6 ekspertråd til deg som er nyutdannet og arbeidsledig
Imponer sjefen i konkurransen mot folk som har mer arbeidserfaring enn deg.
- Alise Lea Tiller
I nedgangstider er det lett å miste motivasjonen.
Selv om du kanskje har en god utdanning viser det seg at det er vanskelig å finne en relevant jobb, eller en jobb i det hele tatt.
Seniorrådgiver i arbeidspolitikk, Anne K. Lervik, har seks gode tips til unge og nyutdannede som har lyst på jobb:
1. Trekk frem personlig kompetanse
Fortell om dine personlige kvaliteter til arbeidsgiver.
– Undersøkelser om kompetansebehov viser at etterspørsel også går ut på at arbeidssøker er flink til å vise personlig kompetanse. Ifølge Virkes arbeidslivsundersøkelse etterlyser 54 prosent av arbeidsgiverne at de ansatte må lære å ta mer initiativ, bli mer kreative og øke omstillingsevnen, sier Lervik som jobber i hovedorganisasjonen Virke.
– Alle kan identifisere seg med disse kvalitetene, men da kan man viser til eksempler som understreker. For eksempel å ha vært håndballeder i lokalmiljøet viser at man er initiativrik.
2. Bygg nettverk og bank på dører
– Sørg for å gjøre kjent at du er på jakt etter jobb, sier Lervik.
Å bygge nettverk kan systematiseres i en liste over kontakter, bekjente, venner og familie. Systematiser oversikt over mulige arbeidsplasser. Deretter oppsøker du én og én og presenterer deg selv. Husk å legg igjen CVen der du også selger dine personlige kompetanser.
3. Oppsøk karriereveiledning
– Ta kontakt med lokalt karrieresenter og få råd på alternative muligheter ut fra din egen kompetanse. Kanskje kan du få gjennomført tester for å kartlegge egne kompetanser, sier Lervik.
Lokale karrieresenter kan være Nav, Universitet eller skoler dersom du har tilknytning der.
Gjør for eksempel som Lisa Kristine (29). Jobbsøknaden hennes er litt utenom det vanlige. «Du må være kjekk, attraktiv og gi meg rom til å være meg selv»
4. Ikke fullført skolen?
Mangler du å fullføre noen fag eller at du rett og slett ønsker å ta noen fag - gjør det!
Kanskje du alltid har drømt om å lære mer om et felt, eller det finnes et fag du kan ta for å bygge på det du allerede kan. Nå er tiden for å styrke kompetansen.
5. Vurder flytting
– Vurder arbeidsmarkedet andre steder i landet, råder Lervik.
Arbeidsmarkedssutsiktene er svært forskjellige i landet. Din kompetanse kan være etterspurt i en del av landet, og nærmest umulig å få jobb innen i andre deler av landet.
6. Tenk nye bransjer
– Det er store karriere- og arbeidsmuligheter innenfor handels- og servicenæringen, sier Lervik.
Innen handel og tjenester er det fortsatt en viss sysselsettingsvekt. Nesten 80 prosent av alle ledige stillinger i 2. kvartal 2015 var i handels- og tjenestenæringene. Dette reflekterer at det er her de fleste arbeidsplassene er.
Ser du etter butikkjobb? Det er ikke uvanlig med flere runder med jobbintervju. Det er ikke uvanlig med flere intervjurunder
– Handel og tjenester sysselsetter mer enn 7 av 10 personer. Denne delen av arbeidsmarkedet utgjør en stor del av verdiskapingen. Handel er en stor ungdomsarbeidsgiver som vet å gi arbeidstaker tilpasset og konkret opplæring. Handelsbedriftene foretar betydelige investeringer i systematisk internopplæring som gir gode karrieremuligheter.
6 ekspertråd til deg som er nyutdannet og arbeidsledig
Imponer sjefen i konkurransen mot folk som har mer arbeidserfaring enn deg.