Aktuelt

Er det noen der ute som kan gjenvinne pepperkakebyen?

Den 2. januar 2020 blir pepperkakebyen jevnet med jorda og kastet, men kan den få et nytt liv?

Oppdatert:
 • Håvard Tanche-Larsen Knutsen
Thomas Bendiksen i MDG har nettopp fått øye på atomkraftverket i pepperkakebyen. Den søte byen inneholder kanskje ikke radioaktivt avfall, men det kan være andre ingredienser som gjør gjenvinningen utfordrende.

Dette ønsker gjerne MDG-politiker og kommunestyrerepresentant, Thomas Bendiksen, et svar på.

– Dette er ikke spiselig etter en måned på utstilling, men matsvinn er en stor utfordring i dag. Kanskje det er noen som ser en verdi i pepperkakebyen når utstillingen er over? spør politikeren.

 • Følg Byas på Facebook!

Superlim og knekk

Han understreker at det ikke er et opprop om en nedleggelse av den folkekjære tradisjonen fra 2003. Han er stor fan av pepperkakebyen og synes engasjementet til skoleklasser, familier og bedrifter er fantastisk.

Samtidig deler han synet til leseren som etterlyste gjenbruk av pepperkakebyen i et leserinnlegg i Aftenbladet 21. november. Det er kjipt at 260 pepperkakehus går rett i søpla.

Leserinnlegget sto på trykk i Stavanger Aftenblad 21. november.

– Vi har eksempler på at pepperkaker har blitt brukt i ølbrygging, men det er noen helt opplagte utfordringer knyttet til dette, innrømmer Bendiksen.

Ikke alle pepperkakehusene består kun av knekk, melis og pepperkaker. Husene kan også inneholde spor av trepinner, godteripapir, julelys, aluminiumsfolie og superlim. I noen tilfeller mye superlim.

I tillegg har pepperkakebyen rundt 20.000 besøkende i løpet av en måned. Her står husene på bordet åpenlyst for alle som har lyst til å se på dem. Eventuelt ta, hoste og nyse på dem.

Pepperkakebyen åpnet på Oljemuseet 1. desember.

Åpne for forslag

Likevel avskriver ikke hverken Oljemuseet eller Stavanger Aftenblad muligheten for en gjenvinnbar pepperkakeby.

– Tanken er god! Dersom dette kan kokes eller stekes for å bli til noe annet, er dette noe vi støtter, sier utstllingsansvarlig ved Oljemuseet, Anja Fremo.

Men også hun er kjapp med å fortelle om de ymse ingrediensene som kan følge med en pepperkakeby, og sier at de som måtte være interessert, trolig har en solid sorteringsjobb foran seg.

– Vi er åpne for ideer og forslag til hva pepperkakebyen kan brukes til, sier leder av brukermarked i Aftenbladet, Tor Anders Voldsund.

LES OGSÅ:

Dersom et gjenbruksområde hadde vært dyrefôr eller ølbrygging, foreslår Bendiksen i MDG å merke pepperkakehusene som kun består av naturlige ingredienser.

Også en god tanke, men...

– Da er vi nødt til å godkjenne hvert enkelt pepperkakehus. Det er risikabelt, for vi kan dessverre ikke være sikre, sier Voldsund.

Pepperkakebyen i Bergen er verdens største pepperkakeby, men på nyåret er det bare smuler igjen. Også denne byen jevnes med jorda og kastes.

Knuser husene i Bergen

Pepperkakebyen i Bergen er verdens største pepperkakeby. Den består av rundt 2000 hus, men disse byggverkene lider samme skjebne som husene i Stavanger.

– De blir kunst og destruert, sier daglig leder i Bergen Sentrum, Steinar Kristoffersen.

– Har det noen gang blitt diskutert om det finnes en måte å resirkulere byen på?

– I løpet av utstillingen går 100.000 mennesker gjennom lokalene og mange jukser til husene med superlim. De er nok dessverre ikke brukbare til noe, sier Kristoffersen.

Bendiksen sitter i utvalget for by- og samfunnsutvikling i kommunen. Han håper noen kan gjenvinne Ryfast, Sverd i fjell, et vikingskip og 257 andre pepperkakekunstverk på nyåret.

Bendiksen i MDG forstår også at han ikke redder verden, miljøet eller jorda ved å gjenvinne pepperkakebyer. Men kanskje finnes det noen, et eller annet sted der ute, som kan gjøre litt?

– Når vi bygger i Stavanger, ønsker vi alltid å planlegge etter vugge til grav-prinsippet. Gjenbruk av pepperkakebyen kan være en fin symbolikk for de utfordringene vi står overfor i byggebransjen, sier han.

Publisert:
Oppdatert:
 1. Bergen
 2. Stavanger
 3. Jul
 4. Pepperkakebyen

Kjekke ting du kan gjøre denne helga

Eeeeeelsker du jul? Ja, da er det bare til å glede seg til helg! 🎅🎁

Oppdatert:

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  Verdens største nissefest kommer til Stavanger
  2 ÅR SIDEN
 2. AKTUELT
  Har laget motsvar til Black Friday: – Vi trenger det ikke
  2 ÅR SIDEN
 3. AKTUELT
  Lokalt utested med storeslem under prisutdeling i Stockholm
  2 ÅR SIDEN
 4. AKTUELT
  15 kjekke ting som skjer i helga
  2 ÅR SIDEN
 5. AKTUELT
  Her er årets lokale juleøl og julebrus
  2 ÅR SIDEN
 6. AKTUELT
  Åpner italiensk kafé i Stavanger sentrum
  2 ÅR SIDEN