Drømmer om landets billigste busskort

STA har store forhåpninger for nytt studentkortet. Men hva blir prisen?

Oppdatert:
Leder i Studentorganisasjoen i Agder, Silje Wingereid Hammerstad. Foto: Maren Hald Bjørgum

– Det kuleste hadde vært om man kunne gått fra å være dyrest til å bli billigst i landet. Siden dette blir et veldig avgrenset kort som kun vil gjelde for enten Kristiansand eller Grimstad, bør prisen være på nivå med de laveste, slik som i Stavanger hvor prisen er 350 kroner, sier leder i Studentorganisasjonen i Agder (STA), Silje Wingereid Hammerstad.

– Det blir godt å kunne reklamere for at vi har et godt busstilbud for studenter. Det vil nok ikke være avgjørende for om man velger å studere her, men det er en ekstra fordel, sier hun.

Det nye studentkortet ble presentert i en pressemelding.

I dag er prisen på kortet de fleste studenter bruker 530 kroner. Foto: Reidar Kollstad I dag er prisen på kortet de fleste studenter bruker 530 kroner. Foto: Reidar Kollstad

Over 400 kroner?

De har jobbet lenge med å få til et studentkort, som ble vedtatt innført på Agder Kollektivtrafikks (AKT) styremøte 9. februar.

Administrerende direktør i AKT, Siv Wiken, sier at de foreløpig ikke kan si eksakt hvor mye det nye kortet vil koste.

– Poenget er at det skal være billigere enn dagens Ung Voksen-kort, men prisen er ikke fastsatt enda. Det skal vi jobbe med, og den vil være begrenset nedad med prisen for ungdomskort. Det vil ikke være noen aldersbestemmelse for dette kortet, men man må kunne legitimere seg som student. Retningslinjene for kortet er også noe vi jobber med nå, sier hun.

Altså vil ikke studentkortet være billigere enn dagens ungdomskort. Ungdomskortet koster i dag 410 kroner, og gjelder i hele Agder.

Studenter misfornøyd med bussprisene: – Overser studentenes behov

Siv Wiken, administrerende direktør i Agder Kollektivtrafikk. Foto: Tormod Flem Vegge Siv Wiken, administrerende direktør i Agder Kollektivtrafikk. Foto: Tormod Flem Vegge

– Vanskelig å sammenligne

Hammerstad håper prisen blir lavere enn dette.

– Jeg håper det blir en bedre pris enn ungdomskortet, siden det gjelder i hele Agder og studentkortet kun i én av to kommuner. Det blir spennende å se hva prisen blir, sier hun.

Wiken sier at de vil se på hva prisene i andre byer er når de skal fastsette prisen.

– Vi vil selvfølgelig se på hvilke priser som gjelder for studenter i andre byer, men det er også vanskelig å sammenligne produkter på den måten. Det er ulike soner i forskjellige byer, noen har store og andre har små. Ung Voksen-kortet vil også fortsette, ettersom det er mange som har behov for det, sier hun.

Bussprisen økte i starten av februar

STA og Velferdstinget er veldig fornøyd med AKTs nysatsning. Foto: Reidar Kollstad STA og Velferdstinget er veldig fornøyd med AKTs nysatsning. Foto: Reidar Kollstad

Slik er prisene for studentkort i andre byer:

- Oslo: 414 kroner

- Bergen: 460 kroner

- Stavanger: 350 kroner

- Trondheim: 445 kroner

Studenter som ikke bor i Kristiansand eller Grimstad vil fortsatt måtte benytte seg av Ung Voksen-kortet. Hammersland sier at det føles bra å ha fått til en studentkortordning.

Fjerner flere busstopp i 2016

De har blitt vant til å måtte betale mye for buss.

– Nytter å være sta

– Det føles veldig godt å få dette til, ettersom det har blitt diskutert og tatt opp i lang tid. Vår sekretær har jobbet her i åtte år, og hun har hele tiden vært borti saken, sier hun.

– Har mange studenter kontaktet dere om dette?

– Vi har ikke fått kjempemange henvendelser på det, men dersom man spør studenter så kommer det jo frem at de ønsker seg billigere buss. De har blitt vant til å måtte betale mye for buss, og noen har kanskje tenkt at det ikke går an å gjøre noe med. Da er det deilig å se at det nytter, bare man er sta, sier Hammerstad.

7 ting vi HATER (og noen ting vi elsker) med buss

Hammerstad sier at det nytter å være sta. Foto: Maren Hald Bjørgum Hammerstad sier at det nytter å være sta. Foto: Maren Hald Bjørgum

Siv Wiken gir honnør til STA for måten de har jobbet med saken på.

– Studentorganisasjonen har vært veldig viktig i dette arbeidet, og de har definert et tydelig behov og jobbet systematisk med saken. Det har vært avgjørende for at studentkortet har kommet på plass. Jeg skjønner at studenter som reiser veldig kort har opplevd å betale for noe de ikke har hatt behov for, sier hun.

– Over 500 kroner for busskort er kjempedyrt

Ga seg aldri

– Hva er grunnen til at dere endelig fikk dette til?

– Noe av grunnen er at vi har jobbet mot dette så lenge, og vi har aldri gitt oss. Dette har pågått i år etter år, uavhengig av om folk ble byttet ut i organisasjonen. Nå har AKT selv skjønt at tilbudet til studentene ikke har vært det mest gunstige, og vi har vist til priser i resten av landet som viser at andre får det til. Mediaoppmerksomheten har også hjulpet, da budskapet når ut til flere, sier STA-lederen.

Publisert:
Oppdatert:

Nå får studentene eget busskort

Det nye studentkortet blir billigere og vil bare gjelde for studiekommunen.

Oppdatert: