Josh skal løpe sitt første maraton i lufta over Lysefjorden
Josh Stinton (39) skal løpe 42 kilometer under et spesialbygd luftskip. Med på laget er en tidligere NASA-astronaut.
– Jeg har lyst til å vise at alt er mulig, sier Josh Stinton.
Det hadde ikke vært rart om det dukket opp et bilde av 39-åringen dersom du googlet uttrykket «challenge accepted».
I seks år har han omfavnet den ene utfordringen etter den andre, til lands og til vanns. Nå skal han opp i lufta.
– Du skulle hørt meg da jeg ringte Luftfartstilsynet: «Hei, jeg heter Josh og er en eventyrer. Jeg vil gjerne løpe over himmelen og trenger en tillatelse», sier han og ler.
De gode hjelperne
Også Luftfartstilsynet reagerte med latter, men fortalte at de kunne gi ham luftrommet han trengte, så lenge flyturen - eller rettere sagt løpeturen hans - skjedde innenfor lovverket.
Men hvordan er det i det hele tatt mulig å løpe i lufta?
– Planen er å lage et luftskip som vi fyller med helium. Under luftskipet skal det være en løpemekanisme som skal drive propellene, og dermed kan jeg løpe gjennom lufta, sier Stinton.
Stinton har med seg en del gode hjelpere. Blant annet en gruppe ingeniører fra NTNU, som kommer med innspill til hvordan luftskipet skal bli trygt og sikkert å bruke.
På dette teamet er tidligere NASA-astronaut Kevin Ford, som totalt har 157 dager i verdensrommet og over 5000 flytimer i det amerikanske luftforsvaret på CV-en.
Hjelperne er en del av et kontaktnettverk som har blitt større og større for hver eneste utfordring 39-åringen har begitt seg ut på.
– Jeg kunne ikke gjort utfordringene alene, det hadde jeg aldri fått til. Jeg er helt avhengig av å få med meg folk som er mye smartere enn meg, sier Stinton og ler.
Uvanlig reklamefilm får mange reaksjoner
Lokal artist i samarbeid med verdensstjerne: – Det er helt sykt å få denne sjansen
«Veldedighetseventyrer»
Tidligere utfordringer har vært å håndsykle gjennom Japan. Han har gått Vasaloppet i Sverige (90 kilometer) uten skierfaring og syklet over Atlanterhavet.
Stinton omtaler seg selv som en «veldedighetseventyrer». Alle utfordringene han tar fatt på, gjør han til støtte for veldedighetsorganisasjoner, slik at arbeidet de gjør kan komme i rampelyset.
Barn og deres rettigheter har et spesielt rom i hjertet til Josh. Målet med den luftige løpeturen, som går under navnet «Sky Run Challenge», er å samle inn totalt 2,5 millioner kroner til organisasjonen Right To Play. En sum som sikrer 10.000 vanskeligstilte barn en skoleplass.
Daglig leder i organisasjonen, Jimmy Vika, er svært glad for å ha Stinton med på laget.
– Som oftest er det vi som lager kampanjene og henvender oss til næringsliv og privatpersoner for å samle inn penger. Her kommer Josh til oss og har lyst til å bruke et helt år på et prosjekt til inntekt for vår organisasjon. Det er rørende, inspirerende og motiverende, sier han.
Vika kjenner seg igjen i tankegangen til Stinton. I 2017 fullførte Vika 20 maratoner på 20 dager, da i Norges 19 fylker i tillegg til Svalbard.
Derfor fant de raskt tonen da de tilfeldigvis møttes under en prisutdeling i Oslo i 2020.
– Vi har alle en styrke i oss til å gjøre verden til et bedre sted. Josh har definitivt denne driven i seg, og ønsker å bruke sine sprø påfunn til å hjelpe andre, sier Vika.
I lufta over Lysefjorden
Det er foreløpig usikkert når Stinton får sin luftige maraton-debut, men 39-åringen holder en knapp på september.
Planen er å fly over Lysefjorden, men nøyaktig hvor luftskipet skal ta av og lande er for tidlig å si.
Til tross for at det fortsatt er et halvt år til planen skal settes ut i live, er det mye arbeid som gjenstår.
– Sikkerheten kommer først, så luftskipet må selvsagt være av en viss kvalitet. I tillegg må vi følge følge forskrifter og søke om tillatelser. Vi har til og med vært i kontakt med Meteorologisk Institutt for vinddata, sier Stinton.
Det er ikke nødvendigvis det å være i lufta som skremmer Stinton mest. Gjennomføringen av maratonen, en løpetur på over 42 kilometer, blir blant de største prøvelsene.
– Men, Jimmy i Rights To Play løp 20 maratoner på 20 dager, og heldigvis er jeg blitt lovet noen én til én-treninger med løpetreneren Jack Waitz, sier Stinton.
Samarbeid ga resultater: – Mange kommer inn og lurer på hvor det nye burgerstedet er
Finkel driver bar. Maggis Munchies driver take away. Nå spiller de hverandre gode.
Relaterte artikler
- AKTUELTByas sjekker: Hvorfor er det ikke håndsprit på bussene?3 ÅR SIDEN
- AKTUELTTreningssenterkjede åpner sitt første gym i Rogaland3 ÅR SIDEN
- AKTUELT– Dette var utrolig kjekt og overraskende3 ÅR SIDEN
- AKTUELTDisse restaurantene er med på «Spis Ute Ugå» i Stavanger3 ÅR SIDEN
- AKTUELT– Det er mange som sitter der ute alene og trenger all den støtten de kan få3 ÅR SIDEN
- AKTUELTNytt konsept har åpnet i Stavanger sentrum: – Her kan du ta med egen flaske og fylle på selv3 ÅR SIDEN