Skjenkekontrollen: – Vi ser at ungdom ofte er roligere og drikker mindre enn godt voksne

I fjor sirkulerte «to-øl-regelen» i Stavanger, men i år kan du kjøpe det doble på Mablis. Likevel ser det ut til Stavanger-folket har kontroll på alkoholkonsumet.

Oppdatert:
På Mablis kan man bestille fire øl om gangen.

Mens festglade mennesker danser til EMIR, den ene halvdelen av hip hop-duoen $ushi x Kobe, går skjenkekontrollen rundt på festivalområdet. Deres oppgave? Å påse at du ikke blir dridas.

– Vi observerer menneskene her på festivalen. Hvis vi ser noen som er overstadig beruset følger vi med dem en stund, for å se at de faktisk er for fulle. Hvis det er tilfellet tilkaller vi vaktene, forteller kontrollørene fra skjenkekontrollen.

De vet godt hva de skal se etter.

– Vi ser på gangen, om folk må ta støtteskritt og om de sløvt ansiktsuttrykk. Når man selv er edru, er det lett å se hvis noen er åpenbart påvirket.

For sikkerheten

Etter at «We love the 90s» konserten i 2017 gikk over styr, valgte kommunen å innføre en begrensning på antall enheter man kunne kjøpe i baren samtidig. Det var tidligere lov med fire, men det nye vedtaket reduserte antallet til to.

Flere raste over «regelen» som hadde til hensikt å begrense alkoholkonsumet på arrangementer.

– Jeg kan forstå at mange opplevde vedtaket som dumt og urettferdig, men det handlet blant annet om sikkerhet.

I år er derimot antall enheter doblet, og tilbake til den opprinnelige «regelen» på fire. Men selv om Stavanger-folket kan kjøpe flere øl samtidig, ser det ut til at de aller fleste har kontroll på alkoholkonsumet.

– Det er fint vær og det er klart folk har drukket, men det ser veldig greit ut. Det er ingen vi har reagert noe særlig på enda, sier en av kontrollørene.

Forskjell på DJ Tiesto og festival

Tross at «to-øl-regelen» er opphevet, merker ikke skjenkekontrollen noen stor forskjell fra fjoråret.

– Vi ser ikke så mye forskjell så langt. Men det handler også mye om hvilket arrangement det er. Folk drikker gjerne mer på DJ Tiesto og «We love the 90s»-fester, sier den ene kontrolløren.

– Dette er et familiearrangement som skal være familievennlig. Det gjør noe med alkoholkonsumet, legger den andre til.

Ungdom ofte bedre enn voksne

Det er ikke bare på festival skjenekontrollen observerer festdeltagerne. De er til stede på utesteder, russetreff og konserter. Skjenkekontrollen mener at ungdommene ofte er flinke til å oppføre seg.

– Vi ser at ungdom ofte er roligere og drikker mindre enn godt voksne.

– Ungdommene er ofte enklere å forholde seg til - for eksempel på russetreff. Men på Mods-konserten hvor mange av publikummerne var godt over 40 år var ikke alle fult så enkle, sier den ene kontrolløren med et glimt i øyet.

Publisert:
Oppdatert:

Konklusjon: - Et rolig og hyggelig publikum

Festival, sommervær og alkhol. Det kan fort resultere i høyt alkoholkonsum og bråk.

Oppdatert: