Ansatte i Hall Toll går til sak mot Heidi’s Bier Bar

22 tidligere ansatte ved utestedet Hall Toll går til sak mot sin nye arbeidsgiver. – De ser ingen annen utvei, sier deres advokat Niels-Christian Schelver Petersen.

Publisert:
I februar i år stengte utestedet Hall Toll dørene i Stavanger, og 22 ansatte ble permittert. Nå går de til sak mot sin tidligere arbeidsgiver.

Bakgrunnen for stevningen er at tidligere ansatte mener arbeidsgiver har permittert dem på ulovlig grunnlag.

Les Heidi’s Bier Bars tilsvar nederst i saken.

Nytt konsept

Det var i januar i år at restauranten, baren og nattklubben Hall Toll bekreftet at utelivskjeden Heidi’s Bier Bar ville ta over lokalene.

Fredag 22. mars hadde det nye konseptet åpningsfest.

Det ble uten 22 tidligere ansatte, som fremdeles er permittert etter at Hall Toll stengte dørene i begynnelsen av februar.

– Arbeidsgiver har sagt at permitteringene skal trekkes tilbake, og at arbeidstakerne skal tilbake til jobb. Jeg er ikke informert om noen slik tilbakeføring ennå, sier arbeidstakernes advokat Niels-Christian Schelver Petersen.

Advokat for Heidi’s Bier Bar, Marius Gjetnes, mener de ansatte ble permittert på grunn av Hall Tolls økonomiske situasjon. Dette på tross av at 2018 var et godt år økonomisk for utestedet.

Heidi’s Bier Bar erstattet Hall Toll ved årsskiftet. Her bygges den tidligere nattklubben om. Bildet ble tatt før åpningsdagen 22. mars.

Røde tall

Ifølge Proff.no gikk Hall Toll sist med overskudd i 2014. I perioden 2015 til 2017 hadde selskapet et samlet underskudd på 7,18 millioner kroner.

Men i 2018 opplevde selskapet en opptur.

– 2018 var veldig bra. Vi går ned med flagget til topps og klarte å snu den dårlige trenden. Regnskapet er trolig ikke klart før i mars, men vi kan allerede nå si at vi vil gå i pluss, sa daværende daglig leder ved Hall Toll, Lavrans Gjønnes, til Byas i januar.

Ulovlig permittering

De permitterte mener Hall Toll i realiteten har brukt permittering som et grunnlag for å avslutte arbeidsforholdene uten å gi dem en oppsigelse.

– Ved oppsigelse har arbeidsgiver plikt til å betale full lønn på vanlig måte i oppsigelsestiden. Ved å permittere dem sparer arbeidsgiver lønnskostnader, slik arbeidstakerne ser saken, sier Schelver Petersen.

Han forteller at de permitterte taper lønnsinntekter på dette, mens Hall Toll sparer penger.

Kompensasjon

De 15 første dagene man er permittert, får man ikke dagpenger, men lønn fra arbeidsgiver. Dette kalles arbeidsgivers lønnspliktperiode.

Etter lønnspliktperioden kan man søke om dagpenger fra NAV. Det har man rett på inntil 26 uker i løpet av en periode på 18 måneder.

– De ansatte blir påført et lønnstap her som det ikke er grunnlag for, og som de ønsker å få kompensert, sier Schelver Petersen.

Han forteller at de permitterte har forsøkt å komme frem til en løsning med arbeidsgiver.

– De har blitt totalt avvist av Hall Toll og de nye eierne Rekom.

Dette sier Heidi’s

Aftenbladet har stilt Heidi’s Bier Bar en rekke spørsmål, men de ønsker kun å svare på mail gjennom sin advokat Marius Gjetnes. Mailen er gjengitt i sin helhet, uredigert - dette var et krav fra dem:

«Pakkhuset på Holmen AS synes det er utrolig trist at en del av de ansatte har gått til sak mot arbeidsgiver, og arbeidsgiver ønsker selvsagt ikke å forhåndsprosedere noen sak i media. Arbeidsgiver bidrar imidlertid mer enn gjerne til å opplyse de faktiske forhold som kort kan sammenfattes slik:

Samtlige ansatte ved Hall Toll ble permittert på grunn av selskapets økonomiske situasjon. For å bli konkurransedyktig måtte man endre på konseptene og derfor har man midlertidig stengt ned restauranthuset. Det ene nye konseptet er Heidis Bier Bar, og samtlige ansatte som ønsket å arbeide der har fått tilbud om det. Videre er permitteringen avsluttet for alle som var baransatte eller servitører i bar, idet Heidis ble åpnet den 22. mars. De resterende permitterte skal ikke tilbake i jobb på Heidis, men tilbake i restaurantdriften, som arbeidsgiver nå jobber på spreng for å igangsette så raskt som mulig.

Arbeidsgiver har forståelse for at det er en stor belastning for de ansatte å bli permittert, men dette var nødvendig og det riktige steg for å foreta denne nødvendige snuoperasjonen. Arbeidsgiver både har hatt og har dialog med de ansatte, og håper at de ansatte vil se positivt på å komme tilbake til arbeid og bidra til at det nye restauranthuset på Holmen også i fremtiden blir et populært samlingssted i Stavanger».

MER FRA BYAS:

LES MER:

Unge snakker engelsk med dansker

LES MER:

Karoline (30) fortalte hele Norge om familiesykdommen: – Sliten, men lykkelig

LES MER:

Nå skal det igjen serveres gresk mat i Sølvberggata

LES MER:

Mathilde (23): – Det tok tid å akseptere hvordan jeg så ut

Publisert:

Tidligere Hall Toll-ansatte: – Vi er forberedt på å gå rettens vei om vi må

23 tidligere ansatte ved Hall Toll er fortsatt permittert. De går knallhardt ut mot sin nye arbeidsgiver og føler seg dårlig behandlet. Nå loves det en avklaring etter påske.

Publisert: