Aktuelt

Skamroste bergensere tar over Varmen i Stavanger - for én kveld

Bergenserne hos kritikerroste Lysverket skal styre Varmen i Stavanger. For one night only.

Publisert:
 • Ivar Vasstveit
ÅPNING: Interessen var stor da Lysverket åpnet i 2013. Siden har den blitt enda større.

\- Det er helt kokko!

Fredrik Saroea ler så det rister inn i telefonrøret, fra Bergen til Stavanger. Sannsynligvis kunne vi hørt ham like godt uten telefonen. Lydnivået ligger og vaker et sted rundt 2,9 på Richters skala. Bittelitt jordskjelv.

- Mat og drikke, nattklubb og konserter. Kan du kort oppsummere Lysverkets filosofi for oss som aldri har vært i Bergen?

\- Nei. Ha, ha!

\- Eller, jeg kan prøve. Vi er en ufattelig overambisiøs og seriøs sjappe med god mat og lave skuldre.

Skryt alle veier-i-fra

Stavanger-folk kjenner Fredrik best som vokalist i rød joggedress- og hurrabandet Datarock, men bergenseren er en type med flere jern i ilden. Som Lysverket. Bergens hotteste restaurant skråstrek nattklubb om dagen.

Siden starten i 2013 har restauranten rukket å få mye skryt. Oppslagene er mange, og de kommer fra hele verden. Selvfølgelig har «it»-magasinetKinfolk skrevet om Lysverket, og Wallpaper. Fancy blader, med minst like fancy navn. Og det stopper ikke der.

Jeg ville lage et utested for oss som var opptatt av musikk, og var glade i god mat og drikke.

«Til sammen utgjør alle Lysverkets ideer et enormt kult sted», skriver New York Post, mens magasinet GQ rangerer Lysverket som den tredje beste restauranten i Norden.

LES OGSÅ**:

LES MER:

Byens blideste thaisørlending flytter på seg

**LES OGSÅ:

LES MER:

I et hjørne på Sølvberget står Beniamino Bilali og lager pizza i toppklasse

I ACTION: Med Datarock har Fredrik Saroea spilt et ukristelig høyt antall konserter i Stavanger-området de siste 10-15 årene.

Reisemagasinet Cone Nast Traveler smeller til med Lysverket som ett av verdens 14 essensielle reisemål, og The Independent oppgir Lysverket som den 13. beste grunnen til å besøke Skandinavia.

Alt i alt er det langt i fra rusk.

\- Vi har fått mye internasjonal oppmerksomhet for å si det sånn. Helt kokko, gjentar Fredrik, som fikk med seg et superlag av fagfolk helt fra starten.

\- Som restaurant er Lysverket blodig seriøs. Dette er folk med bakgrunn fra Michelin-restauranter, med fine dining og alt det der. Men hele ideen var at jeg ville lage et utested for oss som var opptatt av musikk, og var glade i god mat og drikke. Når serveringen er ferdig, blir Lysverket til nattklubb, fortsetter han.

LES OGSÅ: Lysverket boikotter varer fra Israel

LYSVERKET-GJENGEN: Fra venstre: Christopher Haatuft, Dag Stian Knudsen, Fredrik Saroea, Joar Nicolaysen og Stein Berge Berntsen.

Tar over Varmen

Onsdag kommer Lysverket til Stavanger for å ta over kjøkkensjef Morten Hagens Varmen bar og restaurant hos Scandic Hotel City like ved Fiskepiren,for en kveld. Det hele skjer i forbindelse med Gladmat.

Datarock-Fredrik stiller med spilleliste og DJ-set, Lysverkets kjøkkensjef Christopher Haatuft og hans sous chef kokkelerer. Et sted mellom seks og åtte retter, med bittelitt for høy musikk. Akkurat sånn det skal være.

\- Det blir en slags Lysverket light i Stavanger, sier Varmen-sjef Hagen, som selv skal lage Gladmat-lunsj med Haatuft lørdag.

\- Vi tar noe som er veldig kult i Bergen, og gir det et forsøk i Stavanger, fortsetter han.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Chili Klaus tar med chilien til Stavanger

VARMEN: Morten Hagen er kjøkkensjef hos Varmen. Det er hans kjøkken Lysverket overtar onsdag.

Ferkst, vilt og lokalt

For de som skulle lure. Alle Lysverkets referanser er i orden. Kjøkkensjef Christopher Haatuft for eksempel, er halvt amerikansk og har jobbet, svettet og stått på hos flere av junaitens aller største matnavn, som Thomas Kellers og hans restaurant Per Se (som ifølge New York Times er byens beste restaurant) og Chris Barbers Blue Hill at Stone Barns (som du kanskje har sett i Netflix-serienChef's table).

For å gjøre en lang historie kort svidde jeg noe smør i en gryte, alarmen gikk og vi måtte evakuere hele huset.

Videre gir en kjapp kikk på en av Lysverkets menyer et godt bilde på hva det går i der oppe. Vågehvaltartar, piggvar med shitake - og østerssopp og sandskjell fra Bodø. Det er i sjøen det foregår.

Ferskt, vilt og lokalt.

\- Dette er folk jeg kjenner fra gammelt av. De er flinke folk som har noe å komme med, sier Hagen.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Tango-Kjartan tar Michelin med en klype salt

**LES OGSÅ:

LES MER:

3 gode steder for veggismat i Stavanger

Svidde nesten av Munch

Varmen-sjef Hagen er ikke det minste bekymret for å la en gjeng bergensere ta over restauranten sin. Kanskje er det fordi han selv er fra Bergen. Kanskje er det fordi det bare er sånt kokker gjør. Det er nok helst sistnevnte. Kjøkkenet hans har godt av impulser utenifra, mener Hagen.

- Ingen bekymring altså. Og det til tross for at du holdt på å svi av hele Lysverket like etter åpning?

- He, he! Vel. Jeg skulle lage noe mat for et utdrikkingslag oppe i et tårn der. For å gjøre en lang historie kort svidde jeg noe smør i en gryte, alarmen gikk og vi måtte evakuere hele huset. Det henger noen Munch-greier der vet du, så det ble full baluba. Heldigvis hadde vi masse champagne og klarte å redde situasjonen i land.

KJØKKENSJEF: Christopher Haatuft er ifølge kollega Fredrik Saroea en ekstremt jovial skinhead med gulltann.

Blodseriøs mat, lave skuldre

At Lysverket har slått seg opp på en blanding av blodseriøse kokkekunstner, og enormt lavthengende skuldre høres mistenkelig kjent ut.

Uten sammenligning forøvrig har mer casual-orienterte spisesteder, som Egget og Døgnvill burger, gjort det skarpt i Stavanger den siste tiden. I hvert fall om vi skal dømme etter køene for å komme inn.

Det er liksom ikke så snobbete å ha vinkompetanse.

- Hvordan kan det ha seg?

\- Om det er en trend vet jeg ikke, egentlig. Men i Norge i dag er det mange flere som har tid til å interessere seg for mat. Det er liksom ikke så snobbete å ha vinkompetanse lenger, og du må ikke være over 60 for å like godt øl, sier Fredrik Saroa.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Hos Egget er stilen casual, maten formel 1

HOTELL: Det er hotellrestauranten Varmen i Scandic-hotellet ved Fiskepiren Lysverket kommer og tar over onsdag kveld.

Skinhead med gulltann

For Lysverket er det nemlig viktig at rammene ikke er så stive.

\- Kjøkkensjefen vår for eksempel, er en enormt hyggelig og utadvendt skinhead med gulltann som elsker å prate med gjestene. Sånt blir det en veldig personlig service ut av. Selv hadde jeg vært ukomfortabel med å gå på fine dining-restaurant uten å beherske etiketten. Da er det mye bedre å få god mat servert, uten at en føler seg dum, fortsetter Saroea.

Bergenseren liker å ta seg en øl og lytte til for høy musikk. Er det ikke sånt hos dere også?

- Kunne et konsept som Lysverket fungert i Stavanger?

\- Ja. Egentlig er jo de to byene ganske like. For Lysverket er det viktig at vi er en Bergen-restaurant som forholder seg til Bergen og bergenserne. Ikke noen andre. Bergenseren liker å ta seg en øl og lytte til for høy musikk. Er det ikke sånt hos dere også? Klart det kunne fungert.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Nytt Sabi-konsept - hva med sushi av kobbunger?

Publisert:
 1. Stavanger
 2. Restaurant

5 høydepunkt verdt å få med seg under Gladmat

En halvgal slakter, en chilispisende danske og ny luksussushi. Her er våre favoritter.

Oppdatert:

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  Den spiselige byfesten: - Vi er et fint supplement til Gladmaten
  6 ÅR SIDEN
 2. AKTUELT
  Ber politiet stenge juice- og smoothiebar i Stavanger umiddelbart
  6 ÅR SIDEN
 3. AKTUELT
  Oups! Her bryter Gladmat loven!
  6 ÅR SIDEN
 4. AKTUELT
  To nye restauranter: Fersk tacokjede og brasiliansk steak house åpner dørene
  6 ÅR SIDEN
 5. AKTUELT
  5 ting du kan gjøre i helgen
  6 ÅR SIDEN
 6. AKTUELT
  Her skal du få litt saus i fjeset når du spiser burger
  6 ÅR SIDEN