Russen får tilbud om billetter til andre festivaler etter LS-avlysning

Blant disse er festivalen «Back Together». En egen festival for russen som gikk glipp av årets Landstreff.

Oppdatert:
Rundt 14.500 russ var ventet til Landstreffet i Kongeparken. Arrangementet ble avlyst på grunn av koronautbruddet.

Dette kommer fram i en e-post som går ut til alle som har kjøpt billett til årets Landstreff.

Russen får ikke pengene igjen, men i mailen står det at alle som har billett til årets LS kan velge mellom disse alternativene:

  • Back Together by LS (neste år).
  • To festivalpass til Elvefestivalen i Drammen.
  • To sesongkort til Kongeparken.
  • Ett weekendpass til Palmesus.

Dette er festivalpass til festivaler senere i år. Blir disse avlyst vil man automatisk få billett til neste års arrangement.

Eget arrangement

Årets Landstreff ble avlyst onsdag forrige uke. Det var formannskapet i Gjesdal kommune som satte ned foten på grunn av koronautbruddet.

Derfor måtte arrangørene tenke nytt.

«Vi ønsker mer enn noe annet at årets russ 2020 skal få de samme spektakulære opplevelsene som tidligere årskull. I den anledning ønsker vi å invitere alle med billett til LS2020 til en eksklusiv helg i mai 2021, på et helt eget arrangement», står det i en arrangementsbeskrivelse av Back Together på Facebook.

Delte meninger

Byas får opplyst at Landstreffet vil refundere tilleggsgoder som utgifter til camping, hotell og merch. Selve billetten vil derimot ikke bli refundert.

– Personlig synes jeg dette er en fin løsning, men det er også flere som er misfornøyde, sier russepresident ved Sandnes videregående skole, Thea Rettedal.

Hun vil gjerne gå på Back Together-festivalen neste år. Likevel passer det ikke for alle. Noen begynner på studier, andre skal inn i militæret eller har planer om å dra på reise.

– Det er greit at LS kommer med alternativer, men neste år er de fleste opptatt med enten studier eller militæret. Dette betyr penger i dass for flere, sier russepresident ved Jåttå videregående skole, Mathias Torstensen.

– Synes du løsningen er god nok?

– Det er vanskelig å si. Jeg kommer til å gå på festivalen neste år, men jeg skjønner godt at flere er frustrerte, sier Torstensen.

Russen har delte meninger om kompensasjonen Landstreffet tilbyr. Bildet er fra fjorårets Landstreff.

Julie Vatnamo Hustad er en av dem som er svært misfornøyd med ordningen.

– Jeg skal inn i militæret i august og Palmesus har jeg allerede billett til. Jeg har ikke anledning til å få med meg noe av dette, sier hun og peker samtidig på at det er svært få 18-åringer som er interesserte i et sesongkort til Kongeparken.

Hustad forteller at hun har betalt 2700 kroner for LS-billetten. Penger hun nå frykter er tapt.

– Det er veldig mange som ikke forstår hvordan LS kan komme med disse forslagene. Folk er frustrerte, de vet ikke hva de skal gjøre, sier Hustad. 

Pressesjef for Landstreffet, Aasmund Lund, sier at arrangøren ikke kan refundere billettene.

Derfor får ikke russen penger

Pressesjef Aasmund Lund mener på sin side at Landstreffet har kommet med gode erstatninger til årets arrangement.

Årsaken til at Landstreffet ikke kan refundere pengene er at mange av utgiftene til årets arrangementer Lund Gruppen står bak, allerede er betalt.

– Vi har hatt store investerings- og produksjonskostnader. Alle våre driftsselskaper er stengt ned og alt av medarbeidere er permittert på grunn av pandemien som nå herjer verden, sier Lund.

– Flere sier de skal i militæret eller starte på studier. Er det umulig for dem å få pengene sine igjen?

– Ja. Vi har stor forståelse for frustrasjonen og føler med dem, men det er derfor vi har satt opp andre gode alternativer i år. For vår del handler det om å overleve i den pandemien vi er i. Vi klarer dessverre ikke å gjøre alle 100 prosent fornøyde, sier Lund.

Russen har fått en frist til 3. april med å bestemme seg for hvilke alternativer de ønsker å benytte seg av.

– Vi er nødt til å vite hva vi skal jobbe videre med. Derfor er den fristen viktig, sier Lund.

Oppfordrer folk til å klage

Forbrukerrådet er ikke imponert over avgjørelsen.

– I utgangspunktet er det ikke godt nok å flytte arrangementet et år fram i tid. Utgangspunktet her er en avlysning. Da mener vi at man vil ha rett på å få pengene igjen, sier jurist i Forbrukerrådet, Caroline Skarderud.

Jurist i Forbrukerrådet, Caroline Skarderud.

Hun peker på at tidsaspektet er vesentlig. Dersom et arrangementet kan flyttes og holdes innenfor «rimelig tid», vil det nødvendigvis ikke være aktuelt med refusjon.

Her er derimot omstendighetene spesielle, siden russearrangementer skjer innenfor en begrenset periode.

– Et russearrangement vil ikke være hensiktsmessig å flytte. Et arrangement neste år vil ikke være det samme for gruppen som egentlig er russ i år, sier Skarderud.

– Hva bør russen gjøre?

– Først og fremst bør man sende en e-post til arrangøren og be om pengene igjen. Løser ikke dette saken, kan man opprette klagesak hos oss, sier juristen.

Publisert:
Oppdatert:

Flertallet valgte pengene tilbake for LS-billett

Russen fikk flere alternativer i erstatning da Landstreff Stavanger ble avlyst. 83 prosent av billettkjøperne valgte refusjon av festivalbilletten.

Publisert: