Ønsker at kjøretimer skal gi gyldig fravær

Fraværsgrensa kan gjøre det vanskelig å kombinere kjøreopplæring og skolegang. Det ønsker et flertall av fylkespolitikerne å gjøre noe med.

Oppdatert:
Rogaland fylkeskommune skal søke om lov til å starte et prøveprosjekt hvor kjøreopplæring regnes som gyldig fravær. Kun deler av kjøreopplæringen gir gyldig fravær i dag.

Rogaland fylkeskommune skal søke Kunnskapsdepartementet om lov til å starte et prøveprosjekt hvor kjøreopplæring gir gyldig fravær.

Dette kom fram under møtet i fylkestinget tirsdag.

Saken ble tatt opp som en interpellasjon av gruppeleder i Rogaland Frp, Margrete Dysjaland.

Forslaget ble vedtatt med 28 mot 19 stemmer.

Må sikre kjøreopplæringen

Dysjaland påpekte under møtet at fraværsgrensa skaper problemer for elever på videregående som skal ta sertifikatet.

– Det ble tidligere i år gitt et innspill fra ungdommer til Fremskrittspartiet på problematikken rundt dette. Vi har etter innspillet jobbet med å innhente informasjon og se på muligheter for å få til en endring for elevene i Rogaland, sier Dysjaland til Byas.

LES MER:

Disse sjåførene er de verste, ifølge politibetjenten

LES MER:

Jesper (18) droppet ut av vgs, men fikk fast jobb uten fagbrev

Hun forteller at målet er at mest mulig av kjøreopplæringen skal gi gyldig fravær. Noe hun mener er nødvendig, spesielt for ungdom som skal jobbe innenfor hjemmetjenesten, anleggsarbeid og byggebransjen.

Dette er yrker hvor man i større grad er avhengig av førerkort for å få seg jobb etter endt skolegang.

– Da må vi også sikre at elevene våre har mulighetene for å oppnå førerkortet. Vi håper interpellasjonen fører til at Rogaland får en prøveordning hvor de fleste kjøretimene gir gyldig fravær, slik at elevene kan få opplæringen kontinuerlig og ikke bare én kveld i måneden, sier Dysjaland.

Margrete Dysjaland (Frp) fikk med seg flertallet i fylkestinget tirsdag.

Slik er reglene i dag

I dag er det kun deler av den obligatoriske kjøreopplæringen som gir elever gyldig fravær (se faktaboks).

Fraværsgrensa ble innført skoleåret 2016/2017. Dersom en elev har mer enn ti prosent udokumentert fravær i et fag, har ikke eleven rett til å bli vurdert i faget (se faktaboks).

Fraværsgrensa gjaldt ikke under koronapandemien, men ble satt i verk igjen 11. oktober.

Positiv fylkesordfører

Fylkesordfører Marianne Chesak (Ap) sa i sitt svar til Dysjaland at hun er enig i at dagens fraværsgrense er rigid og vanskelig å håndtere for elevene.

Hun var også positiv til Dysjalands forslag, men var forberedt på vente og la den nye regjeringen se nærmere på hvordan dagens fraværsregler kan endres.

Fylkesordfører Marianne Chesak var positiv til forslaget fra Frp, men var forberedt på å la regjeringen selv se nærmere på endringer i fraværsreglene.

– Det at vi nå skal sende inn en søknad til Kunnskapsdepartementet, synes jeg ikke er et problem. Jeg støttet intensjonen til Margrete (Dysjaland) og vi er positive til fleksible ordninger, sier fylkesordføreren.

– Fraværsgrensa gjelder hele landet. Hva tenker du om mulighetene for at Rogaland får sin egen ordning?

– Slik jeg ser det står det mellom to svar. Det ene er at Kunnskapsdepartementet stiller seg positive til et slikt prøveprosjekt. Det andre er at departementet er negative fordi regjeringen selv ønsker å se nærmere på fraværsreglementet, sier Chesak.

LES MER:

Tre år med fraværsgrensen i videregående - slik har det gått

LES MER:

Fastlege om fraværsgrensa: - Jeg bruker opp tid som kunne gått til pasienter som trenger meg mer

LES MER:

Fraværet sank med 40 prosent i videregående skole

Publisert:
Oppdatert:

Bind og tamponger kan bli gratis på videregående skoler

– Sanitærprodukt for jenter er like elementært som tørkepapir på toalettet, sier fylkesordføreren.

Oppdatert: