Mats (22) flyttet inn i leilighet med mugg - måtte operere

Da Mats Sauro Høimyr fra Notodden flyttet til Kristiansand for å bli student endte han opp med å flytte inn i en leilighet med mugg. Nå ønsker han å oppfordre andre studenter til å være kritiske.

Publisert:
Mats Sauro Høimyr fikk infeksjoner i luftrøret som følge av at han sov i et rom med mugg og sopp.

– Man tenker gjerne at det ikke er så farlig, men det å bo i en leilighet med mugg og sopp over flere måneder er på ingen måte bra for helsa. Selv slet jeg i to år som følge av at jeg ikke oppdaget det før, sier han til KRSby.

Tirsdag forrige uke tikket de første meldingene om studietilbud fra Samordna opptak inn på mobilene til årets søkere, og tusenvis av studenter er nå på jakt etter et sted å bo.

LES MER:

Tøffere kamp om studieplassene på UiA

Fikk infeksjoner i pusterøret

Mats Sauro Høimyr fikk infeksjoner i luftrøret som følge av at han sov i et rom med mugg og sopp.

Mats hadde nettopp fylt 18 år da han høsten 2014 flyttet inn i en privat sokkelleilighet som skulle bli hans nye hjem i Kristiansand. Etter hvert som månedene gikk opplevde han å få flere infeksjoner i pusterøret.

Seks til syv måneder etter at han hadde flyttet inn fant han sopp og mugg i en av soveromsveggene.

– Det var da jeg skulle vaske under senga jeg tilfeldigvis oppdaget muggen. Den ene veggen ble ordnet kort tid etterpå, men da hadde allerede muggen rukket å spre seg til de tre andre veggene, forteller han.

Hele det indre laget av pusterøret til Mats ble i ettertid infisert og begynte å heve seg. I tillegg kom det et lag med puss på innsiden av pusterøret.

– Hevelsen begynte å bygge seg opp og kvele meg om nettene, forteller han.

De følgende to årene ventet mange legebesøk. Til slutt fant de ut at han måtte operere og skrape bort pusset i pusterøret.

– Alle legene mistenkte at muggen og soppen på soverommet var årsaken til problemene, legger han til.

LES MER:

Slik blir den nye studentfestivalen i Kristiansand

2700 saker i Husleietvistutvalget

Thomas Iversen er jurist og seniorrådgiver i Forbrukerrådet.

Forbrukerrådet mottar hvert år mange tusen spørsmål om husleie. Bare i 2017 mottok Husleietvistutvalget mer enn 2700 saker hvor utleier og leietaker ikke ble enige.

Ifølge jurist og seniorrådgiver i Forbrukerrådet, Thomas Iversen, gir disse sakene mer eller mindre et stillbilde av dagens problemer i leiemarkedet.

- En del av disse sakene går ut på det man kaller skyldig leie, nemlig at leietaker og utleier for eksempel er uenig i en feil eller mangel i boligen, og leietaker dermed velger å holde tilbake noe av husleien. Dette kan det bli konflikt av. Andre saker går på rene erstatningsspørsmål, for eksempel uhell som har skjedd som ikke er forårsaket av slitasje.

Iversen har følgende råd til kommende studenter som ikke ønsker å havne i hybeltrøbbel:

  • Dra på visning, det er kun da man får et skikkelig inntrykk av hvordan hybelen / leiligheten faktisk ser ut i virkeligheten.
  • Sørg for at både utleier og leietaker signerer en kontrakt, dette er helt avgjørende dersom det skulle oppstå en konflikt.
  • Opprett depositumkonto hos en bank, på den måten er det banken - ikke utleier - som har kontroll over pengene frem til utflytting.

– Ikke ta det første og beste du finner

Daglig leder i Boligutleie Sør AS, Bernt-Reidar Bergum, har følgende tips til studenter som er på jakt etter bolig.

– Jeg mener det viktigste uten tvil er å se på flere leiligheter før man bestemmer seg. Føl deg komfortabel, ikke ta den første og beste du finner.

– For det andre må du absolutt ikke finne på å leie en leilighet som du tror det er problemer med, det kan man nemlig risikere å ikke komme godt ut av. Bruk nesa, spesielt i kjellerleiligheter. Lukter det mugg og innestengt – snu i døra. Så enkelt er det.

– I tillegg er det ekstremt viktig at du undersøker at leiligheten du vurderer å leie har godkjente nødutganger. Det finnes flere skrekkeksempler på studenter som ikke undersøker dette godt nok, legger han til.

Mats Sauro Høimyr fikk infeksjoner i luftrøret som følge av at han sov i et rom med mugg og sopp.
LES MER:

Slik fikk Tom Erik fra Tveit jobbe med Justin Bieber og Gigi Hadid

– Still kritiske spørsmål

I dag er formen til Mats heldigvis bra, men han kjenner fortsatt sporene som muggen og soppen har satt.

– Jeg kjenner fortsatt at det er vondt i halsen etter at jeg måtte skrape i pusterøret, men jeg kan i det minste sove en hel natt nå uten å bli kvelt, sier han.

Nå ønsker han å oppfordre andre studenter som er på jakt etter et sted å bo om å stille kritiske spørsmål til huseier før man skriver under på kontrakten.

– Det er ikke noe man tenker på når man er på visning, men spør om det er tilfeller av fukt i leiligheten og pass på at det er ordentlig ventilering. Dette er helt avgjørende for at det ikke skal oppstå mugg eller sopp i leiligheten man bor i, avslutter han.

LES MER:

– Det er ikke vanskelig å spise vegansk i Kristiansand

Publisert:

Student på boligjakt? Dette må du tenke på

Veronica Idland fant etter flere bomturer et sted å bo før studiestart. Husk å ta bilder og sjekk oppsigelsestiden, råder Studentorganisasjonen i Stavanger (StOr).

Oppdatert: