Aktuelt

Dragartisten Mio: - Jeg har alltid vært en rebell, og har aldri godtatt regler

Når Mio Eyfjord får på seg sminken, kjolen og parykken blir han sin egen superhelt.

Publisert:
  • Ivar Vasstveit
SMINKE? Ja, opp til flere lag!

Mio Eyfjord. 37 år, 172 centimeter høy. Sivilstatus gift. Hjemland Island, men bor på Storhaug. Skjegg og hår. Relativt normal fyr. I hvert fall ikke unormal. Tidligere har han jobbet som sminkør og frisør, nå studerer han grafisk design. Hobbyer? Flere.

En av dem gjør Mio litt spesiell.

Vi er menn som vil se ut som damer.

For mens andre menn på hans alder kanskje foretrekker for eksempel fluefiske, seiling, dartpilkasting eller andre rotnorske, bedehusvennlige aktiviteter på fritiden, går Mio på scenen i ekstravagante dameklær, og synger og danser.

\- Å drive med drag er en skikkelig statement. Jeg har alltid vært en rebell, og har aldri godtatt regler. For meg er drag empowering.

**LES OGSÅ:

LES MER:

En djevel på sablering av champagne

MIO: Egentlig heter Mio ikke Mio, men Skjoldu. Men Skjoldur var ikke så enkelt å forstå for folk. Så han ville hete Leo i stedet, etter måneden han er født i, men Leo var det noen som feilhørte som Mio. Dermed ble det Mio. Kronglete? Neida!

En skikkelig hairy guy

Det er mye en kan tenke seg å spørre en fyr som Mio om, men for enkelhets skyld begynner vi med et dumt spørsmål.

Bare for å få det ut av verden.

- Du har jo en del skjegg Mio. Hvor gjør du av alt kroppshåret når du forvandles fra vanlig Mio til drag-Mio?

\- Vel, mye barbering må til. Veldig mye barbering. Jeg er virkelig en hairy guy! En liten bjørn, som må ofre veldig mye når han skal være med på ting. Det kommer ikke gratis, selv om sminke ordner det meste. Se Hollywood-stjernene med og uten sminke, og du forstår hva jeg mener. It's magic in a box.

Det nytter liksom ikke med en nett liten sommerkjole og kort hår.

- Ofre mye ... helt bokstavelig, hvor lang tid bruker du?

\- Fire timer cirka. Jeg har jo så mye hår, og så gjør jeg alt selv. Hvis ikke blir Mio ikke Mio, hvis du skjønner. Først barbering, så sminke, så korsett og kjole, før jeg fikser håret og setter på parykken. Det er en prosess som må være perfekt. Jeg kan ikke la andre gjøre det. Da tar det også litt lengre tid.

- Og så må det være ekstravagant! Du ser liksom aldri en dragartist gå i en kort, kommunegrå kjole, og med flate sko?

\- Vi som driver med drag har et slags klovnesyndrom, for å si det sånn. Ha, ha! Nei, men altså. Vi gjør ikke som transseksuelle ofte gjør, og toner kjønnsforskjellene ned. Vi er menn som vil se ut som damer. I tillegg skal vi fylle en hel scene. Da må det være stort. Det nytter liksom ikke med en nett liten sommerkjole og kort hår.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Hurra! Her er en liten gladnyhet fra Instagram

LES OGSÅ:

LES MER:

De fleste ville hoppet av glede, men Bibbi takket nei

MYE: Du ser liksom aldri en dragqueen i en enkel sommerkjole. - Vi har litt klovnesyndrom, ler Mio.

Rebellen som aldri godtok reglene

Da Mio kom til Stavanger sammen med ektemannen for seks år siden (etter at finanskrisen traff hjemlandet som en bombe) hadde han allerede drevet med drag i årevis. Kjoler hadde han gått med siden han var liten, men første gang han gikk ute blant folk i drag var han 13. Det var karneval i hjembyen (innbyggertall: 600), og da Mio gikk hjemmefra var han kledd som en gammel spåkone.

Fint det, men ikke fint nok.

Vi som driver med drag har et slags klovnesyndrom, for å si det sånn.

På vei til karnevalet gikk Mio innom en kamerat, kastet av seg spåkoneoutfiten og skiftet til det han egentlig ville gå i.

Skikkelig snaisne dameklær.

\- Jeg ble til en ordentlig sexy dame. Tok det helt ut, og hadde skjørtet veeeeldig høyt oppe.

- Skjørtet sluttet ved navlen?

\- Ja, sånn omtrent. Ha, ha!

Etter karnevalet så Mio seg aldri tilbake. Hans første betalte dragshow gjorde han i en alder av 15. Siden har det fortsatt.

LES MER:

Nuart satte verdensrekord!

BETALT: Mio tar betalt for oppdrag som drag-Mio, men i praksisen er den bi-inntekt han har på si. Til vanlig studerer han.

Mye satire og svart humor

Fra onsdag 2. september til og med søndag 6. september arrangeres LHBT-festivalen Stavanger på skeivå for 17. gang. På ny skal fordommer brytes ned, og uvitenhet stanses. Viktig arbeid.

Fra før har Mio optrått blant annet under Gaypride på Island, med 100.000 tilskuere, og han har også dukket opp på tv-skjermen i hjemlandet.

Det er mye satire og svart humor. Vi liker å gjøre narr av samfunnet rundt oss.

I forbindelse med Stavanger på Skeivå skal Mio opptre, under kunstnernavnet Miss Mio Amore, med gruppa Stay-Ups på fredagen, klokken 22.00 hos Gaffel & Karaffel i Øvre Holmegate.

Som du kanskje har merket: Mio tyr til noen engelske gloser her og der, for å beskrive følelser.

\- Å stå på scenen er amazing kjekt. Det blir et to timers show, med sang og dans. En slags revy, egentlig.

- Hva skulle du ønske flere visste om dragshow?

\- At drag er en form for kunst. Den er litt på sidelinjen av skuespill og popkultur, men den er der. Og så er det mye satire og svart humor. Vi liker å gjøre narr av samfunnet rundt oss. Et slikt show er en god måte å se verden på fra et ståsted som ikke er svart/hvitt.

Sin egen superhelt

Noe av det mer overraskende en ofte hører fra folk som lever av å stå på scenen, er at de egentlig er ganske sjenerte, og at de er en helt annen person på scene enn på privaten.

- Hvordan er drag-Mio forskjellig fra Mio?

\- Det er to helt forskjellige personer. Som Mio trekker jeg meg litt tilbake, og er litt beskjeden. Men når jeg er Mio Mio, da er jeg min egen superhelt. Jeg gjør ting som jeg ellers aldri ville gjort. Det er som å sette på en maske. Jeg får være en annen person.

Når jeg er Mio Mio, da er jeg min egen superhelt. Jeg gjør ting som jeg ellers aldri ville gjort.

- Befriende?

\- Ja, veldig. Man kan også bruke det litt som terapi. Få fri fra seg selv, på en måte.

- Er du en av de som må ha nytt kostyme hver gang?

\- Ja! Jeg elsker mote og design. Derfor har jeg veldig få kjoler som jeg har hatt på meg mer enn to-tre ganger. Hjemme har vi en 12 kvadratmeter stor bod som bare er for drag-Mio, og den er stappfull. Skikkelig stappfull.

- Blir han du er gift med irritert av mengden klær?

\- Nei, heldigvis ikke! Boden står i kjelleren.

KLÆR: - De fleste kjøper jeg i Stavager, men jeg handler også online. Som oftest gjør jeg likevel mine egne vrier og syr klærne litt til, sier Mio.
Publisert:
  1. Stavanger

Møt Stavangers eneste drag queens: – Det har ingenting med legning eller seksualitet å gjøre

– Mange spør mannen min om jeg er «dame» hjemme, sier Mio. Nå skal de arrangere Eurovision-finale.

Publisert: