Slik blir Gladmat-festivalen
Norsk mat, kurs for barn og Gladmat i Pedersgata. Les mer om årets Gladmat-festival her!
18. - 21. juli arrangeres Gladmat for 20. gang. Arrangørene forventer 250.000 besøkende over fire dager.
Den ferske Gladmat-sjefen gleder seg til at festivalen går av stabelen, men hun legger ikke skjul på at det er litt stress også.
– Det går i bølger, sier hun.
Hun håper været blir bra, men har ikke begynt å bekymre seg helt enda.
– Heldigvis har vi god statistikk i denne perioden, sier Skjelde.
Nytt av året er at Gladmatfestivalen utvider til i Pedersgata (krever Aftenbladet-abonnement), hvor den internasjonale delen av festivalen skal holde til. I tillegg introduserer festivalen konseptet «Smaken av Norge». Gladmatrettene settes også opp fra 30 kroner til 40 kroner.
Hvor mye bør vi tipse når vi spiser i Sandnes og Stavanger?
Her er en oversikt over noe av det som skjer under årets festival:
Kokepunktet 2018
Den matfaglige konferansen arrangeres for fjerde gang 17. juli, dagen før festivalen åpner. Konferansen er for foodies, bransjefolk og produsenter som er interessert i mat og nye trender. I år kommer det både lokale og internasjonale gjester, blant annet Cathy Cochran-Lewis, grunnlegger av den amerikanske dagligvarekjeden Whole Foods og Anders S. Almesveen og Alex Bouché fra Midsummer Hot Sauce.
Gladmats jubileumsmiddag
Onsdag 18. juli feirer festivalen sin egen 20-årsdag med stor middag i Zetlitzsalen i Konserthuset.
Fredsmålstid - peace of cake
Den Norske Kirke og Kirkelig Dialogsenter inviterer til fredsmåltid i samarbeid med Ostehuset og Gladmat torsdag 19. juli.
LES OGSÅ:
Gladmaten gir deg det beste - og det verste - av Stavanger
Gladmatbok
Kjartan Skjelde lanserer sin nye kokebok under Gladmat, som også blir Gladmats kokebok for 2018.
Delfinale – Det Norske Måltid
Den første delfinalen i Det Norske Måltid legges til Gladmat. Det Norske Måltid er en kåring av de beste mat- og drikkeproduktene i Norge.
Her blir det bedømmelse og kåringer i tre kategorier - frukt og grønt, fisk foredlet og cider.
– Det er et vindu som bare finnes om sommeren, og det er for sommerfrukt- og grønt. I tillegg har vi kategoriene fisk foredlet og sider. Finalen er ikke før i januar, men heldigvis får vi en delfinale hos oss, sier Skjelde.
Områder på festivalen:
Torget
Torget er stedet for gårdsmat, lokalmat og nisjeprodukt. Torget skal gi assosiasjoner til tidligere torghandel med mulighet for å kjøpe med seg lokalproduserte matvarer, sier Skjelde.
Smak på verden
Smak består av internasjonale smaker og småtrender, og det er denne delen av festivalen som flytter til Pedersgata.
– Vi ville samarbeide mer med Den Spiselige Byfest. Flere av de som besøker oss, besøker også Den Spiselige Bydel, og da er det kjekt å binde de to mer sammen, sier Skjelde.
Smaken av Norge
Smaken av Norge er en satsning fra Gladmat om å bli en nasjonal festival. Smaken av Norge skal vise frem aktører fra hele landet.
Malt og Humle
Festivalens ølseksjon, hvor både lokale og nasjonale bryggerier skal holde til. Publikum kan få møte bryggerne og høre historien bak hvert bryggeri.
Blågrønt
Denne delen av festivalen er forbeholdt de unge, og her skal det hovedsakelig være kursaktivitet for barn.
Gladmat i Fargegaten
Under Gladmat blir det fest i Fargegaten. DJ er booket, og det blir mye spennende på menyen, sier Skjelde.
Fullt program for festivalen finner du her.
8 ting du kan gjøre i helga
Gladmathelg!
Relaterte artikler
- AKTUELTGladmat mister «lillebror» i øst: Spiselig byfest er avlyst2 ÅR SIDEN
- AKTUELT– Håper Gladmat har kommet til Pedersgata for å bli5 ÅR SIDEN
- AKTUELTSpiselig byfest: – Det blir en ekstremt forenklet utgave3 ÅR SIDEN
- AKTUELTHåper dugnadsinnsatsen gir 20.000 besøkende: – Det er organisert kaos5 ÅR SIDEN
- AKTUELTForbereder matfesten: – Gladmaten er for alle. Spiselig byfest er for resten4 ÅR SIDEN
- AKTUELTDette kan du se fram til under Gladmat4 ÅR SIDEN