Aktuelt

Heidi’s til Stavanger: «Jeg tror det blir langt mer frydefullt enn sist gang vi ble invadert av tyskerne»

Kommentar: Å gå fra Herman med gullkortet til Inga med flettene, trenger ikke å bli som å bevege seg fra Disneyland til lekeplassen på Kyviksmarka.

Publisert:
 • Fredrik Brimsø

Kommentator Fredrik Brimsø skjønner at mange oppfatter Hall Toll-steningen som trøblete, men vi har tross alt vært gjennom prøvelser som røykeloven og nedleggelsen av Peppes pizza tidligere. FOTO: Heidi’s Bier Bar/Privat

Hall toll – stedet hvor hettegenser er like tabu som jukselapp og høyhælte sko på eksamen, legger ned. I stedet for finner Heidi’s Bier Bar frem de store muggene sine.

 • Dette er saken: Hall Toll er solgt: Nytt utelivskonsept tar over lokalene

Det ryktes om både hat og elsk, men jeg tror det blir langt mer frydefullt enn sist gang vi ble invadert av tyskerne.

Jeg har ikke vært noe fast inventar på Hall toll, og dette er det to grunner til:

1. Fysikk- og kleskodeteknisk ville jeg sannsynligvis bli tatt for å være natteravn eller dørvakt.

2. Jeg er litt mer brun pub og snakkevolum enn «SYKT MØJE FINE DAMER HER, EG SYNS EG SÅG HENRIETTE FRA NKF! HÆ? KA SA’RU, EG FEKK TECHNOTRANSE I SKALLEN! KJEFTENFYGERU!».

Men med det sagt; Hall toll har aldri plagd meg, og for min del kunne det blitt værende igjen og jeg kunne hatt et like upartisk forhold til det som om naboen skulle bytte kjøkkenbord eller planlegge påsketur på Kiel-ferga.

Greit for meg, liksom.

Hall Toll er solgt og endrer konsept. Nå blir det afterski året rundt i lokalene ytterst på Skagenkaien. FOTO: Jarle Aasland

Men nå er det altså slutt. At Heidi’s Bier Bar er det første som blir foreslått når man skriver h-e-i i søkefeltet på Google, tett fulgt av «Hei verden» og «Heimevernet», må jo bety at det er populært.

Og ja, jeg ble litt tander og brydd da jeg leste shop-teksten: «På Heidi's Bier Bar kan du oppleve ekte afterskistemning med tilhørende dans på bordene og folkelig drikke i glasset.».

Det var ikke akkurat sånn at jeg tenkte at alternativet var «Heidi’s Bier Bar er stedet for deg som har lest mange bøker og som ønsker et sted for refleksjon og høykulturell utfoldelse».

Det ble heller ikke bedre da jeg så temabildene på nettsiden, og på godt og vondt dro paralleller til coveret på en svensk film som jeg og noen kompiser eh… rekvierte da vi var unge og søkende. «Har ni kastat Viagra i bekken?».

Nok om det, og her tar kommentaren min kanskje en uventet retning. Here goes:

Ja, Heidis Bier Bar er et harry konsept. Bål-harry, til og med. Sokker-i-sandaler- og Vassendgutane på anlegget-harry.

Denne låta kommer nok til å bli spilt mange ganger i de gamle Hall Toll-lokalene når Heidi’s åpner dørene:

Det kan bli gnikking på bord, Aus, bei, mit, nach, zeit, von zu og 99 luftballoons til det tyter bayer ut både fletter, skjørt og rester av trygd.

Men; i motsetning til andre kulturelle institusjoner, som for eksempel Gladmat, så blir ikke byen overfylt av stedsforvirrede menn og kvinner med eggløsning, guacamole på trøya og minus på kortet.

Det som foregår på Heidi’s Bier Bar, er for de som frivilllig møter opp der. Og grilldress-faktor til tross, jeg tror det blir mange.

Stavangerkameratene selger ut DNB Arena, så siddiser liker harry bedre enn hva vi gir uttrykk for. Å gå fra Hall Toll til Heidis blir et kulturskille, absolutt.

Siddiser liker harry bedre enn hva vi gir uttrykk for

La oss kalle det at du går fra festen til oljeungen i klassen hvor designermøblene besudles søtt av flasker med pen etikett, og havner på nachspiel hos Endre i b-klassen. Han har en far som har bygd en legendarisk man-cave over garasjen hvor Penthouse-kalenderen eksponerer en kvinnelig barm av av medisinball- proporsjoner, hvor jukeboxen utelukkende spiller «Heut’ ist mein Tag» og man bare drikker øl av pokalen fra Vaulen vårcup.

Noe for ulik smak, der altså.

Jeg må innrømme at jeg ble ganske overrasket over at Hall toll stenger. En skulle tro det fins nok av fiffen til å holde champagnen flommende en generasjon eller to til, men det fins kanskje et kulturelt ankepunkt akkurat her; tradisjon.

Det fins en del utesteder i Stavanger som etter hvert har blitt kulturelle institusjoner. Cementen har en særstilling som egentlig bare har vokst seg mer lysebrun og funky siden Mongoland.

Si hva du vil om biljardbordet på Beverly, men dette stedet har også en eller annen form for sjel som kommer til å sitte i veggene lenge etter at maskinene har tatt over kloden.

Den stavangerske befolkning har klart seg ypperlig gjennom prøvelser som røykeloven og nedleggelsen av Peppes pizza tidligere

Hall toll har gjort sitt for å skape en kultur med alt fra påskefester til blå-skjorter og pikenes aftener – uten at skjenkestedet har blitt en så altfor vesentlig pilar i det frie utelivet av den grunn.

Så ja, nå går vi fra Posh spice til hun som sang Cotton eye Joe. Og det kan hende at det føles trøblete akkurat nå, men den stavangerske befolkning har klart seg ypperlig gjennom prøvelser som røykeloven og nedleggelsen av Peppes pizza tidligere.

Det går nok bra, denne gangen óg.

Tschüss!

MER FRA BYAS:

LES MER:

Labi (26) risikerte bot på 100.000 euro, endte opp med platekontrakt

LES MER:

Taco-kjeden utvider og starter opp restaurant i Stavanger sentrum

LES MER:

Atle (27) feiret jul i en flyktningleir: – Du blir veldig bevisst på hvor privilegert du er

LES MER:

Fløyel takker for seg: – Vi kan ikke fortsette å drive på denne måten

Publisert:
 1. Tyskland
 2. Utelivsbransjen
 3. Mat og drikke
 4. Øl

Salget av Hall Toll: – Vi går ned med flagget til topps

Det har vært svært tøffe år økonomisk for Hall Toll. 2018 ble derimot en opptur, men så kom nyheten om salget. Det synes de ansatte er fryktelig trist.

Oppdatert:

Relaterte artikler

 1. KULTUR
  Mest lest i 2019: Topp 10 saker på Byas
  10 MÅNEDER SIDEN
 2. KULTUR
  2019 oppsummert: En quiz topper lista! Består du testen?
  10 MÅNEDER SIDEN
 3. AKTUELT
  Andre utesteder om de nye bartilskuddene: – Hall Toll var en større konkurrent enn det Heidi's kommer til å bli
  2 ÅR SIDEN
 4. AKTUELT
  De nominerte til #byasbeste utested er klare!
  11 MÅNEDER SIDEN
 5. AKTUELT
  24 spisesteder som åpnet i Stavanger i året som gikk
  10 MÅNEDER SIDEN
 6. AKTUELT
  Nytt bar- og utelivskonsept flytter inn i De røde sjøhus
  2 ÅR SIDEN