Slik blir Gladmat-festivalen

Norsk mat, kurs for barn og Gladmat i Pedersgata. Les mer om årets Gladmat-festival her!

Publisert:
Maren Skjelde har ikke begynt å bekymre seg for været under festivalen helt enda, men tror at hun kommer til å sjekke YR hyppig fremover.

18. - 21. juli arrangeres Gladmat for 20. gang. Arrangørene forventer 250.000 besøkende over fire dager.

Den ferske Gladmat-sjefen gleder seg til at festivalen går av stabelen, men hun legger ikke skjul på at det er litt stress også.

– Det går i bølger, sier hun.

Hun håper været blir bra, men har ikke begynt å bekymre seg helt enda.

– Heldigvis har vi god statistikk i denne perioden, sier Skjelde.

Nytt av året er at Gladmatfestivalen utvider til i Pedersgata (krever Aftenbladet-abonnement), hvor den internasjonale delen av festivalen skal holde til. I tillegg introduserer festivalen konseptet «Smaken av Norge». Gladmatrettene settes også opp fra 30 kroner til 40 kroner.

Følg Byas.no på Instagram!

LES MER:

Hvor mye bør vi tipse når vi spiser i Sandnes og Stavanger?

Her er en oversikt over noe av det som skjer under årets festival:

Kokepunktet 2018

Den matfaglige konferansen arrangeres for fjerde gang 17. juli, dagen før festivalen åpner. Konferansen er for foodies, bransjefolk og produsenter som er interessert i mat og nye trender. I år kommer det både lokale og internasjonale gjester, blant annet Cathy Cochran-Lewis, grunnlegger av den amerikanske dagligvarekjeden Whole Foods og Anders S. Almesveen og Alex Bouché fra Midsummer Hot Sauce.

Gladmats jubileumsmiddag

Onsdag 18. juli feirer festivalen sin egen 20-årsdag med stor middag i Zetlitzsalen i Konserthuset.

Fredsmålstid - peace of cake

Den Norske Kirke og Kirkelig Dialogsenter inviterer til fredsmåltid i samarbeid med Ostehuset og Gladmat torsdag 19. juli.

LES OGSÅ:

LES MER:

Gladmaten gir deg det beste - og det verste - av Stavanger

Gladmatbok

Kjartan Skjelde lanserer sin nye kokebok under Gladmat, som også blir Gladmats kokebok for 2018.

Delfinale – Det Norske Måltid

Den første delfinalen i Det Norske Måltid legges til Gladmat. Det Norske Måltid er en kåring av de beste mat- og drikkeproduktene i Norge.

Her blir det bedømmelse og kåringer i tre kategorier - frukt og grønt, fisk foredlet og cider.

– Det er et vindu som bare finnes om sommeren, og det er for sommerfrukt- og grønt. I tillegg har vi kategoriene fisk foredlet og sider. Finalen er ikke før i januar, men heldigvis får vi en delfinale hos oss, sier Skjelde.

Arrangørene satser på 250.000 besøkende under årets festival.

Områder på festivalen:

Torget

Torget er stedet for gårdsmat, lokalmat og nisjeprodukt. Torget skal gi assosiasjoner til tidligere torghandel med mulighet for å kjøpe med seg lokalproduserte matvarer, sier Skjelde.

Smak på verden

Smak består av internasjonale smaker og småtrender, og det er denne delen av festivalen som flytter til Pedersgata.

– Vi ville samarbeide mer med Den Spiselige Byfest. Flere av de som besøker oss, besøker også Den Spiselige Bydel, og da er det kjekt å binde de to mer sammen, sier Skjelde.

Smaken av Norge

Smaken av Norge er en satsning fra Gladmat om å bli en nasjonal festival. Smaken av Norge skal vise frem aktører fra hele landet.

Malt og Humle

Festivalens ølseksjon, hvor både lokale og nasjonale bryggerier skal holde til. Publikum kan få møte bryggerne og høre historien bak hvert bryggeri.

Blågrønt

Denne delen av festivalen er forbeholdt de unge, og her skal det hovedsakelig være kursaktivitet for barn.

Gladmat i Fargegaten

Under Gladmat blir det fest i Fargegaten. DJ er booket, og det blir mye spennende på menyen, sier Skjelde.

Fullt program for festivalen finner du her.

Publisert:

8 ting du kan gjøre i helga

Gladmathelg!

Publisert: