Aktuelt

– Jeg dro uten å helt vite hva som ventet meg

Klar for utveksling til høsten? Maren og Silje deler sine erfaringer fra et utvekslingsopphold utenfor allfarvei.

Publisert:
  • Håkon Netskar

Sykepleiestudenter fra UiA valgte å studere i Botswana fjor høst. På Bildet: Caroline Strande (f.v.), Maren Joreid Frigstad, Silje Arefjord, Maren Torset og Regine Tønnevold. Foto: Kristina Thompson

Sykepleiestudentene Maren Joreid Frigstad (23) og Silje Arefjord (23) bestemte seg for å dra på utveksling fjor høst. Mens USA og England er populære land å dra til, valgte jentene en noe annerledes destinasjon: Tanzania, men det gikk ikke helt etter planen.

Lærerik opplevelse

Studentene tar bachelor i sykepleie på UiA. Etter en anbefaling fra venninner endte de ikke opp i Tanzania, men på Institute of Health Sciences i Botswana.

Har du tenkt deg på utveksling? Da bør du lese denne saken!

– Jeg visste lite om Botswana på forhånd, så jeg dro uten å helt vite hva som ventet meg. Men det anbefales og jeg angrer absolutt ikke, sier Arefjord.

Etter tre måneder på skolehus og hosteller sammen med seks andre UiA-studenter, delvis med mangel på vann og dusj, sitter jentene igjen med mye erfaring.

– Vi studenter ble veldig godt kjent, og ble til slutt en familie på åtte. Å legge fra seg mobil og internett, å se de store kontrastene mellom fattig og rik, og få et annet på perspektiv på jobben vi gjør, har vært en veldig god erfaring å ta med seg, sier Frigstad.

Tre måneders praksis på sykehus i Botswana seks dager i uken satte preg.

– Vi måtte omstille oss veldig fra å jobbe på norske sykehus. Sykehusene så fine ut, men jeg synes ikke pasientene ble behandlet så bra. Det var mest det medisinske som var i fokus, ikke omsorg, sier Frigstad

– Å trøste pasienter er normalt i Norge, men dette ble det sett på som uprofesjonelt der vi var. Å se barn i store smerter uten ordentlig bedøvelse, var veldig vanskelig, sier Arefjord.

Å se barn i store smerter uten ordentlig bedøvelse, var veldig vanskelig

Sørlending i utlendighet: Christiane lever ut skuespillerdrømmen i Chicago

Hjem til jul: Stor kontrast fra Botswana til julestemning da de kom til Norge 21. desember. Foto: Håkon Netskar Hjem til jul: Stor kontrast fra Botswana til julestemning da de kom til Norge 21. desember. Foto: Håkon Netskar

Rehabiliterer homofile

I tillegg hadde de praksis på psykiatrisk sykehus, hvor de blant annet holdt foredrag om pasienthåndtering.

– Det var en del utagerende pasienter, og vi holdte foredrag om hvordan man skal håndtere dem. Selv om vi ikke var helt forberedt, gikk det veldig fint, og det hele ble filmet for videre visning, sier Arefjord.

– De psykiatriske diagnosene kan være veldig forskjellig fra i Norge. Det var blant annet en som var på rehabilitering med diagnosen homofili, sier Frigstad

De psykiatriske diagnosene kan være veldig forskjellig fra i Norge. Det var blant annet en som var på rehabilitering med diagnosen homofili

Ulik praksis fra Norge og Botswana kunne føre til uenigheter.

– Man måtte stå på sitt. Av og til nektet vi å gjøre ting vi ikke sto inne for. Som for eksempel å nekte behandling av pasienter før de hadde fått nok smertestillende, og vi kunne også være uenige om hvor sprøytene skulle settes, sier Frigstad.

June (17) bodde i USA: – Orker nesten ikke tanken på å reise hjem!

Fra sykehus til bryllup

Tross tøffe erfaringer i felten, var det mange positive opplevelser. Begge jentene er enige om at de vil dra tilbake til Afrika. Møtet med lokalbefolkningen, safari og deltakelse i et lokalt bryllup og nasjonaldagen var høydepunkter på turen.

– Søsteren til en medstudent skulle gifte seg. Vi var invitert tross for at vi ikke hadde møtt henne. Det ble en stor fest med kor og tradisjonell dans. Nasjonaldagen var i samme stilen. Alle danser på fest, fra unger til gamle damer, og alle er flinke til det, sier Arefjord.

Fristen for å søke utveksling ved UiA er 15. februar. Tirsdag 19. januar er det infomøte på UiA for utveksling neste høst.

Publisert:
  1. Botswana

Rådene til deg som skal studere i utlandet: – Drit i nordmenn

Studier i Australia, USA eller Frankrike? Uansett hvor du skal: Her er de beste rådene fra tidligere utvekslingsstudenter og Universitetet i Stavanger.

Publisert: