Hva skjer når bussen bare forsvinner her?

Har du også lurt på - og irritert deg over - dette?

Publisert:
USANN-TID: Har du også opplevd at ting ikke stemmer helt på sanntidsappen?

Joda. Å kjøre buss er bra for både lommebok og miljø.

Men ingenting er så irriterende som når den ikke kommer!

Noe som skjedde med undertegnede tidligere denne uka. Mandag morgen skulle busse til jobb. Rutetabellen forholder jeg meg aldri til - jeg bare sjekker sanntidsappen til Kolumbus for å se hvilken buss jeg skal ta.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Nå kan det bli 20 kroner dyrere å ta bussen

Seks minutter før bussen skulle komme gikk jeg bort til busstoppet. Og der telte den ned som vanlig. Fem minutter, fire, tre to - NÅ. Det var bare det at bussen aldri kom.

En kjapp sving innom omtalene i AppStore viser at jeg ikke er alene.

Så hva er det som skjer egentlig, når bussen bare forsvinner sånn?

APPSTORE: Noen av omtalene i sanntidsappen i AppStore.

Flere mulige årsaker

Generelt kan det skyldes flere ting, ifølge strategi- og utviklingssjef Audun M. Solheim i Kolumbus:

Prognosen (tiden som vises på sanntidsskjermen) forsvant før bussen faktisk kom til holdeplassen: Som reisende kan du dermed tro at bussen ikke kommer, eller allerede har passert, og forlatt holdeplassen mens bussen faktisk ankom kort tid etter.

Bussen kjørte før det prognosen på skjermen fortalte. (Men dette var lite sannsynlig i mitt tilfelle, siden jeg stod og ventet en god stund på holdeplassen før bussen skulle ha kommet.)

Bussen har ved en teknisk feil eller menneskelig svikt kjørt med feil ruteinformasjon i skiltkassen foran på bussen: Bussen kan dermed ha passert uten å stoppe da du ikke var klar over at det faktisk var riktig buss som passerte. Men dette skjer sjelden, understreker Solheim.

Mulig uhell: Sanntidssystemet klarer ikke fange opp hvis bussen får motorstopp, må ta en omvei eller står i kø pga en trafikkulykke, for eksempel.

\- Også kan det selvfølgelig også skyldes tekniske feil i sanntidssystemet, legger Solheim til.

\- Det er over 80.000 personer som reiser med oss hver dag. De fleste avganger går som de skal, og de aller fleste stemmer i sanntidsappen. Men med så mange passasjerer og avganger, kan det oppstå feil eller hendelser som ikke fanges opp av systemet.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Hvorfor er sykkelstativet en ... bil?

Se opp for "cirka"

Hvis det står ca. foran avgangen, betyr det at Kolumbus ikke har noen sanntidsinformasjon for avgangen, og det er da rutetiden fra rutetabellen som vises.

\- Med sanntidsutstyr i flere hundre busser i mer eller mindre døgnkontinuerlig drift, hender det også at det er feil eller behov for vedlikehold på utstyret ombord. Av og til kan det også skje menneskelig svikt som gjør at sanntid ikke er aktivert for den aktuelle turen, forklarer strategi- og utviklingssjefen.

CIRKACIRKA: Hvis det står _ca._ foran avgangen, betyr det at Kolumbus ikke har noen sanntidsinformasjon for avgangen.

Og hvis en buss er mer enn 20 minutter forsinket, vil avgangen forsvinne fra sanntidsappen.

\- Da har det sannsynligvis skjedd et eller annet spesielt, og det er i så fall større sannsynlighet for at den ikke kommer i det hele tatt enn at den er så mye forsinket.

Solheim oppfordrer alle til å melde fra om feil.

\- Vi er avhengige av innspill fra publikum for å fange opp feil. Så det er bare til å melde i fra dersom man oppdager feil i sanntidsappen. Det er til stor hjelp for oss når vi jobber med å forbedre systemet og informasjonen vi gir til våre reisende.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Derfor kan du ikke betale med bankkort på bussen

Ny app og gps-kart på vei

For å gjøre det enklere for deg å vurdere selv når bussen sannsynligvis kommer, har Kolumbus planer om å få til et kart som viser posisjonen til bussen i appen. Forhåpentligvis skjer det i løpet av året.

\- Ja, vi har fått tilbakemeldinger fra kunder som ønsker det. Da kan du jo selv anslå hvor lang tid det tar før bussen kommer. For du kjenner jo kanskje området godt, og vet hvor det køer seg, for eksempel.

Før sommeren lanserer Kolumbus dessuten en app hvor sanntidsfunksjonen og reiseplanleggeren blir slått sammen.

\- Det blir nesten en alt i ett-app. Men egen billettapp kommer vi fortsatt til å ha inntil videre.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Nå kan du hoppe på el-bussen

Publisert:

Derfor forsvinner bussen fra sanntids-appen

Hva skjer? Her er mulige forklaringer!

Publisert: