Russefeiringen avsluttes igjen med kortesje fra Klepp til Stavanger

Til tross for at pandemien er over, arrangerer russen igjen kortesje. – Det er kjekt å russ fra hele Rogaland samlet på en plass, sier russepresident i Rogaland, David Gismervik.

Oppdatert:
Alle typer russebiler er inviterte til å være med i kortesjen fra Klepp på 17. mai. Bildet er fra fjorårets parade.

17. mai 2021 arrangerte russen busskortesje fra Klepp til Stavanger. På grunn av smittesituasjonen i mai i fjor, var det ikke mulig å gjennomføre vanlige russetog.

Løsningen falt i smak hos årets russ, som velger å arrangere det samme i år, selv om samfunnet ikke lenger er preget av smitteverntiltak.

– Det er for å samle russen og bussene en siste gang før russetiden tar slutt, sier russepresident Gismervik.

Han er glad for at kortesjen arrangeres i år igjen. Han påpeker at russen er splittet når de går i hvert sitt russetog, mens i busskortesjen kan de samles på tvers av kommunegrenser.

– Vil det felles noen tårer?

– Det vil det definitivt, sier Gismervik.

Flere større busser deltok i kortesjen i 2021.

For Gismervik og russens hovedstyre var det et enkelt valg å arrangere paraden igjen.

– Vi fikk veldig gode tilbakemeldinger i fjor, og det god stemning, sier han.

Russekortesjen skal starte på Kleppe i Klepp og kjøre samme rute som i fjor. For å ikke krasje med det vanlige russetoget, ruller hjulene klokken 18. Russepresidenten håper så mange busser og russebiler som mulig kan komme.

– Kjekt å ha all russ i Rogaland samlet på ett sted, sier David Gismervik.

Starter på veien - ikke på Jærhagen

Oppdatering 16. mai: Det sto tidligere i artikkelen at kortesjen skulle begynne og slutte ved parkeringsplassen til Jærhagen. Dette har nå blitt endret på grunn av manglende godkjennelse fra Jærhagen.

– Vi har ikke mulighet til å la kortesjen starte og ende hos oss. Vi har sykehjem og mange boliger som naboer, samt et barnetivoli på 17.mai. I fjor fikk vi mye kjeft, blant annet fordi unger sprang rundt russen og det var høyt støynivå. Det ble også en god del opprydningsarbeid dagen etter, sier Siri Olsen, senterleder ved Jærhagen.

– Jeg unner russen en kjekketid, men dette er ikke plassen å starte og stoppe kortesjen på.

Paraden starter på veien i Klepp klokken 18, og kjører så til Stavanger, hvor de trolig er fremme litt før klokken 19. Returen går på fylkesvei 44, fra Lagårdsveien til Gamleveien, hvor det nok er lettest å se toget fra.

– Det blir ingen meet-up, men bussene begynner å kjøre fra Klepp-området rundt 18, sier Milan Aran i Din Russetid.

Russepresidenten oppfordrer all russ til å delta i paraden som går fra Kleppe-området 17. mai klokken 18.

Dette er fra russetoget i Sandnes i 2019. Årets russetog vil være det første siden den gang.

Møtte politiet på mandag

– Det er jo i utgangspunktet ikke noe som er søknadspliktig, russen må bare forholde seg til trafikkreglene, sier seksjonssjef i Sør-Vest politidistrikt, Rune Svensen.

Selv om det ikke er nødvendig å melde ifra til politiet før paraden, opplyser Gismervik at russen hadde et møte med politiet mandag. Svensen sier at det er greit at politiet er informert om slike arrangement, mest for sikkerhetens del.

– De har jo ikke forkjørsrett selv om det kjører i kortesje. Hvis de klarer å forholde seg til vanlige trafikkregler er det helt uproblematisk, sier Svensen.

LES MER:

Vil ha russetog på E39 og Gamleveien

Publisert:
Oppdatert:

Fredag starter russetiden: – Det er viktig at folk får vite hva som skjer

Fredag starter russetiden i Rogaland. SLT-koordinator i Stavanger ber russen passe på hverandre – men inviterer også foreldre og andre voksne på banen.

Publisert: