Stian (26) ble norgesmester med denne spesielle drinken

Stian Wehus, barsjef på Bakgården, imponerte dommerne med drinken «The Basil Explosion» – som høstet 176 av 200 mulige poeng i NM i cocktails søndag kveld.

Den Kristiansand-baserte bartenderen Stian Wehus, som til daglig jobber på Bakgården, kapret førsteplassen i NM i cocktails. Foto: Kristian Hole
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

– Det var veldig høyt nivå blant deltakerne, og veldig jevnt i toppen. Årets drinktema var «spices and botanicals», altså krydder, urter og planter. Jeg vant med kun to poeng, så det var en god følelse å kapre førsteplassen med drinken min «The basil explosion», sier Stian Wehus til KRSby.

Til daglig jobber Wehus som barsjef på Bakgården i Kristiansand – hvor han stadig blir oppfordret av både kunder og sine sjefer til å eksperimentere og leke med ingredienser for å skape nye drinker.

– Det handler om å tørre å prøve noe nytt og være kreativ. Det skal sies at jeg lagde mye ræl da jeg prøvde meg fram med denne drinken, men det måtte til! Resultatet ble jo bra til slutt heldigvis, sier Wehus og ler.

Les også

Disse drinkene har du neppe smakt

Les også

15 ting du IKKE bør gjøre mot en bartender

Den årlige konkurransen i NM i cocktails ble altså arrangert på Ernst Hotell søndag – og slik så det ut da Wehus lagde vinnerdrinken:

Wehus i aksjon på Ernst Hotell søndag kveld. I bakgrunnen står Rune Kaarbø (t.v), president for Bartenderforeningen og daglig leder på Bakgården. Foto: Marcel Severin Tiedje
Wehus kapret førsteplassen, men innrømmer at det var jevnt. Kun to poeng skilte gull og sølv. Foto: Marcel Severin Tiedje

«The Basil Explosion»

Wehus imponerte dommerne med tørris og te – som sammen skaper en røykdamp. Foto: Kristian Hole

KRSby møter Wehus på Bakgården – hvor han for anledningen gjenskaper vinnerdrinken. Og for å legge kronen på verket heller han glovarm te over tørris, noe som skaper frostrøyk-effekten som muligens var den siste finishen som gjorde at han kapret førsteplassen.

– Det skal nevnes at Hendricks Quinine Cordial er en vanskelig ingrediens å finne, men drinken må absolutt ikke ha det – eller røyken for så vidt. Så det er absolutt en drink som alle kan lage hjemme, og oppskriften er som følger:

- 2 cl Buffalo Trace Bourbon

- 2 cl gin mare

- 2 cl ferskpresset grapefruktjuice

- 3 cl basilikum-sukkerlake.

- 1 teskje Hendricks Quinine Cordial (valgfritt)

**_Her er fjorårets vinner:

Les også

Ingen lager bedre drink enn Sanna

– Standarden her i sør er høy

Rune Kaarbø (t.v), president for Bartenderforeningen og daglig leder på Bakgården, bartender Stian Wehus og salgs- og markedssjef for Bakgården, Claus Olivier Pedersen. Foto: Kristian Hole

På andreplass kom Amir Shafei, som jobber på Klubben, og på tredje kom Daniel Kaarbø fra Bakgården. Med andre ord gjorde Kristiansand rent bord i konkurransen.

– Dette er ikke en stor seier bare for Stian – men for Kristiansand også, som for alvor er blitt satt på cocktailkartet. Alle på pallen jobber altså her i byen og utkonkurrerte motstandere fra de andre store, norske byene. Det er et bevis på at standarden her i sør er høy – og vi befinner oss i et ledende og spennende cocktailmiljø, sier Claus Olivier Pedersen, salgs- og markedssjef på Bakgården.

Går for gull i VM

Nå skal Stian til VM i København. Foto: Kristian Hole

I oktober skal Wehus dra til København for å konkurrere i verdensmesterskap i drinker. Rune Kaarbø, president for Bartenderforeningen i Norge og daglig leder på Bakgården, har troen på at Wehus kan gjøre det bra i konkurransen.

– Bartenderforeninger fra 65 land skal skal sende sine beste representanter for å delta, og det hele er delt inn i fem klasser. De som vinner i sin klasse går til finalen. Wehus skal stille i kategorien «Tørr cocktail» – altså en drink man drikker før middagen. Det blir veldig spennende å se hva han kommer til å diske opp, sier Kaarbø.

– Jeg må rett og slett begynne å hardtrene i drinker framover, legger Wehus til.

Publisert: