– Litt bittert at media må inn i bildet før det skjer noe

Russen i Stavanger og Sandnes etterlyser mer dialog og informasjon fra politiet.

Oppdatert:
  • Håvard Tanche-Larsen Knutsen, Torkel Schibevaag
Russepresident Terje Hetland (innfelt) er skuffet over at politiet ikke har fått til et informasjonsmøte med Sandnes-russen, slik russen ble lovet.

– I Sandnes hadde vi et informasjonsmøte allerede i oktober. Da ble vi enige om å arrangere større informasjonsmøter på skolene, men siden den gang har vi ikke hørt noe fra politiet, sier russepresident ved Akademiet videregående skole i Sandnes, Terje Hetland.

I Stavanger har det også vært svært stille mellom politiet og russen.

– Nå er det kanskje for sent å få til noe uansett. Russetiden starter allerede 7. april, sier russepresident ved St. Svithun videregående skole, Arin Nøst.

Følg Byas.no på Facebook!

– Bekymringsverdig

Søndag gikk Nøst ut i VG og sa at det både var rart og bekymringsverdig at det ikke har vært en dialog mellom Stavanger-russen og politiet. Tall fra Kripos viser blant annet at 13 av 14 voldtektssaker i russentiden 2016 var festrelaterte.

– Det er viktig å understreke at det ikke er kun politiets ansvar, russen er voksne mennesker. Likevel kan det være greit å sette litt klarere linjer og regler for hvordan man skal oppføre seg i russetiden. Det tror jeg et samarbeid mellom politiet og russen kunne bidratt til, sier han.

I Sandnes har russen hatt ett informasjonsmøte med politiet. Det ble holdt i oktober.

LES MER:

* Dette mener Sandnes-russen er årets viktigste knute

LES MER:

* Samler over 1000 russ i en båt for å feste i to dager

Politiet lovet flere møter, men dette har ikke skjedd.

– Det førte til at vi tok kontakt med dem (politiet journ.anm.), men de kom med flere unnskyldninger for hvorfor de ikke kunne holde møtene. Etter dette har vi ikke hatt noen form for kontakt, sier Hetland i Sandnes.

Plassproblemer, ressurser og sykdom

– Vi har kun hatt kontakt med russen sporadisk via mail, men dette er ikke russens feil, sier Kjetil Østrått, som til vanlig jobber som innsatsleder i politiet i Sandnes.

Han roser russen og forteller at russestyrene har vært tidlig på banen.

Politiet har blitt orientert om arrangementer og knuter, russen har vært villige til å lytte og tatt initiativ til informasjonsmøter.

– Men hvorfor har ikke dette skjedd?

– Det har gått på lokaler og ressurser. Det høres banalt ut, men det er årsaken. Vi har dessverre ikke lokaler som er egnet til slike møter, samtidig gjennomgår politiet en omstrukturering som gir oss heftige utfordringer, dette kan jeg dessverre ikke si så mye om, forklarer Østrått.

Han beskriver også informasjonsmøtene som en dugnad fra politiets side.

Østrått forteller at det ikke har vært informasjonsmøter mellom russen og politiet i Sandnes tidligere. Derfor har det heller ikke blitt satt av ressurser til dette.

I tillegg har deler av planleggingen blitt spolert på grunn av sykdom.

– Men her kunne andre steppet inn og tatt over ballen. Vi må bare ta selvkritikk for at vi ikke har vært bedre og fått til noe, sier Østrått.

Leder for ordensavdelingen i Sør-Vest politidistrikt, Kristian Johansen.

Ingen kontakt i Stavanger

– Jeg synes det er bra at russen etterlyser kontakt. Vi har hatt årlige møter i forkant av russetiden tidligere, men det har vi ikke hatt i år. Vi opplever ikke at informasjonen vi har gitt til russestyret har gått videre ut til russen, sier seksjonsleder for ordensavdelingen i Sør-Vest politidistrikt, Kristian Johansen.

– Så dere har hatt kontakt, men dette har ikke fungert?

– Jeg vil ikke si at det ikke har fungert, men tilbakemeldingene vi har fått har vært veldig variert, sier Johansen.

– Har dere noen form for kontakt i dag?

– Nei, ikke generelt. Vi har et foredrag med russen når det kommer til overgrep og festvoldtekter. Da drar vi rundt på skolene i distriktet, sier Johansen.

Dette er den eneste kontakten som har vært mellom Stavanger-politiet og russen i år.

Foredraget har vært et fast innslag på de videregående skolene i distriktet siden 2011.

Vil prøve å samle russen

Tidligere samlet politiet russestyrene i Stavanger til et informasjonsmøte. En representant fra Stavanger kommune var også til stede.

Johansen ønsker å få på plass en fast dialog med Stavanger-russen. Det kan være nyttig, for alle parter.

– Dersom vi får til dette, kan vi unngå en del problemstillinger som er knyttet til voldtekt og bilkjøring. Det som vi ser på det største problemet er "raidingen", noe som er et typisk rogalandsfenomen, sier Johansen.

Raidingen kan gå utover eiendommer og eiendeler, men også enkeltpersoner. Ofte blir personer eller ting tilgriset, noe som tidligere år har ført til anmeldelser.

– Kommer dere til å gjøre noe med oppfordringen til Arin Nøst nå?

– Vi skal i alle fall få på plass noe til neste år, men jeg ser ikke bort fra at vi tar kontakt i år heller. Men dersom vi skal få til et møte, må det skje raskt, sier Johansen.

– Bittert

Også Østrått i politiet i Sandnes sier at han nå vil prøve å samle russen.

– Jeg tror ikke det er for sent å ta dette opp, men det haster. Jeg skal gå i dialog med Hetland snarest mulig, så håper jeg at vi får til et møte, sier han.

Når Byas tar kontakt med Hetland igjen mandag formiddag, har han fått en e-post fra Østrått i politiet.

Nå går Hetland i gang med å informere russestyrene ved Vågen, Gand, Øksnavad, Tryggheim, Akademiet og Sandnes, for å se om de kan finne et lokale hvor alle kan møtes.

– Vi har nå fått tilbud om et møte på kveldstid. Ønsket var å få dette på dagtid, da er elevene på skolen og det krasjer ikke med jobb og fritidsaktiviteter. Vi ønsker selvsagt at informasjonen skal komme ut til så mange som mulig, sier Hetland.

– Hva slags tanker sitter du igjen med nå?

– Skal jeg være ærlig, så er det litt bittert at media må inn i bildet før det skjer noe, men vi får bare gjøre det beste ut av situasjonen. Dette skal vi få til, sier han.

Mer fra Byas:

LES MER:

Russ? Gjør du dette kan lappen fort ryke

LES MER:

– Her er det faktisk sånn at du må ta fram legitimasjon for å vise at du er ung nok

LES MER:

Oppfordrer flere unge til å vaksinere seg mot hjernehinnebetennelse

LES MER:

Victoria og Erle etterlyste gratis selvforsvarskurs for russ. Nå får de ønsket oppfylt

Publisert:
Oppdatert:

– Russen har vært bedre i år enn i fjor

Med bare små hendelser og to førerkortbeslag ser politiet i Sør-Vest politidistrikt seg fornøyd med oppførselen til årets russ.

Publisert: