Tiårsjubilant ønsket studentene velkommen

Strålende solskinn, spente studenter og en ivrig rektor. Endelig er studieåret ved Universitetet i Agder (10) i gang.

Oppdatert:
Nesten helt fullt i solskinnet på campus mandag morgen.

Det er ti år siden Høgskolen i Agder ble til Universitetet i Agder (UiA). For rektor Frank Reichert satt smilet og latteren løst da studentene inntok stolene foran scenen utenfor universitetet like før klokka 10 mandag morgen.

– Den beste dagen i mitt liv! Endelig er vi i gang. Medarbeidere jeg treffer i heisen bare smiler, og sier «endelig», forteller rektoren til KRSby.

I sin tale kunne rektoren blant mye annet skryte av internasjonalt samarbeid, Norges mest moderne automasjonslab og studentdemokrati.

– Studiestartuka er veldig viktig. Vi har brukt mye tid på å gi deg den best mulige starten. Bli kjent med dine medstudenter. Skap vennskap for livet. Delta! sa rektoren i sin tale.

Studentorganisasjonen i Agder-leder Kai Steffen Østensen, Venstre-leder Trine Skei Grande og Universitetet i Agder-rektor Frank Reichert på tur rundt på området like før studieåret ble åpnet.

Håper ungdom sier ifra

Tradisjonen tro åpnes studieåret av en kjent politiker. I år er Trine Skei Grande fra Venstre hentet inn for å kaste glans over åpningen ved campusene i Kristiansand og Grimstad.

– Det var veldig stas å bli spurt om å holde denne talen. Det var et ærefullt oppdrag. Jeg føler at Venstre har stått veldig på for Universitetet i Agder, med flere studieplasser og stipendiater i budsjettforhandlingene, så jeg skjønner litt hvorfor vi ble spurt.

Venstre jobber hardt for å komme seg over sperregrensen ved høstens stortingsvalg. Partilederen er tydelig på at ungdom må bruke stemmeretten.

– Det som er viktig ved høstens valg er at ungdom stemmer. Det er skikkelig viktig. De voksne som ofte er litt kritisk til reformer, skole og kunnskap kommer til å stemme. En av suksessfaktorene til Venstre er å klare å mobilisere nok ungdom. Vi trenger å få dem til stemmeurnene for å løfte kunnskap, kunnskapspolitikken og miljøpolitikken, sier Grande.

– 66 prosent av unge mellom 18 og 21 stemte for fire år siden. Klarer man å heve det i år?

– Jeg håper at alle den flinke ungdommen vi har også er flink 11. september. Dagens ungdom er veldig pliktoppfyllende, og jeg håper at de bruker muligheten til å si ifra om hva som er viktig for dem, sier Venstre-lederen.

LES OGSÅ:

LES MER:

Her er programmet for fadderukene i Kristiansand

LES MER:

– Ingen arrangementer med spesielt drikkefokus

LES MER:

290 studenter i kø for studentbolig i Agder

Bandet VIAN underholdt oppmøtte studenter.

– Føler på sommerfuglene

Bandet VIAN, med dype røtter i universitetets musikkmiljø, og Pål Rake var blant dem som sto for det musikalske under årets studiestart.

«You are not alone. We are here for you» er tittelen på Pål Rakes offisielle studiestartlåt.

Gjennom uka som kommer er det kulturelle tilbudet til nye og gamle studenter stort. For Kai Steffen Østensen, som er leder for Studentorganisasjonen i Agder (STA), er studiestarten en magisk dag.

– Det er deilig. Det er jo bare å se utover her på alle de forventningsfulle studentene som har sin første skoledag. Sånn skal det være. Jeg føler på sommerfuglene som jeg tror veldig mange andre også har, forteller han.

STA-leder Kai Steffen Østensen.

I likhet med rektor Reichert var Østensen tydelig på at alle må inkluderes.

– I barnehagen fikk vi beskjed om at alle barn skulle leke med alle, men hvorfor må vi ikke det når vi er voksne? På vårt universitet skal fellesskapet sikre at alle får være med. Du har selv et ansvar i å bidra, men du har også et ansvar i at dine medstudenter har det bra – både norske og internasjonale, sa Østensen fra talerstolen.

Følg KRSby.no på Snapchat eller Facebook for hyppige updates!

Publisert:
Oppdatert:

290 studenter i kø for studentbolig i Agder

Agder ligger under landsgjennomsnittet i boligtilbud for studenter. Helgen før studiestart står 290 studenter i boligkø, og flere tyr til det private markedet.

Publisert: