Helt ordinært på XO: Grei nok burger, herlig komle

Terningkast 3 til XO Bar & Restaurant i Stavanger sentrum.

Publisert:
  • AV: Harald Birkevold
LOKALET: Interiøret på XO Bar vil aldri vinne noen designpris. Det tror vi både eieren og stamgjestene lever svært godt med.

Totalkarakter: 3/6

Prisnivå:

Forretter: 110 - 200 kroner

Hovedretter: 220-400 kroner

Desserter: 130 kroner

XO Bar & Restaurant, Skagen 10, Stavanger.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Sabi Sushi med helt nytt restaurantkonsept

Sist jeg besøkte XO Bar & Restaurant i embets medfør, for 13 år siden, spiste jeg komler.

Derfor, tenkte jeg, er det sikkert smart å prøve dem igjen. For å sjekke at de fortsatt er gode.

XO Bar er neddempet harry, ser jeg at jeg skrev den gangen, for 13 år siden. Jeg er ikke helt sikker på hva jeg mente med det. Det er jo ikke noe som helst neddempet med trubadur, for eksempel. Og de har trubadur. Den bråkete vifta over inngangsdøren er derimot ikke harry, bare plagsom.

Det samme gjelder småfluene, som det var mange flere av enn betalende gjester denne nokså stille tirsdags ettermiddagen. Trubaduren hadde heldigvis fri.

Tar ingen sjanser

Menyen til XO er en fargesterk affære på 25 sider, og det skulle ikke forundre meg om den har stått noenlunde urørt siden den gangen i 2002. Noen endringer har sikkert skjedd, men stort sett står XO plantet som en påle midt i det såkalt folkelige.

Et knippe småretter, som hvitløksbrød eller karbonade med eller uten speilegg, serveres fram til klokken nitten. Deretter kan man velge blant sju bestselgere og fem ulike typer husmannskost, samt en a la carte meny med fire forretter, seks hovedretter og to desserter.

Det er i det hele tatt litt av en meny. Kokkene har det ikke lett på sånne steder, og ofte går det store utvalget ut over kvaliteten på den enkelte retten. Dette er en av grunnene til at de aller beste restaurantene som regel har langt færre retter å velge mellom.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Masterchef-Kjelde tar Michelin med en klype salt

Burgeren skuffet

Ledsageren har aldri sett en hamburger hun ikke har hatt lyst på, og siden XO Bar reklamerer eplekjekt med at burgeren deres er "Norges beste", var det naturlig for henne å sjekke den. Jeg gikk som sagt for komlå.

For å drepe ethvert tilløp til spenning: Burgeren til XO er ikke Norges beste. Jeg kan i farten komme på minst fem plasser i Norge jeg har smakt bedre burger, og en av dem ligger rett på andre siden av gata og heter Døgnvill.

Burgeren på XO Bar er av typen "grei nok". Kanskje "grei nok, pluss". Gourmetburgeren som bare inneholder åtte prosent fett, kommer med tykkskårne fries, salat og coleslaw, samt bacon og to friterte løkringer. Stort minus for ikke å servere coleslawen ved siden av. Når den italienske salaten ligger oppi burgeren, bløter den ut burgerbrødet og gjør det klissete og ulekkert.

Komlene var fortsatt gode. Veldig gode.

Herlig komle

Komlene, som fikk meg til å svinge meg opp i en panegyrisk hyllest ved siste besøk, var fortsatt gode. Veldig gode. Konsistensen, som er helt avgjørende i en god komle, var prima. Litt seig, men ikke så seig at kniven setter seg fast. Passe grove. Lammekjøtt som var mørt og saftig og passe salt. Kålrot- og gulrotstappe som var gloende varm men muligens litt for søt (for mye gulrot). En liten, men velsmakende, såkalt "gourmetpølse". Baconfett. Herlig.

Til dette hadde vi hver vår øl, rett og slett. Ledsageren en ærlig Heineken, jeg en litt vassen stout fra Guinness' sjalu lillebror, Murphy's.

**PRISGUIDE:

LES MER:

Her får du billigst og dyrest øl på byen

Dessertmenyen er svært beskjeden, sett i lys av det ellers ganske voldsomme utvalget. Kanskje stamgjestene på XO er på slankekur, hele gjengen? Valget står mellom creme brulee og is. Vi tok en hver. Isen, tre kuler vaniljeis i glass, med litt sjokoladesaus (fra flaske?) og noen spredte bær, var ikke noe å skrive hjem om. Dere vet den snerken som kommer på toppen av iskremen når isen har vært litt smelta og så frosset igjen? Og de litt knasende krystallene som er et resultat av det samme? Ikke bra.

1000 kroner inkludert tips er selvsagt for mye.

Tam brulee

Creme brulee er en vanskelig dessert. Den opptrer i mange versjoner, og noen av dem minner bare i navnet om den franske originalen. XO sin versjon er midt på treet. God konsistens, men lite smak.

For dette, pluss to kopper kaffe (latte og espresso) betalte vi drøyt 1000 kroner inkludert tips. Det er selvsagt for mye.

For 1000 kroner for to kan du spise mye bedre andre steder. Men XO har overlevd lenge på tørste stamgjester og tilfeldige turister, og vil helt sikkert overleve en god stund til.

FLERE ANMELDELSER:

LES MER:

Sabi Sushi Sandnes: God sushi, trist lokale

LES MER:

**Allegro: Bravissimo! Velkommen tilbake**

LES MER:

**Kitchen&Table: - Meget god valuta for pengene**

LES MER:

Bevaremegvel! Hva mer kan man ønske seg?

LES MER:

Charlottenlund: Ikke midt i lysløypa, men verdt turen

LES MER:

Charles & De holder fortsatt formen

Publisert:

Anmeldelse Harry Pepper: Lekkert utseende, gode smaker

Etter 30 år i tex-mexens tjeneste i Stavanger, holder Harry Pepper fortsatt stilen.

Publisert:
  • Jan-Erik Larsen