Her er årets lokale juleøl og julebrus
Du vet gjerne hva du skal spise i jula, men er du usikker på hva du skal ha i glasset? Her er de lokale mulighetene.
Jula nærmer seg med stormskritt, og det merkes!
Butikkhyllene har vært fulle av pepperkaker og nisseluer siden oktober, julestrømpene havnet i butikkhyllene på Europris allerede i september!
Men, det er ikke bare mat og søtsaker som hører julen til, det gjør også juleøl og julebrus.
Vi har tatt en prat med de lokale bryggeriene om hva de har å by på denne jula.
PS: Har du lyst til å bli bedre kjent med bryggeriene i distriktet? Da bør du få med deg denne saken.
Berentsens Brygghus
Julebrus
Julebrusen til Berentsen er nok en gang å finne i butikkhyllene, og bryggeriet sier lite om smaken, men sier at den er basert på tradisjonelle julebrus-oppskrifter fra 1950-tallet og utover.
Juleøl - 4,7 prosent
En klassisk øl i lagerkategorien. Det er brukt fem typer malt for å gi kompleksitet, samt å gi karakter til ølet, slik at det passer godt med julematen.
Berentsens Juleaquavit - 38 prosent
Duft av karve, vanilje og einebær med innslag av tørket frukt fra spanske Oloroso sherryfat. Bløt og balansert, middels kraftig men med lang ettersmak.
Jule Avec - 9 prosent
Passer til tradisjonell norsk julemat, spesielt juleribbe og har rik duft av mokka, kaffe, fiken og malt. Smaken er av nøtteaktig fruktsødme, mørk malt, karamell og sjokolade.
Julefnugg - 6,5 prosent
Dufter av sjokolade og søt malt, og er et øl til tradisjonell norsk julemat. Dyp, gyllenbrun farge, og smaker av sjokolade, karamellmalt, honning og tørkede dadler.
Stelliger Divum - 19 prosent
Dessertøl som passer til blant annet skarpe oster (Roquefort), søte julekaker og søte desserter. Konsentrert, balansert, søt og med lang ettersmak. Dufter av julekrydder.
The Holy Bock Vanilla - 7,5 prosent
Bockøl i tradisjonell stil med utradisjonell vri. Preg av karamellisert malt og fremtredende vanilje. Berentsens har tilsatt eget uttrekk av Bourbon vaniljestenger fra Madagaskar. Passer til desserten og for seg selv.
Jåttå Gårdsbryggeri
Helnorsk Jul - 8 prosent
Mørkt og fruktig øl som passer til julematen, enten det er ribbe, lutefisk eller pinnekjøtt. Det brune gårdsølet er brygget på lokale ingredienser.
Filipine - 4,7 prosent
Krydret red ale med hint av einebær, sitrus og furunål.
Lervig
Naughty & Nice - 8 prosent
Med en gammel pilsneroppskrift og mørk malt, har Lervig sydd sammen denne doble bockølen med et hint av karamell og sjokolade. Passende både før, under og etter julemiddagen.
Christmas Crush - 10 prosent
Denne red ale-varianten er for deg som digger surøl. Karamell, tørket frukt og en dæsj kirsebær.
Hipster for Christmas - 12 prosent
Bourbon Barrel Aged Barley Wine med kanel. En sterk og kompleks øl på hele 12 prosent. Smakene preges også av eik og bourbon.
Salikatt Bryggeri
Salig jul - 4,7 prosent
Salig jul er et maltrikt juleøl med smak og aroma av malt, brød, kjeks, sjokolade og karamell. Ølet er undergjæret og har fått lang og kald lagring, som gir rene og definerte smaker. Brygget for å passe til mat og kos i juletiden.
Winter is coming - 7 prosent
Winter is coming er et mørkt og røstet øl med fløyelsmyk munnfølelse. Smak og aroma er dominert av sjokolade, med innslag av kaffe, kjeks og tørket frukt. Ølet kan godt drikkes til mat, men passer også utmerket alene som kos.
Skudenes Bryggeri
Julebrus
Syrlig og frisk julebrus. Smak og aroma av skogsbær og bringebær. Kommer også som lettbrus.
Julebåten Winter Warmer - 4,7 prosent
Mørk maltrik øl, krydret med julens krydder. Smak: Kanel, kardemomme og nellik. Masse julekrydder!
Nordpol X-mas Ale - 4,7 prosent
Brown Ale krydret med nellik, vanilje, lakris og einebær. Humlet med egendyrket humle.
RYGR Brygghus
Jæren Juleøl - 4,7 prosent
Jæren Juleøl er tilbake etter nesten 30 år. Brygget i samarbeid med Jæren Bryggeris gründer, Torstein Surdal. Denne gangen brygget som en bock, med lokal malt fra Laland på Jæren. En gylden litt lysere bock uten det typiske karamellpreget. En øl som passer godt til tradisjonell julemat.
Brekko vinter quadrupel - 10,8 prosent
En mørk og sterk belgisk klosterøl lagret på 10 grader i 500 dager for å oppnå den runde smaken. Aroma av nøtter, rosiner, marsipan og karamell. Lett varmende fylde og sødme. Gjæren er fra Westmalle-klosteret i Belgia. Passer som en avec, eller til modne oster og mektige desserter.
Yeastside Brewing Company
Fat Tony's Dessert - 4,7 prosent
Basert på en oppskrift fra Helge Enoksen. En sur fruktøl med blåbær fra Safteriet. Legenden skal ha det til at «Fat Tony» elsket blåbær, ostekake og vanilje-smoothie til dessert.
Norwegian Brown Cheese Cream Ale - 4,7 prosent
Et samarbeid mellom brygger Craig Norman og Alex Bouché fra Midsummer Hotsauce. Restene til Stavanger Ysteri blir øl hos Yeastside Brewing Company, derav denne brunost-ølen.
Nytt godteri i butikkhyllene: – Dette her var jo skikkelig digg!
Byas-redaksjonen har testet vårens godteri for deg.
Relaterte artikler
- AKTUELTEr det noen der ute som kan gjenvinne pepperkakebyen?3 ÅR SIDEN
- AKTUELTÅpner italiensk kafé i Stavanger sentrum3 ÅR SIDEN
- AKTUELTDe nominerte til #byasbeste utested er klare!3 ÅR SIDEN
- AKTUELTVerdens største nissefest kommer til Stavanger3 ÅR SIDEN
- AKTUELTBli med inn i den nye restauranten og baren i Stavanger sentrum3 ÅR SIDEN
- AKTUELT14 kjekke ting som skjer denne førjulshelga!3 ÅR SIDEN