Sabi Sushi med ny prestisje-pris: – Det skal nesten ikke gå an!

Sabi Sushi er i ekstase. Etter fem deltakelser i Sushi World Cup, har de endelig gått av med seieren.

Oppdatert:
Sabi-gründer Njål Gaute Solland har hatt litt av et jubelår!

– Vi er helt «øvegidde». Å få denne anerkjennelsen er helt enormt, jubler Sabi Sushi-gründer Njål Gaute Solland.

Det er Vladimir Pak som nå kan kalle seg verdensmester i sushi, både i edomae - den tradisjonelle måten å lage sushi på, og den kreative måten å lage sushi på.

Det har aldri skjedd før at en person har vunnet begge kategoriene.

– Jeg er ydmyk og kjempestolt, smiler Pak stolt.

– Bare det å kvalifisere seg til et slikt mesterskap er i seg selv en bragd. Vi snakker tross alt om de beste sushikokkene i verden. Og så går jeg altså helt til topps. Det er en ubeskrivelig følelse, sier han.

Følg Byas.no på Facebook!

– Helt unikt!

Det finnes flere sushimesterskap, men dette er det som gjelder, ifølge Solland.

– Dette er det offisielle verdensmesterskapet i sushi arrangert av den japanske sushiorganisasjonen. Det er her japanerne hevder seg. At vi nå tar seieren med hjem til Norge, er helt unikt. Det skal nesten ikke gå an.

Mesterskapet ble arrangert i Tokyo, og ifølge Solland er det knallharde krav for å bli kvalifisert. Det kommer deltakere fra hele verden, men bare 20 gikk til årets finale.

– Du skal være sertifisert etter alle kunstens regler og ha CV-en i orden, for å si det slik, utdyper Solland.

Pak jobber til vanlig i Oslo hos Sabi Omakase og Sabi Fornebu. Tidligere har han vært head chef på Hinna. Han deltok i fjor også, og kom da på en tredje plass. Han har siden den gang gjort seg enda bedre kjent med japansk sushi.

– Ja, han er jo sykt flink når han blir verdensmester og alt, ler Solland.

LES OGSÅ:

LES MER:

Anmeldelse Sabi Omakase: En kveld i eliteserien

LES MER:

Max og Max har startet sushi-foodtruck i Stavanger: – Vi har satset alt!

Vladimir Pak (i midten) er verdensmester i sushi.

Lokale råvarer

– Fokuset mitt under årets VM var å bruke norske, lokale råvarer for å lage originale sushiretter. Norsk laks og makrell har stått i fokus. Mer norsk kan du ikke få det. Når du komponerer det i tråd med den japanske sushitradisjonen, blir resultatet overveldende bra. Det var det jeg ville vise, sier Pak fornøyd.

Solland tror japanerne liker Norge godt.

– Vi har fokus på kvalitet og har verdens beste råvarer. Det liker japanerne godt, og det har nok spilt en rolle i konkurransen også.

Pak forteller til Byas at de ikke skal feire seieren helt enda.

– Nå må vi hvile, sier han.

Siden tredjeplassen i fjor, har Pak jobbet med å forstå japansk sushi.

Litt av et år

Det har mildt sagt vært et godt år for Sabi Sushi. Ikke nok med at de har fått en Michelin-stjerne til Sabi Omakase i Pedersgata, de har også blitt kåret til Norges nest beste restaurant og Nordens beste sushirestaurant.

Solland er overveldet. Kan det bli stort bedre nå?

– Jeg vet da huen, men det er tydelig at vi gjør noe riktig, sier han.

LES MER:

LES OGSÅ: Sju Stavanger-restauranter på prestisjefull liste

Publisert:
Oppdatert:

Sabi Sushi-gründer Njål Gaute Solland satser internasjonalt

Den nye internasjonale restaurantkjeden Noya skal sette nordiske smaker på kartet. Investeringen er på over 20 millioner kroner.

Oppdatert: