker på vår festival. Vi synes absolutt at andelen kvinner på festivalen burde være høyere, men dette henger også sammen med hvem som har anledningen til å opptre under LS. Vi hadde et tosifret bud på forskjellige kvinnelige artister, men dessverre var det flere som ikke hadde anledning til å reise til Stavanger denne helgen. En av de, Halsey, fikk vi beskjed om ikke turnerte i perioden, men så opptrådte hun sammen med G-Eazy (hennes kjæreste) allikevel på LS. Vi skulle gjerne sett at hun hadde en egen konsert på Landstreffet, sier han.

Macklemore ikledd russedress under årets Landstreff Stavanger.

Han forteller at festivalen kommer til å jobbe med å få flere kvinnelige artister til neste års festival.

- Vi jobber hvert år med å skape det beste mulige programmet til Landstreffet. Det vil være en bredde av forskjellige sjangere, og hvor noen er kvinner og noen er menn. Å booke en artist kun for at vedkommende er kvinne, mener vi ikke blir riktig, da vi ønsker å følge de tilbakemeldingene vi får fra gjestene, og hvilke artister de anser som mest interessante akkurat nå. Av de som er mest populære akkurat nå er det mange kvinnelige artister, og vi skulle for eksempel gjerne sett at Cardi B stod på scenen under årets Landstreff, men det kunne hun dessverre ikke. Dagens musikkmarked har et mylder av dyktige kvinner og menn. Vi ønsker å gjenspeile det, og så vil det være tidspunkt, anledning og honorar som avgjør hvilke artister som bekrefter. 

Magnus Lund, festivalsjef i Landstreff Stavanger, skulle gjerne hatt flere kvinner på scenen.

– Bare trist

På Jærnåttå er det kun en av årets ti artister som er kvinne. Det tilsvarer en prosentandel på 10 prosent.

– Det er bare trist, sier festivalsjef Christian Stabel.

Han forteller at han har vært med som observatør i årets bookinggruppe, men at det har vært vanskelig å booke kvinnelige artister til riktig pris og riktig tidspunkt.

– Vi har virkelig gjort alt vi klarte. Vi har tatt det opp på hvert møte, sier han.

Han forteller at flere av de kvinnelige artistene som kunne vært aktuelle, ikke er på turné i år, og i så fall turnerer de i USA. Da blir det for dyrt å hanke dem inn for en kveld på Jæren.

Men, han lover å være på ballen frem mot 2019.

– Vi kommer sterkere tilbake. Neste år ser det ut til at utvalget er bedre også, sier han.

Christian Stabel er festivalsjef i Jærnåttå. Han synes det er trist at lineupen deres har så få kvinner, men forteller at de har gjort det de klarte.

– Må prøve å bedre

Willy Martinsen er kommunikasjonsansvarlig i låtskriverorganisasjonen TONO, og han forteller at kvinneandelen på festivaler tilsvarer den samme som er i medlemsdatabasen deres - 20 prosent er kvinner, og 80 prosent er menn.

– Men vi kan ikke kapitulere for det. Det er mange kvinnelige artister som står for norsk musikkeksport, sier han.

Anders Nielsen, kommunikasjonsansvarlig i artistorganisasjonen Gramart, sier at deres medlemmer er 20 prosent kvinner og 80 prosent menn, men at de prøver å utjevne kjønnsforskjellene.

De er blant annet med i Balansekunst, en forening av rundt 60 musikk- og kulturorganisasjoner, som arbeider for et likestilt og mangfoldig musikk- og kulturliv.

Han tror derimot at det er vanskelig å rette pekefingeren på noen spesielt. Det er en vanskelig problemstilling, synes han.

– Generelt er dette noe vi må prøve å bedre. Det vil føre til et rikere musikkliv, sier han.

– Folk må strekke seg lenger

Andreas Feen Sørensen er presseansvarlig i Norske Konsertarrangører, og han viser til flere aktører som aktivt jobber for en høy kvinneandel på sine scener. Gode eksempler er Ladyfest i Oslo, Feminalen i Trondheim og Kjerringrock i Bodø.

I 2014 satset også bookingsjefen for Månefestivalen i Fredrikstad kun på kvinnelige artister, sier han.

Flere norske festivaler er også med i den internasjonale kampanjen Keychain som oppfordrer til 50 prosent kvinneandel innen 2022, forteller han.

– Det viser at det er mulig. Folk må ha et bevisst forhold til bookingen. Det er viktig at folk strekker seg lenger, sier han.

MER FRA BYAS:

LES MER:

Lurt på hvordan det er å lage en festival? Her har du svaret!

LES MER:

Lysten på festivalsommer? Her er 30(!) festivaler som ikke er langt unna

LES MER:

Husker du «to øl-regelen» fra i fjor? Slik blir situasjonen i år

LES MER:

6 festivaler som forsvant fra Stavanger-området

Publisert:

Festivalsjefen stråler: – Vi kan ikke gjøre noe annet enn å juble!

Det er nesten ikke til å tro! Ifølge meteorologen vil fredagen bli ukas fineste dag, da åpner også Mablisfestivalen dørene.

Oppdatert: