Organisasjonen Elleve skal gjøre Stavanger til verdens mest likestilte arbeidsmarked

Organisasjonen Elleve består av åtte unge kvinner. Målet deres er at både kvinner og menn skal heie på hverandre i næringslivet.

Oppdatert:
Lena Mangersnes Hoff (31), Frida Preacher (32) og Kristina Bjørnø Renberg er tre av åtte kvinner som håper å gjøre Stavanger mer likestilt på arbeidsmarkedet.

– Det er noe galt når det er flest kvinner med høy utdannelse, men flest menn i lederstillinger, sier Kristina Bjørnø Renberg (28).

Hun er en av åtte i teamet som skal sette Stavanger på likestillingskartet. De andre som er med er Nadine Ramsberg (29), Lena Mangersnes Hoff (31), Frida Preacher (32), Dea Maioli Egeli (28), Marie Thorsen (27), Isabel M. Bjellebø (26) og Ulrikke Valvik Mitchell (26).

Følg Byas.no på Instagram!

Elleve ble fort et team med åtte personer. – Vi går godt i sammen, men vi er veldig forskjellige. Det er spennende at vi har forskjellige personlighetstyper, sier Renberg (t.v.), her sammen med Frida Preacher og Lena Mangersnes Hoff.

Begynte arbeidet for 1,5 år siden

Ideen oppstod for halvannet år siden. Nadine Ramsberg snublet over SheSays Stockholm og lurte på om hun skulle arrangere noe lignende i hjembyen Stavanger. SheSays er en global organisasjon som jobber for å gi kvinner i markedsføring hjelp med nettverking og støtte.

Etter hvert kom Hoff og Preacher med på laget, og i mars arrangerte de sitt første SheSays-arrangement på Hall Toll i Stavanger. 200 kom på arrangementet.

Foredragsholderne snakket om det såkalte «imposter-syndromet», som betyr at du at du føler at du ikke har nok kompetanse når du egentlig har det, om å tørre å si ja til utfordrende oppgaver og flere andre ting som skulle bidra til å booste selvtilliten til unge kvinner i næringslivet.

Ville ha det mer lokalt

Etter arrangementet fikk de ansvarlige flere tilbakemeldinger på at det hadde vært enda kjekkere om det var mer rettet mer lokalt og for flere bransjer - og slik ble de Elleve.

Ikke alle kvinnene i Elleve kjente hverandre fra før - men de ble ganske mange ganske fort. Da de fortalte kjente om Elleve, kom de gjerne med forslag til flere som burde være med i teamet.

De åtte i teamet er alle forskjellige, men det er kanskje det som gjør at de går så godt sammen. De kommer fra forskjellige bransjer og har ulike erfaringer.

– Vi spiller på hverandres erfaringer, men også på hverandres nettverk. Det gjør at jo at vi får større rekkevidde, sier Hoff.

Det viktigste, er derimot at motivasjonen er på rett sted. Alle åtte er i full jobb og driver med Elleve på fritiden.

– Jobber for oss selv og alle andre

Navnet var det Preacher som kom på. De ønsket et norsk navn. De kom på elleve fordi at det består av to like siffer og er en visuell representasjon av hva organisasjonen jobber for - balanse og symmetri.

– Og så er det jo et veldig feminint og fint navn, sier Preacher og ler.

Damene i Elleve er alle en del av næringslivet i Stavanger, men de savnet en arena der de kunne møte personer i samme situasjon som dem. De ønsker å ta opp utfordringer de og venninner i samme situasjon møter på, for eksempel hersketeknikker eller lønnsforhandlinger.

– Håpet vårt er at vi skal inspirere flere unge kvinner til å sikte til topps. Hver ny kvinne i lederposisjon er en seier for hver kvinne i arbeidslivet., sier Preacher.

Vil at kvinner og menn skal stå sammen

Hoff drar frem at kulturen for at menn skal hjelpe kvinner i Stavanger, ikke er spesielt sterk. Enda verre er det med kulturen for kvinner å hjelpe kvinner.

– Vi vil at kvinner skal stå sammen og støtte hverandre heller enn å konkurrere mot hverandre, sier hun.

SheSays Elleve

Satser på arrangementer og online magasin

Elleve har et nettmagasin som kommer i ny utgave den 11. hver måned, i tillegg til at de kommer til å ha flere arrangement. Noen skal være workshops med fokus på konkrete ting, som for eksempel å skrive CV eller gå inn i lønnsforhandlinger, mens andre arrangementer skal være mer for minglingens og nettverkingens skyld.

For ordens skyld: arrangementene er åpne både for alle kjønn.

I magasinet ønsker de å snakke med inspirerende kvinner, eldre forbilder og dele det som unge kvinner i næringslivet kan ha nytte av.

Alt av arbeidet, både med arrangementer og hjemmeside, gjør de selv

Teamet i Elleve har gjort alt selv - både hjemmesiden, markedsføringen og utformingen av konseptet kan de ta æren for.

Ønsker samarbeid med bedrifter

Elleve vil også samarbeide med bedrifter for å gi råd om hvordan de kan oppnå likestilling.

For det er nemlig likestilling som er målet - ikke at det bare skal være kvinner på topp.

– Vår erfaring er at blanda team fungerer best, sier Renberg.

Responsen på initiativet har foreløpig vært god, forteller kvinnene. Nå gleder de seg til å spre budskapet.

Publisert:
Oppdatert:

Kjemper for likestilling i økonomien: – Det er brutalt

Menn står klart sterkere i økonomien enn kvinner. Det ønsker DNB å gjøre noe med.

Publisert: