Aktuelt

Naboene Craig og John brygget øl i hver sin kjeller på Storhaug. Nå har de startet «Yeastside Brewing» sammen.

Fra en kjeller på Storhaug til eget bryggeri i Fermenten - dette er historien bak «Yeastside Brewing».

Publisert:
  • Ulrikke Valvik Mitchell

BRYGGE-BUDDIES: Craig Norman og John Gunnar Vedøy driver bryggeriet «Yeastside Brewing» sammen, inne på Fermenten. FOTO: Ulrikke Valvik Mitchell

– Craig og jeg er nesten naboer på Storhaug, og brygget øl i hver vår kjeller. En sen høstkveld i oktober/november kom vi plutselig i snakk om å starte et bryggeri sammen. Vi bestemte oss rimelig kjapt og gikk «all in».

John Gunnar Vedøy (42) har sammen med venn og nabo Craig Norman (45) - fra Australia - startet eget bryggeri. Yeastside Brewing.

Det tok ikke lang tid før en leieavtale med huseier var klar og søknad om bevilling var sendt avgårde. Det tok halvannen måned før bevillingen var på plass, og i mai fikk de grønt lys til å starte opp.

– Så vi har ikke holdt på så lenge og det går jo alltid litt tregt i en oppstartfase. Men herfra går det bare oppover. Vi må bare sørge for at vi har nok øl til å slukke tørsten til markedet.

Følg Byas.no på Facebook!

Vil lage litt av alt

De to ferske bryggeri-eierne har begge lenge hatt en interesse for godt øl. Craig laget sitt første øl da han var 17 år gammel. Det smakte ikke godt. Men nå er han litt eldre og mye flinkere.

John har drevet med hjemmebrygging de siste par, tre årene. Han jobber til daglig i oljeindustrien, så Yeastside vil for ham være mer som en hobby ved siden av full jobb.

Craig fungerer som bryggerimester, og blir den som tar seg av den daglige driften i Fermenten.

Konseptet er ganske enkelt - Yeastside er et lite håndverkbryggeri som satser på et stort utvalg av ulike typer øl, men som ikke nødvendigvis vil lage så stort volum av hvert enkelt brygg.

Litt av masse forskjellig, altså.

– Vi vil lage øl som passer til sesongene, og bytte ut ofte, slik at folk får mange forskjellige produkter å velge mellom, sier Craig.

FERMENTEN: Her bor Yeastside. FOTO: Ulrikke Valvik Mitchell

Drømmenavnet var opptatt

«Yeastside Brewing». Tygg litt på det.

Egentlig ville de at bryggeriet skulle hete Eastside - siden Fermenten ligger i østre bydel og fordi det klang bra.

Men. Det var det allerede et bryggeri i Italia som het. Søren og.

– Vi lagde en liste over andre navn, mange dumme navn, hvor vi også tok med Yeastside. Men vi hatet det! sier Craig.

– Men... Så havnet det bare lenger og lenger opp på lista, og til slutt hadde vi begynt å like det - det vokste på oss. Så da ble det Yeastside! Og det passer jo egentlig ganske bra med tanke på konseptet og produktet (yeast = gjær, journ.anm.).

I skrivende stund står 600 liter og godgjærer seg, og forhåpentlig blir det masse godt øl klart til Spiselig Byfest 19.-22. juli.

Ser lyst på fremtiden

Nå jobber de med å få på plass en stabil produksjon, og vil etter hvert få ølet deres ut på tappelinjer rundt omkring i Stavanger og Sandnes. Strategien er foreløpig å rette seg mot barer og restauranter, heller enn dagligvarebutikker.

De har allerede Yeastside-øl tilgjengelig på Renaa og På Kornet, i tillegg til inne på Fermenten.

– Vi ser veldig lyst på fremtiden. Vi tror at denne typen mindre håndverkbryggerier absolutt har sin plass i Stavanger, og kanskje spesielt her i østre bydel - den mer trendy og urbane delen av bybildet, sier Vedøy.

– Vi skal ta vår plass, vi også.

Mer fra Byas.no:

LES MER:

I denne baren er det (nesten) én tappekran per kunde

LES MER:

Slik blir årets Gladmat i Fargegata: – Vi garanterer en sykt bra fest!

LES MER:

Egget slår seg sammen med Hansenhjørnet: – Jeg tror det blir magi!

Publisert:
  1. Mat og drikke
  2. Gründere
  3. Ølbrygging
  4. Stavanger

Fermenten i østre bydel er lagt ut «for salg»

Men slapp av! Bedriftskollektivet kommer til å bestå.

Oppdatert:

Relaterte artikler

  1. AKTUELT
    Bli med inn i Stavangers fire bryggerier
    1 ÅR SIDEN
  2. AKTUELT
    Kafeen i Pedersgata er på flyttefot: – Det er mye spennende som skjer i området nå
    2 ÅR SIDEN
  3. AKTUELT
    Seks bedrifter under samme tak: Produserer hver for seg, men selger varene til hverandre
    3 ÅR SIDEN
  4. AKTUELT
    Her er årets lokale juleøl og julebrus
    11 MÅNEDER SIDEN
  5. AKTUELT
    – Høydepunktet blir den gode og avslappede stemningen i parken
    3 ÅR SIDEN
  6. AKTUELT
    Du trenger ikke gå langt for å drikke godt øl i Stavanger
    11 MÅNEDER SIDEN